Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks Zāļu diena

Vasaras pilnbriedā, 2016. gada 19.jūnijā, no plkst.10:00 -17:00 Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks Zāļu diena.

Pirmsjāņu diena senāk ir īpaši godāta un saukta par Zāļu dienu, kad mājās ārstniecībai ievāca tējas, raka saknītes, arī saplūca un sapļāva dažādas zālītes gan cilvēkiem, gan arī lopu kaitēm. Šajā dienā plūktajām zālēm tika piedēvētas sevišķas, dziedniecībai noderīgākas īpašības nekā tām, kas plūktas citā laikā. Zāļu dienas ietvaros muzejparkā notiks brīvdabas seminārs „Ārstniecības un ēdamie augi". Vasaras Saulgrieži ir īstais laiks, lai noskaidrot mītus un patiesību par augu spēku, lai iemācītos pazīt ziedus pļavā un zāļu buntītē, pītu vainagus un sagatavotu pirtsslotas, dalītos pieredzē ar dzimtā mantotajām zināšanām. Semināra programmā lekcijas par ārstniecības augu izmantošanu, botāniskā ekskursija, vainagu darbnīca, ārstniecības un ēdamo augu izstāde, konsultācijas pie ekspertiem.

Seminārā ar lekciju un demonstrējumu piedalīsies zāļu sieva Brigita Lūkina - Bioloģiskās saimniecības "Ozoliņi" saimniece, ārstniecība augu lektore. Brigita Lūkina ir viena no pirmajām celmlauzēm zāļu tēju gatavošanas biznesā. Tagad viņas izveidotais zīmols "Lauku tējas" ir pazīstams visa Latvijā un tiek arī vests uz ārzemēm kā suvenīrs. Biodaudzveidības eksperte Solvita Rusiņa ir docente Latvijas Universitātē un lasa studiju kursus Bioģeogrāfija, Lauka kurss Ģeozinātnēs un Latvijas augsnes un dzīvā daba. Piedalās Latvijas Lauku attīstības programmas agrovides pasākumu novērtēšanā un uzlabošanā. Solvita Rusiņa seminārā apskatīs tematu saistošā botānika. Ārstniecības augu audzētāja, zāļu sieva Zeltīte Kaviere stāstīs par ārstniecība augu praktisko pielietošanu. Viņa ir bioloģiskās saimniecības "Silkalni" īpašniece. Saimniecība ir specializējusies ārstniecības augu audzēšanā, ievākšanā, kaltēšanā un pārstrādē.

No plkst. 11:00 -14:00 klausīties un mācīties Jāņu un Līgo dziesmas ezerpilī būs iespējams kopā ar tautas vērtes kopu Dzieti!

Neatņemama pirms Jāņu dienu aktivitāte ir Jāņu siera siešana, visas dienas garumā uz ugunskura tiks darināti 3 dažādu veidu sieri.

Zāļu dienas tradīcija ir vainagu pīšana Jāņiem, kad ir jābūt gataviem daudziem vainagiem. Vispirms ar vainagu pušķojās pati pinēja, pēc tam nopina saimniekam un saimniecēm, māju puišiem un iecerētajam līgavainim. Vainagu darināšana parasti notika pļavās, birzmalās, mežu līčos. Zāļu dienas ietvaros tiks parādīti vairāki vainagu pīšanas veidi un ikviens praktiski varēs izmēģināt savu roku veiklību vainagu pīšanā.

Visas dienas garumā darbosies zaļais tirdziņš.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64094591sec.