Jaunmoku pils muzejā skatāma Lieldienu dekoratīvo olu izstāde

Jaunmoku pils muzejā piedāvā apskatīt izstādi "Dekoratīvās Lieldienu olas", kas veidota no mākslas zinātnieces un Rundāles pils baroka tērpu autores Jeļenas Forstes kolekcijas.

Kolekcijas izstādi veido daudzveidīgās tehnikās un materiālos veidotas dekoratīvās olas. Bez kolekcijas īpašnieces Jeļenas Forstes autordarbiem – apgleznotām un dekola tehnikā apdarinātām porcelāna un ģipša olām, ir skatāmas arī restauratoru Ilzes Vītolas un Aivara Studenta koka un keramikas olas ar reljefa dekoriem, kādreizējās Jesena porcelāna fabrikas (1933-2003) mākslinieces Ilgas Dreiblates porcelāna Lieldienu olas. Lielu daļu no kolekcijas veido draugu, kolēģu un citu personu atvestās un dāvinātās olas no tālām un tuvām zemēm. Kā īpaši retas un austrumu zemēm netradicionālas ir Lieldienu olas no Ķīnas un Japānas.

Mākslas zinātnieces Lieldienu kolekcijā, kas veidota jau no 1988. gada, ir appītas, pērļotas, tekstilā iestrādātas, kristāla, keramikas un koka dekoratīvas olas. Starp tām var atrast arī apgleznotas olas ar funkcionālu nozīmi – gaisa aromatizēšanai. Pati vecākā ir 19. gadsimta beigās pērļota ola ar ziedu motīvu. Kolekcijas sastāvā ir apskatāmas 20.gs. pirmās puses Lieldienu pastkartes.

Ceļš no parastām krāsotām Lieldienu olām līdz dekoratīvām, dārgām dāvanām Lieldienu olu veidā ir garš. Kristīgajā tradīcijā olu krāsošanas aizsākumi meklējami 1. gadsimta vidū, kad Marija Magdalēna Romas imperatoram Tibērijam dāvināja parastu vistas olu pavēstīdama par Kristus augšāmcelšanos un ola valdnieka acu priekšā kļuva sarkana.

Aristokrātu ģimenēs dāvanām un pārsteigumiem izmantoja porcelāna, koka, dzintara olas rotātas ar dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem, izcilu meistaru darbus ar lepniem zīmoliem. Lieldienās Jaunmoku pils būvētājus - Armitstedus vienmēr apciemoja kņaze Marija Urusova rotājusies ar smalku, izcila meistara no mazām oliņām veidotu ķēdīti, ko lika kaklā tikai Lieldienu laikā un to rotāja uzraksts ar Faberžē firmas zīmi. Vācbaltu izcelsmes krievu juvelieris Karls Faberžē darināja dārgmetāliem un dārgakmeņiem rotātas olas caru Aleksandra III un Nikolaja II ģimenēm. Bērnus Armitstedi Lieldienās lutināja ar šokolādes un marcipāna olām, mazām šokolādes konfektītēm pilniem Lieldienu zaķiem un košām kartona olām.

Izstāde apskatāma no 2016. gada 17. marta līdz 30. aprīlim.

Muzejs atvērts katru dienu no 9.00 līdz 17.00

Papildus informācija www.jaunmokupils.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89879823sec.