Valsts simtgades pasākumos jaunieši vēlas izcelt Dziesmu un Deju svētkus

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultāte veica studējošo aptauju, lai noskaidrotu, kādas Latvijas vērtības jaunieši vēlētos izcelt mūsu valsts simtgades kontekstā. Tāpat aptaujā tika noskaidrots, kādus pasākumus jaunieši labprāt apmeklētu simtgades svētku ietvaros.  Tā kā augstskolā studē gan jaunieši no Latvijas, gan ārvalstīm, bija interesanti izprast un saskatīt vienojošo un atšķirīgo viņu viedokļos.

Latvijas lielākās vērtības – daba un tradīcijas

Valsts simtgade ir lieliska iespēja lepoties un godināt mūsu vērtības, tāpēc studentiem tika jautāts, kuras, viņuprāt, ir lielākās vērtības. Vairāk kā puse vietējo studentu (51%) norādīja, ka Latvijas lielākā vērtība ir daba, otrajā vietā (48%) ierindojot latviskās tradīcijas.

Simtgades ietvaros jāizceļ Dziesmu un Deju svētki

Valsts simtgades pasākumu ietvaros aptaujātie jaunieši visvairāk (63%) vēlētos izcelt Dziesmu un Deju svētkus, kā arī Līgo svētku tradīcijas (29%). Analizējot respondentu sniegtās atbildes, var secināt, ka jaunieši lepojas ne tikai ar svētkiem, bet arī ar draudzīgajām attiecībām ar mūsu kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu, kā arī ar faktu, ka Latvijā ir 4.ātrākais internets pasaulē.

Ārvalstnieku skatījumā latviešiem vairāk jālepojas ar nacionālo virtuvi

Ārvalstu studējošo skatījums ir atšķirīgs – valsts simtgades svētku laikā, viņuprāt, uzsvars jāliek uz nacionālās virtuves popularizēšanu, kā arī nedrīkst aizmirst par tādu svētku sastāvdaļu kā uguņošana. Starp vērtībām, ar kurām Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu lepoties, ārvalstnieki min arī Kapu svētku tradīcijas un Mātes dienas svinēšanu, kā arī, viņuprāt, raksturīgās latviešu rakstura īpašības - iecietību, viesmīlību, smaidīgumu un vienotību.

Jaunieši vēlas apmeklēt mūsdienu izpildītāju koncertus un nacionālo ēdienu festivālu

Neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa ir dažādi koncerti, festivāli un pasākumi, tāpēc studentiem tika piedāvāts izvēlēties, kādus pasākumus viņi vislabprātāk apmeklētu – 63% vietējie un 56% ārvalstu studentu atzīmēja, ka vislabprātāk apmeklētu pazīstamu mūsdienu mūzikas izpildītāju koncertu un nacionālo ēdienu festivālu, savukārt, pasaulē pazīstamu klasiskās mūzikas izpildītāju koncertu labprāt apmeklētu 52% ārvalstu studentu un 24% vietēju studentu.

Ārvalstnieki vēlas ielu mākslas festivālus, latvieši – Porziņģa spēli

Ārvalstu studentus daudz vairāk kā vietējos jauniešus interesētu dažādi ielu mākslas festivāli. Respondentu atbildes liecina, ka 43% vietējo studentu rastu iespēju apmeklēt basketbola spēli ar Kristapa Porziņģa piedalīšanos. Jāpiebilst, ka šādu vēlmi pauda arī 26% ārvalstu studentu.

Gan vietējie studenti (49%), gan ārvalstnieki (48%) labprāt dotos iepazīt vēl nezināmas Latvijas vēsturiskās vietas, un simtgades tuvošanās ir lielisks iemesls, lai tuvāk iepazītu Latviju.

Svētki gan pašiem, gan ciemiņiem

83% no visiem respondentiem viennozīmīgi uzskata, ka Latvijas valsts simtgade ir svētki gan vietējiem iedzīvotājiem, gan ārvalstu ciemiņiem. Pētījumā atspoguļojās dažādi interesanti fakti par mūsu valsts vērtībām – latviešu un ārvalstnieku skatījumā, kā arī jauniešu domas par to, kas noteikti jāiekļauj svētku programmā. Vairāk par pētījuma rezultātiem būs iespējams uzzināt, 3. martā apmeklējot Biznesa augstskolā Turība notiekošo starptautisko diskusiju „Simtgade kā iespēja – Latvijas valsts simtgades pasākumi kā kultūras tūrisma produkts”, ko organizē Biznesa augstskola Turība sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju.

Veidosim svētkus tā, lai varam lepoties ar savu valsti un dalīties priekā arī ar ārvalstu ciemiņiem!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.0208931sec.