Latvijas pārstāvji dosies vērot pilno Saules aptumsumu uz tālo Sulavesi salu Indonēzijā

2016. gada 9. martā norisināsies pilns Saules aptumsums, taču Latvijā to šoreiz nebūs iespējams novērot pat ne daļējā fāzē.

Tādēļ Eclipse Tour entuziastu komanda šo dabas parādību dosies novērot uz Sulavesi salu Indonēzijā. Šajā vietā Saules aptumsuma pilnā fāze ilgs pilnas 3 minūtes. Pilns Saules aptumsums ir dabas parādība, kad Mēness atrodas precīzi starp novērošanas punktu uz Zemes un Sauli, līdz ar to no Saules var redzēt tikai Saules vainagu – gāzes, kas jau atdalījušās no Saules virsmas un atrodas līdz pat miljoniem kilometru tālu no tās. Lai šogad redzētu šo reto dabas parādību, interesentiem ir jādodas uz vienu no dažām Indonēzijas salām – citās valstīs pilno fāzi novērot nevarēs. Eclipse Tour Saules aptumsumu vērotāju komanda divpadsmit cilvēku sastāvā šo Saules aptumsumu dosies vērot un iemūžināt Indonēzijas salā Sulavesi, kur tā pilnā fāze būs vērojama pilnas 3 minūtes. Komandas lielākā daļa ceļu uz Svalbāru uzsāks 28. februārī. Februāris ir pēdējais lietus sezonas mēnesis Indonēzijā, līdz ar to ir cerība, ka 9. martā lietus mākoņi aptumsuma vērošanai netraucēs.

Eclipse Tour ir Saules aptumsumu vērotāji ar pieredzi, kas pilnos Saules aptumsumus ir vērojuši jau no 2008. gada dažādās pasaules vietās, tai skaitā Kazahstānas tuksnesī, Austrālijā, kā arī Svalbāras arhipelāgā netālu no Ziemeļpola. Līdz šim braucienos piedalījušies līdz 8 dalībniekiem, no kuriem vairāki kļuvuši par pastāvīgiem aptumsuma braucienu dalībniekiem, taču šogad komanda ir palielinājusies skaitā, un īpašo dabas parādību dosies vērot 12 cilvēki. Eclipse Tour dibinātāja Agnese Zalcmane stāsta: „Katrs no piedzīvotajiem pilnajiem aptumsumiem ir bijis citāds, taču tos vieno kāda kopīga lieta – kad iestājas pilnā fāze, tad no iespaida aizraujas elpa un neatrodas vārdi, lai šo parādību varētu aprakstīt kādam citam. Lai to saprastu, pilns Saules aptumsums ir jāredz katram pašam, savukārt tiem, kas to jau ir redzējuši, gribas šo iespaidu izbaudīt vēl un vēl.”

Ar šī gada Eclipse Tour maršrutu, dalībniekiem un Saules aptumsuma vērošanas plāniem var iepazīties mājas lapā. Ekspedīcijai sākoties tajā iespēju robežās tiks publicēti arī emuāra ieraksti par piedzīvojumiem tālajā salā, bet ceļojumam sekot īsu piezīmju veidā varēs caur komandas Twitter kontu, kura saturs arī parādīsies mājaslapā.

Nākamais Saules aptumsums Latvijā būs vērojams pēc 5 gadiem – 2021. gada 10. jūnijā. Savukārt nākamo pilno Saules aptumsumu Latvijā varēs redzēt vien 2142. gadā.

Eclipse Tour ir ceļotāju kopa, kas no Latvijas dodas ekspedīcijās vērot pilnus Saules aptumsumus. Grupa savus iespaidus publicē mājaslapā gan stāstos, gan attēlos, lai ieinteresētu cilvēkus gan par šo īpašo astronomisko notikumu, gan arī par pieredzi citās zemēs. Braucieni ir pašu dalībnieku organizēti un finansēti un tos kopš Eclipse Tour idejas iesākuma vada astronomijas entuziaste Agnese Zalcmane.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.01586199sec.