Kuldīga ieguvusi divus apbalvojumus Kultūras mantojuma gada balvā

Divi Kuldīgā īstenoti projekti – grāmata "Kuldīga. Arhitektūra un pilsētbūvniecība" un Kuldīgas pilsētas spēle ieguvuši apbalvojumus Kultūras mantojuma gada balvu pasniegšanas pasākumā.

Zinātniski pētnieciskais darbs – grāmata "Kuldīga. Arhitektūra un pilsētbūvniecība" saņēma apbalvojumu nominācijā "Kultūras mantojuma izpēte". Pētījuma zinātniskais redaktors un darba sastādītājs, prof. Jānis Krastiņš. Darba autori ir Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja un pilsētas arhitekte Jana Jākobsone, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris, arheologs Mārtiņš Lūsēns, arhitekts Jānis Zilgalvis, arhitekts Ilmārs Dirveiks, arhitekte Agate Eniņa, Kuldīgas novada muzeja galvenā krājuma glabātāja Daina Antoniška un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis. Pēc Kuldīgas novada pašvaldības iniciatīvas divu gadu garumā veikts pamatīgs izpētes darbs, kas slāni pa slānim atklāj Kuldīgas vecpilsētas vērtības arheoloģijā, arhitektūrā, pilsētbūvniecībā. Grāmata ir ne tikai nopietns zinātnisks pētījums, bet arī saistošs materiāls ikvienam iedzīvotājam, kuram rūp kultūras mantojuma saglabāšana, balstot to uz patiesām vides kvalitātes vērtībām.

Savukārt atzinības rakstu par ieguldījumu kultūras mantojuma jomā nominācijā "Kultūras mantojuma popularizēšana" Kuldīgas novada pašvaldība saņēma par pilsētas spēli "Kuldīgas vēsturiskais mantojums".  Spēle, kas šogad norisinājās jau septīto reizi, ir pašvaldības organizēts sabiedrības izglītošanas un iesaistes pasākums. Pilsētas spēles mērķi ir izglītot sabiedrību, radīt izpratni, apziņu par Kuldīgas vecpilsētu kā pasaules kultūrvēsturisku vērtību; stiprināt un attīstīt kuldīdznieku identitātes un piederības sajūtu kā unikālai pilsētai un iesaistīt mantojuma saglabāšanas, uzturēšanas procesos.

Pilsētas spēlē skolu jaunieši no 7.-12. klasei, kā arī ģimenes ar bērniem. Izmantojot karti un pārvietojoties pa rīkotāju noteiktu maršrutu, dalībniekiem jāveic dažādi uzdevumi, uzzinot daudz jauna, nostiprinot jau esošās zināšanas un apgūstot netradicionālas radošas prasmes. Pilsētas spēles saturs ik gadus tiek dažādots, akcentējot jaunas tēmas vai virzienus, kuros ikdienā ierasti Kuldīgas vides aspekti tiek atklāti neparastā rakursā. Tā īpaša uzmanība tikusi pievērsta tradicionālo un izzūdošo amatu popularizēšanai, kas ļauj labāk izprast arī Kuldīgas arhitektūras vērtības. Pasākuma noslēgumā notiek rezultātu apkopošana un uzvarētāju apbalvošana, kur vērtēšanas kritēriji ir dalībnieku attieksme, ieguldītā darba kvalitāte un ieinteresētība.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ir iepriecināta par Kuldīgas projektu iegūto atzinību: "Esam gandarīti saņemt šīs balvas. Kuldīgai ir unikāls kultūrvēsturiskais mantojums, ko pašvaldība kopā ar kuldīdzniekiem cenšas saudzēt un saglabāt nākamajām paaudzēm. Balva ir atzinība par paveikto, tāpēc īpašs paldies katram, kurš pielicis roku, lai Kuldīgas vecpilsēta Ventas ielejā saglabātu savu vienreizīgumu!" 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62763095sec.