Aizputes novada Tūrisma informācijas centrā atklās izstādi «Latvijas novadu dārgumi»

Aizputes novada Tūrisma informācijas un mūžizglītības centra izstāžu zālē no 2015. gada 1. jūlija būs apskatāma izdevniecības "Lauku Avīze" izdotās grāmatas "Latvijas novadu dārgumi" fotoizstāde, kurā iekļauta arī Aizputes grāmata no 1566. gada, kuras oriģināls Otrā pasaules kara laikā aizceļojis uz Vāciju.

Grāmata "Latvijas novadu dārgumi", kuras radīšanā piedalījušies 73 novadi, stāsta par novadu vērtībām – lietām, vietām, notikumiem, cilvēkiem no pirmsākumiem līdz 21. gadsimtam, tā atklājot arī Latvijas vēsturi.

Novadu izvēlētie dārgumi simbolizē dažādus gadsimtus un laikmetus Latvijā. Vissenākās relikvijas ir no 7.–8. gadsimta – tās ir skandināvu rotas, kas atrastas Grobiņas novadā. No 12.–13. gadsimta – bronzas zirdziņš, kas uziets izrakumos Ludzas apkaimes Kivtu kapulaukā. No 16. gadsimta – Aizputes grāmata, kuras oriģināls kara laikā aizceļojis uz Vāciju. Pa četriem dārgumiem atradušies no 17. un 18. gadsimta. 19. gadsimta nacionālās vērtības raksturo divdesmit novadus. Visvairāk retumu saglabājies no pagājušā gadsimta – daudzi ar skarbu, nežēlīgu stāstu par lielinieku varasdarbiem 1919. gadā, par padomju varas rīkotajām deportācijām, nacionālo partizānu iznīcināšanu. 20. gadsimta Latvijas brīvvalsts dzīvi atspoguļo Ādažu armijas poligona vēsture, Ķeguma spēkstacijas dokumentētā vēsture, Oskara Kalpaka piemiņas kopšana un citu neparastu dārgumu apraksti.

Rakstniece Anna Žīgure par grāmatu „Latvijas novadu dārgumi": "Patiesībā šī ir Latvijas pagastu dižošanās krustu šķērsu pāri visai valstij un cauri laikiem, no senatnes līdz šodienai. Cik daudz pašcieņas un cik dziļa mīlestība plūst no katras lappuses! Arī šādā veidā, gabaliņu pa gabaliņam vien, var uzbūvēt mūsu vienīgo, neatkārtojamo Latviju. Pagastu dārgumi satur kopā tautu un veido pamatu nākamo paaudžu apziņai."

Grāmata "Latvijas novadu dārgumi" pieejama Zvaigzne ABC grāmatnīcā.

Izstāde apskatāma no 01.07.2015. - 01.08.2015.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40846014sec.