Imanta Ziedoņa muzejā norisināsies jēgpilns sarunu cikls «Visā visumā»

Topošais Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos uzsāk savu otro sezonu ar jēgpilno sarunu ciklu "Visā visumā", kas notiks 2016. gada 9. jūnijā plkst. 20.00. Murjāņos viesosies literatūrkritiķe Anda Kubuliņa, lai sarunā "Tas skaistais jaunīb`s laiks Belševicas radošajā biogrāfijā" stāstītu par Vizmu Belševicu, kurai šogad tiek atzīmēta 85 gadu jubileja. Imanta Ziedoņa muzejs atrodas dzejnieka vasaras mājās "Dzirnakmeņi", Murjāņos.

Dzejniece, rakstniece, tulkotāja un atdzejotāja Vizma Belševica ir viena no nozīmīgākajām personībām Latvijas kultūras vēsturē. Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, Latvijas Kultūras fonda iedibinātās Spīdolas balvas laureāte, Latvijas Kultūras kanoniste un vienkārši iemīļota autore dažādu paaudžu lasītājiem – tāda ir Vizma Belševica. Vizma Belševica bijusi arī viena no Imanta Ziedoņa laikabiedrēm.

Daļai lasītāju īpaši iemīļota Latvijas Kultūras kanonā iekļautā autores triloģija "Bille", daļai – V. Belševicas lirika krājumos "Zemes siltums" (1959), "Jūra deg" (1966), "Madarās" (1976), "Dzeltu laiks" (1987) un citos, kas tulkoti un atzīti starptautiskā mērogā.

V. Belševicas radošās biogrāfijas pārzinātāja ir Dr. philol. Anda Kubuliņa – viena no savas paaudzes ievērojamākajām literatūrkritiķēm, 1997. gadā izdotās monogrāfijas "Vizma Belševica" autore.

9. jūnija vakarā Murjāņos, rosinot pasākuma viesus iesaistīties sarunā par sev nozīmīgiem literātes darbiem, īpaši pievērsīsies V. Belševicas agrīnajai prozai "Ķikuraga stāsti" (1965) un tieksies pārdomāt autores radošā mantojuma nozīmību šodienas kultūrā.

Papildu informācija par pasākumu atrodama muzeja mājas lapā.

Par Imanta Ziedoņa muzeja otro sezonu

No jūnija līdz septembrim muzejā notiks radošas aktivitātes ne tikai individuālajiem viesiem, bet arī kaimiņiem un organizētām grupām – kolēģiem, draugiem un paziņām. Ikvienam, kuru interesē Imanta Ziedoņa personība vai ir vēlme atklāt sevī jaunradi, būs iespēja darboties vairākās muzeja programmās – doties pārgājienā nakts tumsā, iesaistīties jēgpilnās sarunās vai arī klausīties dzeju un mūziku.

Imanta Ziedoņa muzejā nav tradicionālās ekskursijas un gidi, visi viesi aktīvi iesaistās muzeja notikumos. Kopš pagājušās vasaras, kad "Dzirnakmeņos" notika kinovakari un tika piedāvātas dienas programmas grupām, klāt nākuši vairāki jaunumi. Šovasar muzejā būs aktivitātes trešdienās, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās.

Trešdienu vakaros muzejs piedāvā nakts pārgājienus "Varenā tumsa", jo Imants Ziedonis savos darbos aicinājis iet tumsā, lai meklētu gaismu sevī. Šie pārgājieni noteikti būs neparasta un pārsteigumiem pilna pastaiga, izaicinoši uzdevumi gan individuāli, gan visiem kopā.  

"Tupinot sarunu vakarus ar apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureātiem aizvadītajā vasarā, esam nolēmuši šo ideju paplašināt, un ceturtdienās piedāvāsim jēgpilnu sarunu ciklu "Visā visumā" ikvienam interesentam," stāsta Imanta Ziedoņa muzeja vadītāja Dace Zarina. "Katru reizi pie mums viesosies kāda personība, kas bijusi Imanta laikabiedrs, dzejnieki, rakstnieki, domātāji, filozofi vai arī runāsim par tēmām, kas bijušas tuvas dzejniekam. Jau šajā ceturtdienā Anda Kubuliņa stāstīs par Vizmu Belševicu."

Piektdienas vakari tiks veltīti dzejai un mūzikai. Imanta Ziedoņa muzejs būs tikšanās vieta diskusijām un kultūras notikumiem, kur jaunie un radošie dzejnieki un mūziķi iepazīstinās ar savu veikumu. 17. jūnijā "Dzirnakmeņos" notiks dzejnieka Reiņa Runča akustiskais dzejas vakars gan ar dzeju, gan mūziku.

Sestdienās ikvienam ir iespēja pieteikties un piedalīties trīs stundu garā muzeja programmā "Tutepatās", kurā aicina piedalīties ikvienu, kurš vēlas ļauties radošam procesam, sevis izzināšanai, pārvarēšanai un ideju iedvesmai, lai soli pa solītim, ejot jaunrades ceļu, veidotu sevi labāku. Šī programma būs diena vasarnīcā jeb iedvesmojoša viesošanās pie Imanta Ziedoņa, kas būs interesanta gan lieliem, gan maziem, bet te ir piebilde, ka mazajiem jāprot lasīt un izprast lasītā jēgu. Mēs rekomendējam šo programmu ikvienam, kurš sasniedzis jau 14 gadu vecumu. Programma "Tutepatās" sniedz iespēju viesiem atvērties un reizē ielūkoties Ziedoņa pasaulē, izprast viņa domu gaitu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
Latvija 3 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.28169394sec.