Harkivā latviešu arhitektam atklāta piemiņas plāksne

18. martā Harkivā ar Latvijas vēstniecības Ukrainā atbalstu tika atklāta piemiņas plāksne ievērojamam Harkivas arhitektam, latvietim Jūlijam Caunem (1862 – 1930). Jūlijs Caune dzīvoja un strādāja Harkivā pagājušā gadsimta sākumā un pēc viņa projektiem šeit tika uzceltas vairāk nekā 100 ēkas, no kurām 17 ir arhitektūras pieminekļi.

Plāksni atklāja Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze, uzsverot, ka tā tiek atklāta īpašā vietā, pretī izcilā Ukrainas rakstnieka Tarasa Ševčenko piemineklim. „Jūlijs Caune uzdāvinājis Harkivai ļoti daudz skaistu ēku un tieši ēka, pie kuras mēs atklājam piemiņas plāksni, ir viena no Harkivas vizītkartēm,” uzsvēra vēstniece. Šī ir jau otrā piemiņas plāksne latvietim Harkivā. 2009. gadā tika atklāta piemiņas plāksne akadēmiķim, lingvistam Jānim Endzelīnam, kas arī strādāja Harkivā.

Plāksnes atklāšanā piedalījās Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, Harkivas apgabala Valsts administrācijas priekšsēdētāja vietniece Julija Svetličnaja, V. N . Karazina Nacionālās Universitātes profesors, Novadpētniecības centra direktors Sergejs Kudelko.

Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere sadarbībā ar V. N. Karazina Nacionālās Universitātes profesoru Sergeju Kudelko jau ilgāku laiku pēta Jūlija Caunes biogrāfiju. Viņš bija Harkivas Tehniskā institūta profesors, un viņa ieguldījums Harkivas pilsētas būvniecībā ir ļoti nozīmīgs. V. Kocere izteica cerību satikties ar klātesošajiem grāmatas prezentācijā par J. Cauni un viņa darbu, kura varētu tapt, pamatojoties uz veiktajiem pētījumiem sadarbībā ar Harkivas Nacionālās Universitātes pētniekiem.

Piemiņas plāksne atrodas pie ēkas fasādes, kuru 1912. gadā projektēja Jūlijs Caune. Tās autors ir pazīstams Harkivas skulptors Oleksandrs Ridnijs.

Pasākums tika organziēts Latvijas prezidentūras ES Padomē pasākumu programmas Harkivā ietvaros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5779469sec.