Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apskatāma izstāde «Dziesma»

No 2015. gada 19. jūnija līdz 26. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) norisināsies Annas Salmanes un Kriša Salmaņa izstāde "Dziesma".

Latviešu Pirmo vispārīgo dziedāšanas svētku laikā, 1873. gadā, "Gaismas pils" vārdu autors dzejnieks Auseklis rakstīja: "Latvju tauta no senajiem laikiem daudzināta un dēvēta par dziedātāju tautu". Teju 150 gadus vēlāk pašraksturojums "dziedātāju tauta" ir viens no biežāk lietotajiem latviešu repertuārā. Savukārt Vispārējie latviešu Dziesmu svētki, kas spēlēja svarīgu lomu Latvijas valsts izveidē un nacionālās identitātes uzturēšanā Padomju Savienības okupācijas gados, kopš neatkarības atjaunošanas ir kļuvuši par lielākajiem latvietības svētkiem. Bet ar kādiem vārdiem mēs sevi uzrunājam no Dziesmu svētku lielās estrādes? Kādā veidā mēs raksturojam sevi un savu dzīvi? Vai mēs tādi patiesi esam? Vai mēs tādi bijām, vai vēlamies būt? Ir nepieciešama diskusija par to, ko nozīmē specifisku dziesmu popularitāte un popularizēšana, kāds ir latvieša paštēls un cik tas ir pamatots.

Projekta "Dziesma" ietvaros izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā apmeklētāji varēs noklausīties īpaši šai izstādei radītas kora dziesmas ierakstu un saņemt skaņdarba notis. Turklāt reizi nedēļā iepriekš izziņotā laikā būs iespēja baudīt priekšnesumu kora izpildījumā Arsenāla foajē.

Strādājot pie izstādes, mākslinieki Anna Salmane un Krišs Salmanis ir apkopojuši visas pēc neatkarības atgūšanas Dziesmu svētku noslēguma koncertos iekļautās dziesmas. Tika izveidots visbiežāk lietoto darbības, īpašības un lietvārdu saraksts. "Dziesmas" teksts sastāv tikai no viena, vispopulārākā vārda, kas tiek atkārtots tik reižu, cik tas izdziedāts kopkora koncertos. "Dziesmas" mūzikas autors ir komponists Kristaps Pētersons.

Anna Salmane (1980) strādā galvenokārt ar foto, video un instalācijām. Viņa ir ieguvusi mākslas bakalaura grādu Goldsmita koledžā (Goldsmiths College) Londonā un filozofijas maģistra grādu Latvijas Universitātē. Izstādēs piedalās kopš 2001. gada, māksliniecei ir notikušas personālizstādes Londonā, Notingemā un Rīgā.

Krišs Salmanis (1977) darbojas kustīgā attēla un instalāciju jomā. Ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, papildinājies Ķelnes Mediju mākslas akadēmijā. Personālizstādes bijušas Latvijā, Lietuvā, Vācijā un ASV. 2013. gadā kopā ar mākslinieku Kasparu Podnieku veidoja Latvijas paviljonu Venēcijas mākslas biennālē.

Kristaps Pētersons (1982) ieguvis maģistra grādu kompozīcijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viņa mūzika atskaņota festivālos "Skaņu mežs", "Arēna", "Saxophonia", "Rudens mūzika", Latvijas Jaunās mūzikas dienas un Introvertās mūzikas festivālā. Komponista pirmā opera "Mihails un Mihails spēlē šahu" 2014. gadā novērtēta ar Lielo mūzikas balvu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.49041486sec.