Jasmuižā atklās atjaunoto Latgales tradicionālās kultūras un amatu māju

Raiņa jaunības dienu muzejā "Jasmuiža" 2015. gada 8. augustā atklās izremontēto un atjaunoto bijušo muižas govju kūti – šodien Latgales tradicionālās kultūras un amatu māju, kurā būs aplūkojama viena no apjomīgākajām Latgales keramikas ekspozīcijām Latvijā.

Jau 7. augustā Raiņa muzejs "Jasmuiža" aicināja ikvienu interesentu piedalīties īsta Latgales keramikas malkas cepļa kurināšanas pasākumā. Jau no rīta keramiķi no TLMS "Rēzeknes apriņķa podnieki" rekonstruētajā Andreja Paulāna darbnīcā glazēja un ievietoja ceplī savus apdedzināšanai sagatavotos māla traukus. Ap pusdienlaiku meistari cepli iekurināja un trauku apdedzināšana turpinājās līdz pat diviem naktī.

Savukārt 8. augustā plkst. 12.30 ceplis tiks atvērts, un ikviens interesents varēs vērot vēl karsto māla trauku izņemšanu no cepļa, kā arī noskatīt un iegādāties kādu iepatikušos priekšmetu.

Pēc tam tiks atklāta atjaunotā muzeja ēka – Latgales tradicionālās kultūras un amatu māja. Pasākumā uzstāsies koris "Rīdzene".

No 2014. gada sākuma līdz 2015. gada maijam tika realizēts Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ES ELFLA) atklāta projektu iesnieguma konkursa Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma "Lauku mantojuma saglabāšana un atjaunošana" projekts "Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izveide Raiņa muzejā "Jasmuiža"". Projektu realizēja Memoriālo muzeju apvienība un VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Projekta ietvaros tika atjaunota kādreizējā Jasmuižas muižas govju kūts, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošas telpas Latgales keramikas ekspozīcijas izvietošanai, izstāžu zāli novada tradicionālās kultūras, lauksaimniecības un amatniecības vēstures prezentēšanai, kā arī krājuma glabātuvi un speciālu telpu muzejpedagoģiskajām nodarbībām. Tika ierīkots ūdensvads, kanalizācija, jauna apkures sistēma un mūsdienīgs sanitārais mezgls. Ēkas atjaunošanas projekta arhitekte – Ināra Caunīte, būvnieki – SIA "Modus būve" un SIA "Kaskāde 19".

No 8. augusta Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā būs skatāma Latgales keramikas ekspozīcija, kur varēs iepazīties ar dažādu Latgales podnieku darinātajiem māla priekšmetiem – saimniecības traukiem, dekoratīvo keramiku, kā arī sīkplastiku un Antona Šmulāna darinātajiem velniņiem no dramaturga Gunāra Priedes kolekcijas.

Īpašs eksponāts būs restaurētā podiņu krāsns, ko savulaik radījis keramiķis Ādams Kāpostiņš (1905–1987). Krāsns ir unikāla ar to, ka tā ir vienīgā šāda veida paša keramiķa darinātu podiņu krāsns ne tikai Latgalē un Latvijā, bet, domājams, visā pasaulē. Restaurētā podiņu krāsns būs kā dāvana Ādama Kāpostiņa 110. jubilejā.

No 8. augusta Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā būs skatāma arī izstāde "Četri stūri – Latgales amatu pamati" (idejas autore Sigita Kušnere, autori – Solvita Brūvere, Janīna Kursīte, Aigars Lielbārdis, mākslinieki – Ints Sedlenieks un Jēkabs Voļatovskis). Izstādē aplūkoti četri tradicionālajā amatniecībā izmantotie materiāli: māls, lins, dzelzs un koks, to īpašības, apdarināšanas un lietojuma veidi. Apmeklētājiem būs ļauts arī pašiem līdzdarboties un izjust šo materiālu spēku, svaru, faktūru, garšu, kā arī iepazīt amatus, kuros šos materiālus izmanto.

Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izstādi, podiņu krāsns restaurāciju un muzejpedagoģiskās programmas atbalsta VKKF.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56848192sec.