Apskatāma neparasta izstāde «Tērps kā mākslas darbs no jūgendstila līdz mūsdienām»

Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" no 2016. gada 13. augusta līdz 30. oktobrim būs skatāma neparasta izstāde − "Tērps kā mākslas darbs no jūgendstila līdz mūsdienām". Tajā  apskatāmie dāmu tērpi uzskatāmi par masu modes antitēzi. Katrs no tiem ir gan mākslas darbs, gan arī apģērbs. To autori Irina fon Šlipe, modes nama "Irina v. Schlippe Moden" dibinātāja, un viņas dēls, slavenais dizaineris un vairāku Eiropas teātru tērpu mākslinieks Andrejs fon Šlipe. Kolekcija radīta iedvesmojoties no  jūgendstila dabas formām, ziediem un augiem, kā arī austrumu elementiem, liektām līnijām un arhitektoniskām struktūrām.

"Šodienas steidzīgajā dzīves stilā trūkst elegances un izsmalcinātības," saka tērpu autors Andrejs. "Mani iedvesmoja jūgendstils, jo tas ir ļoti holistisks mākslas stils, kas aptver arhitektūru, grafisko un dekoratīvo dizainu, tajā skaitā juvelierizstrādājumus, mēbeles un tekstilijas.  Māksla ir kļuvusi par dzīves stilu – par reālu dzīves stilu.  Kolekcija ir mēģinājums atdzīvināt šo sajūtu, apvienojot mākslu ar modi."

Darbošanās modes pasaulē radīja sajūtu, it kā gleznas pamestu divdimensionālo stāvokli un savā ziņā atdzīvotos. Tas, ka katrs apģērba gabals tika apgleznots ar rokām, padarīja to ļoti personisku. Katrs apģērba modelis bija atsevišķs stāsts." Šī radošā pieredze noteica Andreja izvēli studēt skatuves un kostīmu dizainu Minhenes Mākslas akadēmijā. "Kopš darba teātrī apģērbs mani vienmēr ir īpaši uzrunājis. Kostīms teātrī ir vairāk nekā atsevišķs vēstījums – tā ir būtiska uz skatuves veidotā stāsta daļa," papildina Andrejs.

1982. gadā Irinai fon Šlipei radās ideja savā pirmajā apģērbu kolekcijā izmantot apgleznotu zīdu. "Tas ir ļoti gluds, dabiski elegants un izceļošs materiāls un atgādina manu personīgo stilu. Apģērba modeļi tika veidoti neatkarīgai, spēcīgai un izsmalcinātai sievietei, kas, ienākot telpā, nebaidās izcelties," smaidot saka Irina. Tērpu piegriezumi ir vienkārši, bet to noslēpums ir dizaina stāstā.

"Mēs esam ļoti laimīgi, ka šodien varam atklāt savu "valkājamās mākslas" izstādi muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" - ēkā, kur dzimis mans tēvs. Šķiet, ka mūsu darinātie apģērba modeļi ir atgriezušies savā dabiskajā vidē. Ceram, ka apmeklētāji jutīs šo saikni un priecāsies par izstādi," saka Irina.

"Ir sajūta, ka noslēdzam loku  gan tematiski, gan arī personīgi – tā ir atgriešanās mājās daudzās nozīmēs," atzīst mākslinieki.

Rīgas svētku laikā 2016. gada 13. augustā izstāde atvērta apmeklētajiem no plkst.10.00 līdz 17.00. Ieejas biļete ar īpašu svētku atlaidi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.68956208sec.