National Geographic: Vai ar delfīniem ir iespējams sarunāties?

"National Geographic Latvija" maija numurā gūstiet aizraujošu ieskatu dzīvnieku pasaulē. Delfīni tiek uzskatīti par vieniem no Zemes gudrākajiem radījumiem, taču vai tie patiesi spēj sarunāties savā starpā sarežģītā valodā? Bites ir izslavētas ar savu attapību un čaklumu. Šie kukaiņi ir atbildīgi par trešdaļu pārtikai nepieciešamo augu apputeksnēšanu pasaulē, taču tās apdraud dažādas ķimikālijas un nāvējošas ērces. Vai iespējams radīt superbiti, kura spēs izdzīvot mūsdienu apstākļos? Lasiet arī par pašu ražīgāko iekšzemes zvejas vietu – Mekongas upi – un uzziniet, kādas izmaiņas to ir skarušas un, kas to vēl sagaida.

Mūsdienās aktīvi tiek pētīta delfīnu savstarpējā saziņa. "Roatanas Jūras zinātņu institūta salā pie Hondurasas krastiem afalīnas jeb pudeļdeguna delfīni ir pieredzējuši triku rādīšanas profesionāļi. Viņi ir apmācīti pēc komandas lēkt gaisā un griezt spirāles, atmuguriski uz astes slīdēt pa ūdens virsmu un māt ar krūšu spurām tūristiem, kuri šeit vairākas reizes nedēļā ierodas ar kruīza kuģiem." Delfīni spēj sinhroni izpildīt visdažādākos manevrus, tomēr atvērts paliek jautājums par to kā viņi par to vienojas! "Iespējams, delfīni viens otru atdarina, bet varbūt apmainīšanās ar svilpieniem ūdenī pavisam burtiski ir plāna apspriešana." Pētniekus gan vairāk interesē delfīnu domāšana, nevis dresūra. Lasi žurnālā par delfīnu saziņu un tās pētījumiem!

Ne tik senā pagātnē bites jau reiz tika izglābtas, radot jaunu, spēcīgu, miermīlīgu un čaklu biti, kura spēja pretoties tajā laikā izplatītajai Vaitas salas slimībai. Tomēr 2007. gadā pasauli pāršalca ziņas par "bišu saimju iznīkšanas sindromu". Šī biedējošā parādība izplatījās visā pasaulē. "Šobrīd vairums pētnieku uzskata, ka tas ir nāvējošs kaitēkļu, patogēnu, pesticīdu un dzīves telpas samazināšanas kokteilis." Ar kādām metodēm bites iespējams glābt? Vai atstāt notiekošo pašplūsmā un ļaut bitēm pašām evolūcijas ceļā tikt galā ar iznīkšanas sindromu? Vai atrisinājums ir bites – roboti? Atbildes meklē žurnālā!

Mekonga ir 4200 kilometrus gara un ir septītā garākā upe Āzijā. Pie tam tajā vārds zivs ir uzskatāms par sinonīmu "pārtikai", jo "kambodžieši un laosieši nozvejo vairāk saldūdens zivis uz vienu cilvēku nekā jebkur citur pasaulē". Tomēr tas drīz mainīsies. Jau šobrīd gan zvejošana, gan upes ekosistēma tiek apdraudēta. Par to, kas šīs izmaiņas ir izraisījis un kāda nākotne tiek paredzēta šai upei un tās piekrastē dzīvojošajiem cilvēkiem, lasiet rakstā "Izmantot Mekongu vai to iznīcināt?"

Vēl lasiet par piena ceļu pasaulē un cilvēkā, Zemes sāli, gudrajām stāvvietām, romiešu dzīrēm un šimpanžu mātīšu viltīgo uzvedību. Kā vienmēr – acis priecēs krāšņas fotogrāfijas no visas pasaules!

Atver logu – ielaid pasauli!

Par biedrību "National Geographic"

"National Geographic" biedrība ir viena no pasaulē lielākajām bezpeļņas zinātniski izglītojošajām organizācijām, kuras misija ir iedvesmot, apgaismot un mācīt. Biedru atbalstītā organizācija, kas tic, ka zinātnes spēks, izpēte un stāstu stāstīšana var mainīt pasauli, caur dažādu mediju platformu, produktu un pasākumu palīdzību katru mēnesi sasniedz vairāk nekā 600 miljonus cilvēku. "National Geographic" ir finansējusi vairāk nekā 11 000 zinātniskās pētniecības, dabas saglabāšanas un izpētes projektus un atbalsta izglītojošu programmu ģeogrāfijas zināšanu līmeņa celšanai. Vairāk informācijas www.nationalgeographic.com.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42458415sec.