Lietuvas žurnālists stāstīs par Latvijas tūrismu apjomīgā izdevumā

Informācija mūsdienās apskrien zibenīgi - tiklīdz pie igauņu lasītājiem devās laikraksta "Postimees" krāšņais un bagātais TAVA veidotais tūrisma pielikums, tūlīt radās jautājums par otriem kaimiņiem. Vai lietuviešiem tāds pamatīgs aktuālā tūrisma piedāvājuma apkopojums vasaras ieskaņā nav vajadzīgs? Protams, ir.

Nedēļas žurnāla "Veidas" žurnālists Dovaids Pabiržis jau ir ceļā uz Siguldu. Viņa iepazīšanās brauciens pa Latviju ilgs piecas dienas līdz 18. maijam. Brauciena programma, ko Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) ir sagatavojusi kopā ar novadu tūrisma informācijas centriem, būs bagāta un aizraujoša. Kaimiņvalsts žurnālists aptvers visus kultūrvēsturiskos novadus, katrā meklējot savu pievilcību.

Dovaids Pabiržis stāsta:"Pirms diviem gadiem sešus mēnešus pavadīju Rīgā studentu apmaiņas programmā. Dzīvoju Ģertrūdes ielā ar brīnišķīgām jūgendstila ēkām visapkārt. Man ļoti patīk Rīga. Būdams šeit, es iepazinu arī citas vietas Latvijā, un arī tās man šķiet ļoti simpātiskas. Apmēram pusi no tām vietām, kas ir iekļautas šā brauciena programmā, esmu jau apmeklējis, bet puse būs pilnīgs jaunums. Neesmu, piemēram, bijis Latgalē un Ludzu ieraudzīšu pirmo reizi."

Dovaids ir studējis vēsturi un politikas zinātni, bet viņa māte strādā par tūrisma gidu. Dovaids ceļo gan pats, gan par ceļojumiem pastāsta presē citiem.

"Zinu, ka aktuālā tendence ir – tūristi meklē izklaidi. Izklaide var būt dažāda, tomēr bez atraktīvas pieejas tūrismā mūsdienās strādāt ir grūti."

Žurnālists atzīst, ka lietuvieši ir lieli ceļotāji un Latvija, tāpat kā Polija, ir populārākās valstis, uz kurām tūrisma braucienos dodas viņa tautieši. Rundāle, Ventspils un Rīga, viņaprāt, ir populārākie tūrisma galamērķi lietuviešiem mūsu valstī. Atšķiroties vienīgi auditorijas. Uz Ventspili dodas ģimenes, savukārt uz Rīgu – ne, vairāk to dara jaunieši, kurus mūsu galvaspilsēta saista arī ar naktsdzīvi.

Par uzskatu, ka Latvijas un Lietuvas tūrisma piedāvājums ir visai līdzīgs, lietuvietis šaubās un drīzāk tam nepiekrīt. Pēc viņa domām, mums pat daba ir citāda – daudz mežonīgāka, jo ir mazāks iedzīvotāju blīvums. Lietuvā joprojām dzīvi ir padomju laikā saceltie kolhozu ciemati, turpretim Latvijā tādu vairs tikpat kā nav. Diemžēl Latvijā ir pat tādas vietas, kur cilvēki ir savas mājas pametuši.

Dovaids Pabiržis spriež, ka viņa tautiešus Latvijā saista arī, piemēram, muižas. Šķiet, latvieši tās esot pratuši padarīt pievilcīgas tūristu acīs. Viņa dzimtenē par muižām vēl tikai sākot pamatīgāk domāt un ne vienmēr ieguldītie līdzekļi un spēki dodot vēlamo rezultātu.

Lietuviešu puisis mazliet prot latviešu valodu un bažas par ne visai jauku laiku turpmākajās dienās atvaira ar profesionālu pārliecību, ka viss izdosies. Latvijas tūrisma pielikums būs 24 lappušu biezs un 29. maijā pēc tipogrāfijas krāsas smaržos gan abonentu pastkastītes, gan preses kioskos.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pēdējos gados Lietuva ir viena no tām valstīm, no kuras saņemam visvairāk tūristu un viņu pieaugums ir viens no straujākajiem. Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoto lietuviešu skaits pērn pārsniedza 121 tūkstoti, kas ir par 11 % vairāk nekā 2013. gadā, bet nakšņojumu skaits bija gandrīz 210 tūkstoši, kas ir par 10 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Latvijas tūrisma pielikums žurnālā "Veidas" top ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49573588sec.