Aicina uz Tibetas kultūras dienām Rīgā

Nedēļas nogalē – 8. un 9. oktobrī Rīgā norisināsies Tibetas kultūras dienas, kur ikvienam apmeklētājam būs iespēja piedalīties dažādās bezmaksas aktivitātēs, kas aptvers plašu tēmu loku – no tibetiešu valodas līdz pat medicīnai no pagātnes līdz mūsdienām. Aktivitātes notiks Birojnīcā, Cydonia Gastropub un vīna bārā Garage, Elizabetes ielā.


Sestdien, 8. oktobrī plkst. 13:00 Birojnīcā notiks Tibetas kultūras dienas atklāšana ar lektores Agitas Baltgalves, LU Āzijas studiju katedras asociētās profesores, lekciju “Tibetiešu valoda laikmetu spogulī” par tibetiešu valodu, tās izcelsmi, alfabētu, izrunu un apmācības iespējām mūsdienās.


Dienas gaitā Birojnīcas telpās viesosies arī budisma pasniedzējs Helmūts Ancāns, kurš pastāstīs par VS Dalailamas mācībām “Īss ieskats budisma loģikas meistara Dharmakīrti tekstā Pramānvārtikka”. H. Ancāns absolvējis budisma filozofijas un psiholoģijas septiņu gadu klātienes mācību programmu Itālijā


Paralēli lekcijām abas dienas ikviens interesents var apmeklēt Lindas Klētnieces darbu fotoizstādi „FotoMandala”, kuras darbi tapuši tibetiešu emigrācijas centra Indijā - Dharamsalas apmeklējuma laikā. Fotoizstāde būs pieejama no 8. līdz 31. oktobrim Birojnīcā, Cydonia un vīna bāra Garage telpās.


„Pateicoties Tibetas kultūras dienām, Latvijas sabiedrībai ir iespēja ielūkoties diženas kultūras esībā, kas ar saviem miera, harmonijas un cilvēcības ideāliem atstājusi nenovērtējamu ietekmi uz visu cilvēci,” saka mākslas zinātnieks un fotoizstādes „FotoMandala” kurators Jānis Borgs. „Fotoizstādē „FotoMandala” apmeklētāji ieraudzīs latvju ceļinieces Lindas Klētnieces fotoatklāsmes, kas pauž ne tikai estētisku prieku vai romantisku fotodeju tālās austrumzemes krāsu, faktūru un grafisko ritmu virpulī, bet šeit notiek arī meditatīva apcere budisma auras lokā.”


Svētdiena, 9. oktobris, iesāksies ar bērnu rītu Cydonia telpās, kur Latvijā dzīvojošiem bērniem būs iespēja sazināties video sveicienā ar tibetiešu bērniem Dharamsalā. Pieaugušie svētdien varēs apmeklēt pasaules apceļotāja un rakstnieka Pētera Struberga lekciju „Tibeta tuvplānā” par Tibetas medicīnu, rituāliem un dzīvesveidu.


Tibetas kultūras dienas papildinās arī gleznotājas Flēras Bīrmanes lekcija „Sakrālā māksla Tibetā, tās aizsākumi un attīstība 21. gadsimtā” par Tibetas mākslu, sakrālo glezniecību. F. Bīrmane sešus gadus studējusi Tsering Art School Nepālā un ir absolvējusi glezniecības maģistratūru Latvijas Mākslas akadēmijā.


Svētdienas izskaņā apmeklētāji varēs piedalīties igauņu mūziķa Roja Stridera (Roy Strider) lekcijā par tradicionālajiem tibetiešu mūzikas instrumentiem, to skanējumu. Rojs ir leģendārās igauņu grupas Vennaskond dalībnieks, kā arī piecu grāmatu par Tibetu un Mongoliju autors.


Tibetas kultūras dienu apmeklējums ir bez maksas, bet nepieciešams iepriekš reģistrēties uz katru no lekcijām interneta vietnē www.tibetasdienas.lv.


Tibetas kultūras dienas organizē sociālā projekta Ordinary lives dalībnieki. Ordinary Lives ir sociāls projekts, kas vērš uzmanību uz apdraudētām pasaules kultūrām un to tradīcijām. Īpaši aktuālas ir kara un konfliktu zonas. “Man pasaules kultūras izpēte aizsākās ar mūziku. Vienmēr esmu meklējis autentisku, tradicionālu skanējumu no dažādiem šīs planētas nostūriem, kur dzīvo skanējumu vairs nav iespējams piedzīvot galvenokārt tādēļ, ka ir zudušas tradīciju saites, un zināšanas netiek nodotas nākamajām paaudzēm,” stāsta viens no projekta Ordinary Lives dibinātājiem Raimonds Gusarevs. “Vienkāršas dzīves pieredzes, kļūdas un atziņas, tas viss ir ārkārtīgi svarīgi, lai mēs attīstītos un nepieļautu pagātnes kļūdas,” turpina R.Gusarevs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56599116sec.