Visā Latvijā notiek pasākums «Satiec savu meistaru! 2016»

No 2016. gada 1. līdz 3. aprīlim visā Latvijā jau astoto reizi notiks pasākums "Satiec savu meistaru!". Vairāk nekā 150 vietās mācekļus pie sevis aicinās tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti. Šogad pasākumā īpaši liels skaits dalībnieku pievērsušies tautastērpu darināšanai, uz ko, iespējams, rosinājis arī Latvijas Nacionālā kultūras centra īstenotais projekts "Katram savu tautastērpu".

"Pārskatot visus šī gada pieteikumus, atliek secināt, ka populārākā joprojām ir aušana – jostu aušana, brunču audumu aušana. To varēs apgūt gandrīz 80 norises vietās. Toties tautastērpu kreklu izšūšanu mācīs Ciemupē, Smiltenē un Talsu novada Spārē. Berga Bazārā Rīgā būs unikāla iespēja apskatīt vairākus arheoloģisko tērpu atdarinājumus un apgūt iemaņas arheoloģiskā krekla sašūšanā, kuram visas vīles tiek šūtas ar rokām", stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

"Pasākuma ietvaros vairākās Latvijas vietās varēs mācīties tradicionālo ēdienu gatavošanu – piemēram, Alsungā, Nīcā un Ugālē apgūt kurzemnieku, bet Dagdā, Daugavpilī, Kārsavā, Medņevā un Viļānos – latgaliešu virtuves noslēpumus. Gan Ādažu kultūras centrā, gan Rīgas KTMC "Ritums" jaunās māmiņas un vecāki ar bērniem varēs mācīties šūpuļdziesmas. Jau otro gadu pasākumā iesaistās Latviešu Folkloras krātuve, starp citām interesantām nodarbēm piedāvājot arī iespēju meklēt savus radiniekus folkloras vācēju pierakstos", papildina Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras eksperte Gita Lancere.

Ik pavasari pasākums kļuvis par gaidītu notikumu, un aizvadītajos gados "savu meistaru" darbnīcās, studijās, muzejos, skolās, kultūras centros, bibliotēkās apmeklējuši 18 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu. "Satiec savu meistaru!" ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā "Eiropas amatu prasmju dienas". Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekts "Eiropas amatu prasmju dienas" 2016. gadā norisināsies jau desmito reizi, un šogad tam pievienojas arī Igaunija, Polija, Grieķija, Nīderlande un Lielbritānija.

Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. "Satiec savu meistaru!" rīkotāji pasākuma ietvaros vēlas veicināt sadarbību vietējo kopienu, nevalstisko organizāciju, valsts un pašvaldību institūciju, kā arī privāto organizāciju starpā nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju un to lietpratēju, kā arī Dziesmu un deju svētku tradīcijas apzināšanā un popularizēšanā.

Informācija par meistariem un norisēm www.satiecsavumeistaru.lv/karte/

Informācija par Eiropas amatu prasmju dienām www.journeesdesmetiersdart.fr

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42272902sec.