Reģionālā tūrisma eksperta Arta Gustovska viedoklis par jauniem tūrisma virzieniem

Latvijai nav jāmeklē jauni tūrisma virzieni, bet jāmācās sadarboties jau esošajiem uzņēmējiem!

Reģionālā tūrisma eksperts, Kurzemes tūrisma asociācijas priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība absolvents Artis Gustovskis aicina tūrisma uzņēmējus būt atvērtiem sadarbībai un negulēt ziemas miegu – par tūrisma attīstību jārūpējas visu gadu, tikai tad varam cerēt uz rezultātiem.

Poli-centriska tūrisma attīstība – ceļš uz panākumiem

Veidojot Latvijas reģionālā tūrisma politiku, ir būtiski izvērtēt, kādas ir politikas pamatnostādnes. Politikai, protams, ir jābūt vienotai, bet jāņem vērā katra reģiona atšķirības un tūrisma piedāvājums. Latvijas tūrisma politikas veidotājiem būtu jāņem piemērs no Nīderlandes, kurā tiek īstenota poli-centriska valsts attīstība – tā ir pamatā visām nozarēm, arī tūrismam, piemēram, lielie pasākumi tiek apzināti rīkoti ārpus Amsterdamas. Arī Igaunijā tūrisma politika ir līdzīga – ar valsts un struktūrfondu līdzekļu atbalstu tiek attīstīti lieli tūrisma kompleksi un objekti dažādos reģionos ārpus galvaspilsētas, piemēram, AHHAA zinātnes centrs Tartu, lielākais tematiskais parks Baltijā "Lotes zeme", kas atrodas Pērnavā u.tml.

Visu nevar koncentrēt Rīgā

Latvijā atbalsts reģioniem ir tikai teorētiskā līmenī, reāli instrumenti poli-centriskai tūrisma attīstībai joprojām netiek pielietoti. Politikas veidotāji joprojām uzskata, ka visu vajag koncentrēt Rīgā, vairāk kā divdesmit neatkarības gados neko neesam iemācījušies. Valstis, kurās tūrisms ir augsti attīstīts, rūpējas par visu reģionu attīstību, nevis tikai par galvaspilsētu. Rīga ir kā Latvijas ūdensgalva, tik liela koncentrācija uz galvaspilsētu nav nedz Igaunijā, nedz Lietuvā. Reģionu atšķirības Latvijā nemaz nav tik lielas, atšķiras tūrisma piedāvājums, bet attīstības instrumenti jau ir vieni un tie paši. Turklāt, tūrisma objekti reģionā, ne tikai piesaista ārvalstu viesus, bet arī palīdz "noturēt" vietējos iedzīvotājus. Ja tūrisma objekts rada papildus darba vietas, ja tā ir iespēja pavadīt brīvo laiku ar ģimeni un bērniem, tas ir arī papildus iemesls palikt Latvijā. Koncertzāle "Liepājas dzintars" ir liels solis uz priekšu – uzskatu, ka koncertzāles izveide ir radījusi papildus darba vietas un būs ģimenes, kuras izlems nebraukt prom.

Skaidri un precīzi definētas pamatvērtības

Lai veidotu vienotu, pilnvērtīgu tūrisma attīstības plānu, nepieciešams skaidri definēt, kādas ir Latvijas tūrisma pamatvērtības. Šobrīd Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020. gadam ir minēts, ka "tūrisma produktu attīstībai ir jābalstās uz septiņām pamatvērtībām - kvalitāte, ilgtspēja (t. sk. videi draudzīgo tehnoloģiju un pieeju ieviešana), individualizācija, augsta pievienotā vērtība, sadarbība, tūristu iesaiste/pieredzes gūšana un sadarbība konkurētspējas nodrošināšanai". Tās ir tik abstrakti un vispārīgi definētas vērtības, ka patiesībā jau nekas netiek pateikts. Kvalitāte nav apspriežama vērtība – tā ir ikdienas nepieciešamība.

Savstarpējas sadarbības trūkums starp visiem spēlētājiem kavē reģionālā tūrisma attīstību

Latvija var piedāvāt daudz vairāk kā tikai tradicionālo, uz kultūras un dabas vērtībām balstīto tūrismu. Mūsu tūrisma attīstības klupšanas akmens ir savstarpējās sadarbības trūkums. Manuprāt, veicinot sadarbību un esošo uzņēmēju apvienošanos, mēs radītu jaunus, interesantus tūrisma piesaistes objektus. Tūristiem ir jāpiedāvā viss komplekss – vīndaris, naktsmītnes, muzeji, krodziņi, amatnieki u.c. Savstarpējas sadarbības trūkums starp visiem spēlētājiem kavē reģionālā tūrisma attīstību! Latvijai nav jāmeklē jauns tūrisma virziens, bet jāmācās sadarboties jau esošajiem uzņēmējiem. Šādus kompleksus piedāvājumus Latvijā veido lielākās viesnīcas vai, piemēram, portāli, kuros iespējams iegādāties īpašo piedāvājumu kompleksai atpūtai, diemžēl, pilsētu tūrisma plānotāji šādus kompleksos piedāvājumus neveido. Gandrīz katrā Latvijas pilsētā ir lieliski tūrisma objekti – atpūtas vietas, naktsmītnes, parki, krodziņi, amatnieki, dažādas vīna vai alus darītavas, bet iespēju apmeklēt to visu kopā neviens nepiedāvā. Nav iespējams iegādāties tematisku tūrisma paketi konkrētajā pilsētā un apmeklēt visus tūrisma objektus, tādējādi krietni atvieglojot ceļojuma plānošanu.

Diemžēl, Latvijas pieredze rāda, ka arī vienas tūrisma nišas ietvaros vienā reģionā, uzņēmēji nespēj vienoties par kopējām attīstības vadlīnijām. Spēja sadarboties, precīzāk, tās trūkums, ir bijis klupšanas akmens visos laikos. Vēl, protams, ļoti svarīgs aspekts ir tūrisma produkta unikalitāte un oriģinalitāte - gan galamērķiem, gan atsevišķam tūrisma uzņēmumam. Es noteikti aicinātu gan tūrisma uzņēmējus, gan pašvaldību vadītājus būt atvērtiem arī nestandarta idejām, uzdrošināties realizēt unikālus un neparastus tūrisma projektus.

Lai gūtu plašāku ieskatu, kādi ir Latvijas reģionālā tūrisma klupšanas akmeņi, kā arī veiksmīgākie pašmāju un ārvalstu piemēri, ikviens interesents var apmeklēt bezmaksas vieslekciju "Vai reģionālais tūrisms guļ ziemas miegu? Tendences Latvijā un ārzemēs", kas notiks Biznesa augstskolā Turība, 2015. gada 24. novembrī plkst.18.00. Lekcijā tiks analizēta dažādu veiksmes faktoru teorija un prakse, lietojot Latvijas un ārvalstu veiksmīgāko, kā arī ne tik veiksmīgo uzņēmumu piemērus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45976496sec.