Likteņdārzā pirmo reizi notiks Jāņu mācības

"Kokneses fonds" sadarbībā ar Kokneses kultūras nama folkloras kopu "Urgas" un citām lielākajām Latvijas folkloras kopām 2016. gada 18. jūnijā pirmo reizi Likteņdārzā rīko Saulgriežu pasākumu "Piedzīvo Jāņus!".

Pasākums plānots kā Jāņu mācības. Radošu darbnīcu formā Likteņdārza viesi varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs, lai apgūtu maģiskos Jāņu sagaidīšanas darbus un rituālus.

Jāņos ir visgarākā diena un visīsākā nakts. Latviešu kultūrā Jāņi ir vieni no gadskārtu svētkiem, kur spilgti jaušamas senās tradīcijas. Tas ir maģisks laiks. "Kokneses fonds" kopā ar folkloras kopām, kā "Urgas", "Budēļi", "Dimzēns", "Aizezeres muzikanti" un citām šo maģiskā atklāšanu vēlas iemācīt arī Likteņdārza viesiem, tāpēc 18. jūnijā no pulksten 12:00 - 18:00 gaidīsim jūs Likteņdārzā, Koknesē.

Ikvienam Likteņdārza apmeklētājam būs iespēja iepazīt latvisko dzīvesziņu Saulgriežu laikā. No plkst. 12:00 - 16:00 Jāņu mācības noritēs radošajās darbnīcas, kur aktīvi darboties aicinātas ir tieši ģimenes ar bērniem. Dienas gaitā parādīsim svarīgākās no Jāņu sagaidīšanas nodarbēm: vainagu pīšanu, Saulgriežu laika ticējumus, rituālus, līgotnes un dančus. Sievas varēs mācīties siet sieru, vīri varēs apgūt, kā darināt lāpas, ugunsplostus un pūdeli. Bērniem tiks mācītas rotaļas. Tiks darināti Jāņu vārti, apgūtas Saulgriežu laika pirts un skaistuma zinības. Noslēgumā, apvienojoties visām folkloras kopām, plkst. 16:00 tiks iedegta Jāņu uguns un viesi tiks aicināti uz sadancošanu.

Pasākuma dienā Likteņdārzā darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kur ikviens varēs iegādāties kādu garšīgu darinājumu vai suvenīru.

Lai rosīgi varētu iesaistīties vainagu pīšanā, dalībnieki aicināti līdzi ņemt savas Jāņu zāles vai ozolzaru pušķi vainagu darināšanai, kā arī linu vai kādu citu izturīgu diegu vainagu pīšanai. Līdzi ieteicams ņemt arī sedziņas, lai būtu ērta sēdēšana pļavā.

Likteņdārza īstenotāji priecāsies un novērtēs, ja Saulgriežu pasākuma dalībnieki padomās arī par kādu ziedojumu dārzam: zemi Likteņdārza kalnam vai savu pelēko laukakmeni amfiteātra akmeņu krāvumam, kā arī ziedojumu par bruģakmeni sev un citiem draugiem.

No Rīgas Koknesē ērti nokļūt gan ar vilcienu un autobusu, gan ar personīgo auto, ceļā pavadot ne vairāk kā pusotru stundu. Koknese atrodas 100 km no Rīgas, šosejas A6 malā. Kokneses pagastā, Daugavas pusē, ir ceļa norāde uz brūnā fona "Likteņdārzs 1 km".

Likteņdārza projekta īstenošanu vada nodibinājums "Kokneses fonds", un pirmie dārza darbi sākti 2008. gadā. Šogad plānots darbs pie autobusu, tehniskā transporta stāvvietas un amfiteātra. Likteņdārzs tiek veidots kā dāvana Latvijai tās 100 dzimšanas dienā, un katrs ir aicināts piedalīties tā tapšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43769002sec.