Zaļās Atslēgas ekosertifikāts - kvalitātes standarts Skrundas muižā

Šomēnes vēl divas viesnīcas, Kolonna Hotel Rīga un Skrundas muiža, saņēmušas Zaļās Atslēgas ekosertifikātus. Šīs programmas mērķis ir veicināt, lai uzņēmumi ir atbildīgi un rūpējas par apkārtējo vidi, kā arī mazināt tūrisma negatīvo ietekmi uz to. Lai noskaidrotu, ko uzņēmumam nozīmē piešķirtais ekosertifikāts un kā tā iegūšana maina iestādes ikdienu, Travelnews.lv sazinājās ar Skrundas muižas ģenerālmenedžeri Edgaru Vizuli.

Edgars Vizulis, gleznainajos Ventas krastos esošās Skrundas muižas ģenerālmenedžeris, stāsta, ka Zaļā Atslēga ir iniciatīva, ko uzņemas viesmīlības nozares pārstāvji, piemēram, restorāni, viesnīcas, muižas. Uzņēmuma pienākums ir rūpēties par vidi un aicināt arī savu klientus domāt līdzi un rūpēties par dabu.

Lai iegūtu Zaļās Atslēgas ekosertifikātu, ir jāizpilda vairāk kā 100 kritēriji. "Ja runājam par praktiskām lietām, tad, piemēram, ir jāšķiro atkritumi. Mēs neliekam viesiem to darīt, taču informējam par šādu iespēju, un, ja viesnīcas klients vēlas šķirot, tad pēc nakšņošanas šķirojamās lietas, piemēram, papīrus, stikla pudeles, plastmasu, var atstāt istabiņā uz galda – viesnīcas personāls pēc tam to savāks un izmetīs attiecīgajos konteineros," iesāk stāstīt Vizulis.

Muižā iepriekš lietotie kosmētikas līdzekļi ir nomainīti pret jauniem – proti, numuriņos tagad ir ekoloģiski produkti – eko šampūni, dušas želejas un ziepes. Šie līdzekļi iepirkti Eiropā un tiem ir atbilstoši sertifikāti, tā kā Skrundas muižas viesi varēs lietot dabiskus produktus, zinot, ka tie nav ražoti Ķīnā. Tāpat sertificēti produkti tiek izmantoti, arī piemēram, trauku mazgāšanai.

"Tas, ka ir šāds sertifikāts, nozīmē, ka jāsaimnieko racionāli, izvēloties dabiskus produktus, regulāri pārbaudot, vai kaut kur nav atstātas gaismas, ieslēgts ventilators, zinot, kā taupīt elektroenerģiju un ievērojot citus kritērijus," skaidro Skrundas muižas ģenerālmenedžeris, piebilstot, ka Zaļās Atslēgas noteikumi attiecas arī uz viesnīcas restorānu. Piemēram, ēdiena gatavošanā nedrīkst izmantot ģenētiski modificētu pārtiku.

Lai arī kritēriji esot gana nopietni, tie ir gana racionāli un izpildāmi. Kā stāsta Vizulis, kaut kādas darbības bija veiktas jau pirms tam, taču iepriekš neesot bijis konkrēts darbības plāns. "Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija savos materiālos laiku pa laikam informēja par iespēju iegūt šādu ekosertifikātu, taču sākotnēji šķita, ka tas ir visai neracionāls. 2014.gada rudenī sākām par to interesēties vairāk un tad uzzinājām, ka šo sertifikātu ir saņēmusi arī, piemēram, Dikļu pils, un tad sākām interesēties, kā šo sertifikātu iegūt," atceras muižas ģenerālmenedžeris.

Muižas pielāgošana Zaļās Atslēgas kritērijiem aizņēmusi apmēram pusgadu. Vairāk tie gan bijuši finansiālie ieguldījumi, piemēram kosmētikas, tīrīšanas līdzekļu nomaiņa, taču pārmaiņu procesā pierādījies, ka maldīgs ir mīts, ka eko produkti ir dārgāki par parastajiem.

Jautāts, ko muižas ikdienā mainīs iegūtais ekosertifikāts, Vizulis bilst, ka apzinās, ka tas vēl nenozīmē, ka uzreiz būs vairāk klientu, taču tas esot viens svarīgs elements milzīgā ķēžu posmā, lai tā tomēr būtu: "Publiskajā telpā norādīsim, ka šis ir kvalitātes standarts. Tas gan svarīgāk ir tieši ceļotājiem no Eiropas, jo tur tā ir atzīta un prestiža lieta," skaidro Vizulis.

Nobeigumā Skrundas muižas ģenerālmenedžeris atzīst, ka jūtas gandarīts un priecīgs par sertifikāta iegūšanu, jo tas norāda, ka ieguldītais darbs nav bijis velts, un piebilst: "Nākamais solis ir attaisnot šī ekosertifikāta iegūšanu un izpildīt to, ko esam apņēmušies."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 19.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11634111sec.