Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izrādīs iestudējumu "No Rozentāla"

No 2016. gada 6. līdz 14. septembrim nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” četrās izrādēs Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) piedāvās stāstu par gleznotāju Jani Rozentālu “No Rozentāla”.

Izrāde par ievērojamo latviešu gleznotāju, Latvijas nacionālās mākslas pamatlicēju Jani Rozentālu (1866–1916) ir likumsakarīgs turpinājums nodibinājuma “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” (MMAF) iestrādnēm un jau īstenotajiem projektiem šajā virzienā – veidot stāstus teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā. Šogad, par godu Jaņa Rozentāla 150. jubilejai, teātra izrāžu ciklu “Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas” papildinājis Latvijas glezniecības vecmeistaram veltītas Ivo Brieža lugas “No Rozentāla” iestudējums.

Izrādes radošajā komandā darbojas režisore Paula Pļavniece, dramaturgs Ivo Briedis, Valmieras drāmas teātra aktieri Rūta Dišlere un Jānis Znotiņš, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Liene Pavlovska, gaismu mākslinieks Rauls Lorencis.

Dramaturģisko materiālu Ivo Briedis rakstījis, par pamatu ņemot Rozentāla paša un arī viņam rakstītās vēstules, kā arī dažādu cilvēku atstātās piezīmes par gleznotāju. “Izrāde veidota, lasot mākslinieka saraksti ar laikabiedriem un domājot par vēstulēs cilātajiem jautājumiem. Vai ir piepildījies Jaņa Rozentāla sapnis par Latviju? Kādi bija latvieši Rozentāla gadsimtu mijā uzņemtajās fotogrāfijās?” atklāj iestudējuma ieceri režisore Paula Pļavniece.

Izrāde “No Rozentāla” būs neparasta lekcija, ko vadīs pats mākslinieks un viņa dzīvesbiedre Ellija Forsele, skanēs pāra iemīļotās dziesmas un notiks fotografēšanās ar skatītājiem. Aktieris Jānis Znotiņš atveidos Jani Rozentālu, bet aktrise Rūta Dišlere iejutīsies somu dziedātājas, gleznotāja dzīvesbiedres Ellijas Forseles (Elli Forssell, 1871–1943) tēlā. Jānis Znotiņš tieši pateicoties Rozentāla lomai pirmo reizi tik dziļi sajutis, kas patiesībā notiek talantīgas radošas personības dvēselē. “Man līdz šim līdz galam neizprotama šķita mākslinieka iekšējā dzīve. Bet šajā izrādē caur Rozentālu es ļoti dzīvi un pat dažos brīžos ļoti skaudri sapratu, kur slēpjas mākslinieka sāpe, par ko viņi cīnās un kāpēc viņus dažreiz cilvēki nesaprot,” dalās savā pieredzē aktieris.

Režisore Paula Pļavniece akcentē, ka izrāde centīsies atdzīvināt Jaņa Rozentāla 150. gadadienas laikā jau varbūt mazliet par daudz idealizēto un iekonservēto gleznotāja tēlu. “Tur tā lieta, ka sabiedrībā par Rozentālu izveidojies priekšstats, ka viss viņa dzīvē, darbā un attiecībās ar Elliju bija tik labi, skaisti un patiesi, bet mēs sākām lasīt viņa vēstules un sapratām, ka aiz tā ārējā skaistā tēla, aiz tā miera ir apakšā pilnīgi citas kustības, kas tajā cilvēkā notiek,” stāsta Paula Pļavniece. “Tad tapa izrāde par to, kāda bija viņa iekšējā cīņa, viņa uzskati par vērtībām, Latviju. Izrāde ir tāda kā tikšanās ar mākslinieku vai tāda kā prezentācija par viņu un viņa dzīvi, uz kuru ieradies arī pats Rozentāls.”

Aktieri atzīst, ka, iedziļinoties Rozentāla personībā un viņa rakstītajā, visvairāk pārsteidz, cik joprojām aktuāls ir viņa pirms 100 gadiem teiktais par Latviju un latviešu nāciju. “Rozentālu ļoti uztrauca latvietība, mūsu tautas pašapziņa, par ko viņš ārkārtīgi daudz runā savās vēstulēs, un tie jautājumi, ko viņš paceļ tolaik, absolūti līdzīgi tiem, kurus būtiski būtu paprasīt mums sev pašiem šodien,” uzskata aktrise Rūta Dišlere. Caur meistara personību izrāde aicinās domāt par mums un Latviju šodien, tādēļ tās radītāji daudz diskutējuši, kāds būtu Rozentāla vērtējums, ja viņam būtu iespēja nokļūt mūsdienu Latvijā.

Dramaturga Ivo Brieža un režisores Paulas Pļavnieces veidotā iestudējuma “No Rozentāla” pirmizrāde notiks 6. septembrī plkst. 19:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Lielajā izstāžu zālē (-1. stāvā). Nākamie seansi paredzēti 12., 13. un 14. septembrī plkst. 19:00.

Lai skatītāji varētu labāk izjust 20. gadsimta sākuma gaisotni un Jaņa Rozentāla mākslas valdzinājumu, izrādes norisināsies uz autora darbu fona. Plaša vecmeistara daiļrades retrospekcija “Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika”, kura līdz 30. oktobrim ir aplūkojama Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, no jauna aktualizē klasiķa mantojumu un piedāvā apmeklētājiem iepazīties ar 144 darbu plašo izlasi. Izrāde “No Rozentāla” iekļauta izstādi pavadošo pasākumu programmā. To plānots rādīt arī viesizrādēs citviet Latvijā.

Uz izrādēm laipni aicināts ikviens interesents!

Biļešu cena: 15,00 EUR.
Biļetes iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv.
Uzziņas pie producentes Lailas Baumanes pa tālruni (+371) 29 470103 vai e-pastu [email protected].

PAR  ORGANIZATORIEM
Teātra izrāžu producēšanā nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” (MMAF) darbojas kopš 2008. gada, kad tapa izrāde par preses karalieni Emīliju Benjamiņu “Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam”. Sākot ar šo izrādi iezīmējās MMAF interese un “specializācija” – veidot stāstus teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas un Rīgas kultūrā un mākslā.

Šādā kontekstā tapa skatītāju un nozares speciālistu cildināta izrāde par gleznotāju Jāni Pauļuku “Pauļuks. Rāmji”, kas 2010. / 2012. gadu sezonā tika izrādīta LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS. Turpat sadarbībā ar Māru Ķimeli notika atjaunotā “Parīze–Rīga–Parīze” par izcilo mākslinieku pāri Rūdolfu un Elvīru Piņņiem., bet 2014. gada gada sākumā LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS pirmizrādi piedzīvoja izrāde par gleznotāju un grafiķi Kārli Padegu “PADEGS un PADEGS”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.14824891sec.