Tuvojas Burtnieku novada dziesmu un deju svētki

2015. gada 20. jūnijā, sestdienā, Matīšos notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki, kuros tiks atzīmēta II Dziesmu svētku 150 gadu jubileja, kuri notika 1865. gadā Jēkabkalnā. "Tas būs gandarījuma un vienojošs pārdzīvojums, novada vienotības jeb saliedētības būtība. Dziesmu svētki ir spilgtākais tā apliecinājums. Dziesmu svētki ir latviešu vienotība visur - novados, Latvijā un citās zemēs. Bet ne tikai. Tā ir arī latviešu līdzdalība kosmosa radošajā procesā," par svētkiem Matīšu pagasta kultūras nama vadītāja Ligita Jenča.

Svētkus ievadīs Burtnieku novada karoga iesvētīšana un tematiskās izstādes "Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture" atklāšana. II Dziesmu svētku vēsturiskajā norises vietā – Jēkabkalnā – plkst. 17:00 notiks piemiņas brīdis. Kori izpildīs divas dziesmas "Dziedot dzimu, dziedot augu" un "Nevis slinkojot un pūstot". Pēc atceres kori un deju kolektīvi plkst. 18:30 no Matīšu centra dosies svētku gājienā uz noslēguma koncertu, kurš notiks plkst. 19:00 Matīšu estrādē.

Burtnieku novada karoga iesvētīšana

Svētkos norisināsies vēl kāds Burtnieku novadam nozīmīgs un vēsturisks brīdis – Matīšu baznīcā tiks iesvētīts novada karogs. Uz iesvētīšanas ceremoniju plkst. 12:00 tiek aicināts ikviens novada iedzīvotājs. Svinīgā karoga pacelšana notiks visos novada pagastos vienlaicīgi – plkst. 13:30. Pēc iesvētīšanas karogi pie pagasta pārvaldēm būs pacelti arī ikdienā.

II Dziesmu svētku norises vieta – Jēkabkalns

Jēkabkalns atrodas pie pieturas "Bauņi". Par godu 150 gadu jubilejai Burtnieku novada pašvaldība sadarbībā ar VAS "Latvijas valsts meži" ir uzsākusi vēsturiskā Bauņu muižas parka parka labiekārtošanu un tūristu takas izveidi. Taka sāksies no norādes akmens "Jēkabkalns", pie kura tiks izvietots arī informatīvs stends. Pats Jēkabkalns ir iegarens 700m garš pacēlums, kura platums ir 300m. Tas ir apaudzis ar egļu-оšu mežu, bet te iestādītas arī deviņas izcilas veimuta priedes, parastie dižskābarži un riekstu koki. II Dziesmu svētku norises vietā aplūkojams arī skolotājas Laumas Sniķeres 1990. gadā uzstādītais II Dziesmu svētku piemiņas akmens.

Izstāde "Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture"

Šoziem Burtnieku novada pašvaldības bibliotēkās ir vākti materiāli par katra pagasta kolektīva vēsturi, lai sagatavotu tematisko izstādi "Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture". Izstādē varēs aplūkot fotogrāfijas, vēsturiskus materiālus par koru dalību Dziesmu svētkos, dažādas piemiņas nozīmītes, plakātus u.c. Interesenti varēs uzzināt arī par II Dziesmu svētku norisi. Izstādes atklāšana notiks Matīšu pagasta kultūras nama zālē plkst. 14:00.

Svētku kolektīvi

Matīšu estrādē sadziedās un sadancos folkloras kopa "Rota", Burtnieku novada vokālie ansambļi un vidējās paaudzes deju kolektīvi. Burtnieku novada senioru deju kolektīvs "Ēvele" svētkos piedalīsies kopā ar sadraudzības kolektīvu - Vecumnieku tautas nama senioru deju kolektīvu "Ozols". Pasākumu kuplinās arī Burtnieku novada 5.-9. klašu deju kolektīvi – "Sadancēni" un Matīšu pamatskolas deju kolektīvs, kā arī pirmsskolas vecuma bērnu deju kolektīvs "Kamolītis".

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies arī vairāki vieskolektīvi: Salacgrīvas jauktais koris "Pernigele" un sieviešu koris, sporta un kultūras centra "Vidriži" jauktais koris "Zvīgzna", jauktais koris "Madliena", Beverīnas novada jauktais koris "Trikāta", Raiskuma pagasta jauktais koris, sieviešu koris "Kalme", smiltenes jauktais koris "Pakalni", Cēsu skolotāju koris "Beverīna" un Vijciema jauktais koris "Rondo".

Svētku virsdiriģents – Ēriks Derums

Burtnieku novada dziesmu un deju svētku "150 gadi II Dziesmu svētkiem Jēkabkalnā" virsdiriģents ir Ēriks Derums. Par svētkiem E. Derums saka: "Šie svētki, līdzīgi kā Dziesmu diena Dikļos, atgādinās par latviešu koru dziedāšanas tradīciju pirmsākumiem, godinot šīs tradīcijas aizsācējus un uzturētājus, kā arī stiprinot mūsu tautas mākslas vērtības. Man ir patīkami iepazīties ar Burtnieku novada dziedātājiem un secināt, ka novadā ir tik labs izpildījums. Prieks par to un cerība, ka svētki izdosies ļoti labi."

Svētku repertuārs

Svētku programmā iekļautas dziesmas, kuras nenoliedzami ir latviešu koru dziesmu klasika un ir zināmas katram dziedātājam, piemēram, Jāzepa Vītola "Gaismas pils", Mārtiņa Brauna "Saule. Pērkons. Daugava.", kā arī jaunākas un mūsdienīgākas: Aināra Virgas "Dzimtā valoda", Ulda Marhilēviča "Tikai tā" u.c. Pēc Vizmas Maksiņas, kura atceļos uz svētkiem no Toronto un būs viena no diriģentēm, ierosinājuma svētku programmā iekļauta arī tautas dziesma "Mazs bij’ tēva novadiņis".

Amatnieku tirdziņš

Svētku dienā, no plkst. 15:00-21:00, pie Matīšu estrādes norisināsies amatnieku tirdziņš. Tirgotāji var pieteikties līdz trešdienai, 10. jūnijam. Vairāk par pieteikšanos Burtnieku novada mājas lapā www.burtniekunovads.lv sadaļā "Kultūra".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.26689696sec.