Notiks kultūras diena Aizputē

Septembra otrajā sestdienā, 12. septembrī, pirmo reizi norisināsies Kultūras diena Aizputē. Visas dienas garumā Aizputes iedzīvotājiem un viesiem tiks piedāvāta raiba kultūras programma – tā būs gan ērģeļmūzika, gan kora mūzika, kamermūzika un crossover jeb starpžanru mūzika, skanēs arī operešu melodijas, tiks svinēta Raiņa simtpiecdesmitgade un piedāvāts ielūkoties mūziķa profesijā no otras puses. Pieci notikumi piecās dažādās norises vietās ar kopīgu moto: IEKLAUSIES! Sadzirdi iedvesmu!

Kultūras dienu Aizputē jau plkst. 10 rītā atklās ērģeļmūzikas koncerts Svētā Jāņa Evaņģēliski Luteriskajā baznīcā, kas ir viens no Kurzemes senākajiem dievnamiem, iekļauts Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, un, kā vēstī rakstiskie avoti, pirmais svētnams tur uzbūvēts jau tālajā 1254. gadā. Ne tik sena, bet vairāk kā simt gadu vēsture ir arī baznīcā esošajam instrumentam – 1904. gadā būvētajām vācu firmas Sauer ērģelēm -, uz kura muzicēs aizputnieks - ērģelnieks un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Tālivaldis Deksnis. Programmā ērģeļmūzika no Baha līdz Vaskam, bet koncerta skanējumu krāšņos Aizputes Mūzikas skolas koris diriģentes Artas Kangīzeres vadībā.

Savukārt plkst. 12 darbnīcu un rezidenču centrs Serde aicina uz radoši muzikālu pasākumu ar nosaukumu Āboļošana. Rainis. Lielais Slinkums. Sauleszaķēnu dejas. Kas nu lēcies? Kas gan Rainim kopīgs ar dejām? Kā tur iemaldīties paspējis Slinkums un sauleszaķi, un kas vispār ir āboļošana?! Atbilde skan gaužām vienkārši - radošās un atvērtās domāšanas centrs Serde kopā ar Kultūras dienas idejas autori Agnesi Egliņu un viņas draugiem piedāvās gan neparastas radošās darbnīcas, gatavojot mūzikas instrumentus no dārzā un mājās atrodamā, gan iepazīstinās ar latviešu komponistu kamermūziku, kas rakstīta ar šīgada jubliāra Raiņa dzeju. Nepalaidiet garām izdevību uzzināt, kāpēc Glomenis apprecēja vardi, kas, galu galā, ir Lielais Slinkums, cik liels un skaļš bļāviens izdevās Kārlim, un kā mācīties skaitīt līdz desmit! Un vai zināt, kā dejo sauleszaķēni? To visu muzikālā pasakā izstāstīs dziedātāja Inga Šļubovska, ģitārists Miks Akots, flautists Reinis Lapa, pianiste Agnese Egliņa, deju kolektīvs Sauleszaķēni (vadītāja Baiba Boļšakova) un teicēji, Dzērves pamatskolas audzēkņi, Marta Roģe un Harijs Pugulis (skolotāja Vita Valdmane).

Plkst. 14 Aizputes jauniešu Ideju mājā – Sarunas par mūziku ar mūziku. Ko dara ērģelnieki, komponisti, pianisti, diriģenti, ģitāristi un operas dīvas? Kā aizrit viņu ikdiena? Un cik līdzīgi vai atšķirīgi mums tie dzīvo? Radošajā Ideju Mājas vidē radošu un atraisītu diskusiju veidos turienes aktīvie un zinātkārie jaunieši, uzdodot dažnedažādus  jautājumus jauniem un jau pieredzējušiem mūziķiem par to, kā tas ir, būt profesionālam mūziķim, kā mūsdienās radošo profesiju pārstāvis var izdzīvot tik daudzu un dažādu amatu jūklī, kas rada vislielāko gandarījumu u.tml. Stāstījumu krāšņos arī muzikālas intermēdijas, izskanot gan divu aizputnieku - Lauras Gustovskas (jaundarbs) un Pētera Vaska - , gan karstasinīgā spāņa Francisko Tarregas mūzikai. Sarunā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas soliste Inga Šļubovska, komponiste Laura Gustovska, ērģelnieks Tālivaldis Deksnis, flautists un diriģents Reinis Lapa, ģitārists un LTV šova Radīti mūzikai uzvarētājs Miks Akots, bet to vadīs pianiste Agnese Egliņa.

Savukārt plkst. 16 aicinām uz Aizputes mūzikas skolu, kuras Lielajā zālē jautrā un krāsainā operešu melodiju virpulī ieraus varena kompānija divu pianistu, divu dziedātāju un astoņdesmit astoņu melnbalto taustiņu sastāvā. Operete kā patstāvīgs žanrs izveidojās 19. gadsmita otrajā pusē Francijā, un tiek lēsts, ka dažu gadu laikā tas kā ugunsgrēks izplatījies pa visu Eiropu, drīz vien apburot visu plašo pasauli. Dziedātāji Marlēna Keine un Nauris Indzeris, kā arī pianisti Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs kopīgi atšķirs spilgtākās lappuses operetes vēsturē, bet abi melnbalto taustiņu pavēlnieki lūkos savu instrumentu sadalīt brālīgi, klavierēm četrrocīgi atskaņojot arī Johanesa Brāmsa Ungāru dejas un Johana Štrausa valšus.

Kultūras diena izskanēs ar apvienības Xylem Trio saulaino un temperamentīgo koncertprogrammu Cita Argentīna Aizputes kultūras namā plkst. 18. Xylem Trio sastāvā muzicē trīs Latvijā un ārpus tās robežām sevi jau pierādījuši mūziķi: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrmentālists un komponists Rihards Zaļupe. Muzikālā vienība izveidojusies 2006. gadā kā unikāls projekts, kas pašiem mūziķiem arvien ir liels izaicinājums, jo saksofons, klavieres un sitaminstrumenti – tas nav tipisks instrumentāls sastāvs. Līdz ar to mūziķiem jārēķinās, ka, gatavojot jaunas koncertprogrammas, par aranžijām un kompozīcijām principā jārūpejas pašiem, taču ar to viņi tiek galā lieliski. Xylem trio dalībniekiem sveša nav arī džeza un improvizētā mūzika, viņi darbojas t.s. crossover jeb starpžanru mūzikas lauciņā, veidojot tiltu starp akadēmisko un improvizēto mūziku. Viens nu ir skaidrs – tas būs unikāls skanējums un košs pirmās Kultūras dienas Aizputē noslēgums! Uz tikšanos Aizputē 12. septembrī!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55408216sec.