Kādas slimnīcas vēsture - nākamgad Tukuma muzejā būs Tukuma slimnīcai veltīta izstāde

Nākamgad, 2016. gadā, Tukuma slimnīcai apritēs 130. Gatavojoties jubilejai, Tukuma muzejs sadarbībā ar SIA "Tukuma Slimnīca" rīkoja pēcpusdienu "Atmiņas par mūsu slimnīcu". Izpētot Tukuma muzeja krājuma un Latvijas Nacionālajā arhīva dokumentus, apkopojot atmiņas, priekšmetus, taps izstāde, ko atklās 2016. gada jūlijā Rožu svētku laikā Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis".

Arhīvu materiālos atrodamas ziņas, ka 1886. gada 1. oktobrī par Tukuma latviešu un vācu draudzes brīvprātīgiem ziedojumiem nodibināta privāta diakonijas slimnīca, ko iekārtoja sešās telpās. Inventāru sagādāja no apkārtējām muižām. Brīvprātīgi ziedoja gan vācu, gan latviešu draudzes locekļi no pilsētas un laukiem. Dievkalpojuma laikā mācītājs Magnuss Fleišers jaunizveidoto slimnīcu iesvētīja, nobeidzot ar cildinājuma vārdiem: "Dievs ir izdarījis mūsu labā kaut ko lielu un mēs esam par to priecīgi."

Dalīties atmiņās aicināti bijušie un esošie Tukuma slimnīcas darbinieki – ārsti, medmāsas, sanitāri, šoferi, feldšeri un administrācijas darbinieki. Diemžēl muzeja rīcībā esošie priekšmeti neaptver pietiekoši plašu priekšmetu klāstu, tādēļ muzejs lūdz uz pasākumu "Atmiņas par mūsu slimnīcu" līdzi ņemt dokumentus, fotogrāfijas un citus priekšmetus, kas raksturotu Tukuma slimnīcas vēsturi, kā arī mediķu darbu. Materiālus iespējams nodot arī Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" Brīvības laukumā 19a darba dienās no plkst. 10:00 līdz 17:00, sestdienās un svētdienās no plkst. 11:00 līdz 16:00.

Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis" atrodas 13. gadsimta beigu, 14. gadsimta sākuma celtā ēkā, kas bijusi viduslaiku pils noliktava. Pils tornis ir viena no septiņām Tukuma muzeja filiālēm, kas darbu sāka 1995. gadā. Tas ir muzejs par pilsētas vēsturi no 12. gadsimta līdz mūsdienām. Muzeja darbinieki katru gadu veido jaunu izstādi par Tukumu un tukumniekiem. Šobrīd muzejā skatāma izstāde "Tukums lepojas", kas stāsta par Tukuma pilsētas īpašajām dabas un kultūras vērtībām, cilvēkiem, tradīcijām, ražotājiem un to produktiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63868904sec.