Noklausies Mazās Mežotnes pils koncertsezonas izskaņas koncertu «Rothko in Jazz»

2015. gada 25.septembrī ar unikālu projektu "Rothko in Jazz" un Māra Briežkalna kvinteta (MBQ) koncertu noslēgsies Mazās Mežotnes pils 2015.gada koncertsezona.

"Rothko in Jazz" ir pēc Māra Briežkalna kvinteta iniciatīvas tapis unikāls audiovizuāls projekts, kas iedvesmojies no ģeniālā latviešu izcelsmes mākslinieka Marka Rotko darbiem. Projekts īstenots vairākos posmos: tā muzikālās tēmas, ko radījuši desmit ievērojami latviešu komponisti: Lolita Ritmanis, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls, bet vēlāk apdarinājuši Māra Briežkalna kvinteta mākslinieki. Projekta tapšanu atbalstījuši Marka Rotko pēcteči – meita Keita Rotko Prizela un dēls Kristofers Rotko. Jaunais projekts bija iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, un tā pirmatskaņojums notika šā gada 29. aprīlī Džona F. Kenedija centrā (John F. Kennedy Center for the Performing Arts), Vašingtonā, ASV. Programmu plānots izdot arī CD formātā.

Projekta pamatā ir mūzikas un mākslas darbu sinerģija. "Rothko in Jazz" programma tiecas atspoguļot abstraktā ekspresionista Marka Rotko darbu noskaņu, ko pats meistars dēvējis par "dvēseļu stāvokļu portretējumiem". Visi muzikāli apspēlētie darbi tapuši laika posmā no 1945. līdz 1969. gadam, kas ir vēlīnais, tieši abstraktā ekspresionisma posms mākslinieka daiļradē. Pavisam radītas desmit džeza kompozīcijas, no kurām katra saskaņota ar konkrētu Marka Rotko mākslas darbu. Lai paspilgtinātu šo sintēzi, koncerta laikā attiecīgie Marka Rotko darbi tiks projicēti uz lielformāta ekrāna, un jāpiebilst, ka plašākai sabiedrībai Latvijā šādā formātā konkrētie darbi nav bijuši apskatāmi. Projekta kopējā noskaņa ir ambience, ko savulaik minimālisma un pat askētisma stilistikā centies radīt arī pats mākslinieks. Atgādināsim, ka Marks Rotko ir ne tikai viens no 20. gadsimta mākslas ģēnijiem – viņa saknes meklējamas Latvijā (mākslinieks dzimis Daugavpilī – toreizējā Dinaburgā, pēc tam viņa ģimene izceļojusi uz ASV).

Projektu "Rothko in Jazz" īstenošanā – aranžēšanā un atskaņošanā – iesaistījušies labākie Latvijas un arī visas Baltijas džeza izpildītāji – Māra Briežkalna kvintets: Māris Briežkalns (bungas), Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Gints Pabērzs (saksofoni), Edvīns Ozols (kontrabass) un Raimonds Macats (elektriskais čells, mutes harmonikas). Sastāvs uzstājies vadošos pasaules džeza mūzikas festivālos – "Ottawa Jazz", "Pori Jazz", "European Jazz Festival", kā arī uz prestižākajām džeza mūzikas skatuvēm – "Blue Note Jazz Club" (Ņujorka) un "Ronnie Scotts Jazz Club" (Londona).

"Māris Briežkalns un viņa kvintets lieliski pierāda, ka latviešu džezs ir vairāk nekā dzīvs, tas ir kreatīvas, cilvēka garu raksturojošas enerģijas pārpilns. Latvija piesaka savu vietu pasaules kultūras telpā, un latviešu mūziķi noteikti ir ierindojami labāko pasaules izpildītāju vidū. Pacilājošs triumfs!" pauž Džefs Levnsons (Jeff Levenson, Half Note Records).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.61132407sec.