LNVM izstādes «Ceļā uz latviešu tautu» pēdējā dienā aicina uz tikšanās ar tās veidotājiem

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) 18. septembrī, plkst. 12.00, Brīvības bulv. 32, Rīgā, aicina tikties ar izstādes “Ceļā uz latviešu tautu” veidotājiem – LNVM Arheoloģijas departamenta speciālistiem Vitoldu Muižnieku, Baibu Vasku, Baibu Dumpi un Iritu Žeieri.

Kopš pagājušā gada oktobra beigām muzejā bijusi apskatāma izstāde “Ceļā uz latviešu tautu”.
Tā veltīta latviešu tautas veidošanās vēsturei, kas aptver laika posmu no 13. līdz 19. gs. un ir turpinājums LNVM ciklam “Latviešu saknes”, aptverot Latvijas sentautu (kuršu, zemgaļu, lībiešu, latgaļu un sēļu) vēsturi. 18. septembris ir izstādes pēdējā diena.

Tās veidošanā izmantoti muzeja arheoloģijas un etnogrāfijas krājuma materiāli, rakstīto avotu liecības un valodniecības materiāli. Lielāka uzmanība veltīta arheoloģiskajām liecībām, kuras ļauj izsekot izmaiņām materiālajā un garīgajā kultūrā, kā arī atklāj etnisko procesu norisi apskatāmā periodā.

Izstādes kurators LNVM Arheoloģijas departamenta pētnieks Dr. hist. Vitolds Muižnieks palīdzēs apmeklētājiem izprast tos aspektus, kas raksturo latviešus kā etnisku kopienu un atspoguļo tautas  veidošanās gaitu – kā formējusies latviešu vēsturiski apdzīvotā teritorija, kādas pārmaiņas skārušas materiālo kultūru, kā mainījušās tradīcijas un valoda.

Par jaunajām, tieši šai izstādei izgatavotajām 14.–17. gs. apģērbu rekonstrukcijām – apģērba sastāvdaļām un raksturīgām tā detaļām – stāstīs LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere. Ar laikmetam raksturīgā ornamenta veidošanos un attīstību iepazīstinās LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Dr. art. Baiba Vaska. Šo tēmu izstādē var iepazīt, apskatot
rotu, īpaši 16.–17. gs. saktu attīstību.

LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Baiba Dumpe palīdzēs ielūkoties dažās viduslaiku un jauno laiku sadzīves detaļās, apskatot saimniecībā lietotos keramikas darinājumus, muzicēšanas prasmes un galda kultūru, kā arī iepazīties ar podniecības attīstību laikā no 13. gs. līdz pat 19. gs.
Ieejas maksa – 0.75 eiro skolēniem, 1.50 eiro studentiem, pensionāriem, 3 eiro pieaugušajiem.

Attēlā: izstādes “Ceļā uz latviešu tautu” veidotāji tās atklāšanā. Priekšplānā – LNVM mākslinieks Ģirts Boronovskis, (no kreisās) arheologi Baiba Vaska, Arnis Radiņš, Vitolds Muižnieks, Irita Žeiere.
Fotogrāfs Roberts Kaniņš, LNVM.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58744407sec.