Atklās izstādi «Piezīmes par pašsaprotamām lietām»

No 2016. gada 8. līdz 23. oktobrim Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmas “TÊTE-À-TÊTE” ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) 4. stāva mazajās izstāžu zālēs būs skatāma laikmetīgās mākslas projektu (maketu) pilsētvidei konkursa izstāde “Piezīmes par pašsaprotamām lietām”.

Projektu konkursa izstādes nosaukums “Piezīmes par pašsaprotamām lietām” ir aizgūts no vidējās paaudzes latviešu mākslinieka Armanda Zelča mākslas darba, kurš atrodas topoša Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma valsts daļā. Latviešu literatūras un kultūras kritiķe Anda Baklāne par šo kompozīciju rakstīja, ka “ļaujot vaļu filozofēšanai, varam sacīt, ka Zelča salocītais, savu asti ķerošais velosipēds simbolizē mūžīgo atgriešanos, cikliskumu. (..) Tas it kā apspēlē tēmu izgudrot jaunu velosipēdu.” Minēto objektu raksturo konstruktīva mākslinieciskā valoda savienojumā ar paradoksus ieraugošu prātu, kuru cita starpā ietekmējuši mūs ieskaujošās virtuālās pasaules nospiedumi.

Izstādes kuratore Helēna Demakova ideju konkursam aicinājusi atsaukties 18 Latvijas māksliniekus, kuriem bija jāiesniedz publiskās mākslas projekti (maketi) mērogā 1:10. Tas nozīmē, ka potenciāli realizējamā mākslas darbā netiek atspoguļoti situatīvi elementi, kas saistīti ar noteiktām sociālām vai kādām citām norisēm, bet no konkursa dalībniekiem tiek sagaidīti interesanti, daudznozīmīgi, vispārinoši pieteikumi, kurus iespējams arī īstenot zem klajas debess. Autori varēja darboties brīvi, nedomājot par konkrētu vietu, un koncentrēties tikai uz ideju, ko vēlāk adaptēt pilsētvides apstākļiem.

Izstādē būs apskatāmi Venta Āboltiņa un Anetes Dambrovas, Reiņa un Kristas Dzudzilo, Kristapa Epnera, Ata Jākobsona, Ernesta Kļaviņa, Kates Krolles, Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna, Lauras Prikules, Līgas Spundes, Reiņa Suhanova, Evitas Vasiļjevas un grupas “3/8” (Kristiāna Marija Sproģe, Jānis Dzirnieks, Jānis Krauklis, Rihards Rusmanis) darbi. Konkursa tēmas interpretācijas oriģinalitāti un risinājuma aktualitāti vērtēs kompetenta žūrija, kuras sastāvā ir Juris Dambis, Gvido Princis, Agrita Maderniece, Ilze Purmale, Māra Lāce, Aleksejs Naumovs, Helēna Demakova, mecenāti Boriss un Ināra Teterevi. Komisija nosauks divus uzvarētājus, katram tiks piešķirta 1000,- EUR liela prēmija.

Izstādi pilnībā atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Mākslas programma “TÊTE-À-TÊTE” ir viens no veidiem, kā Borisa un Ināras Teterevu fonds veicina kultūras un mākslas attīstību un pieejamību Latvijā. Kopš 2013. gada fonds rīko arī ikgadēju mākslas programmu “Māksla publiskā telpā”. 2014. gadā Borisa un Ināras Teterevu fonds un ABLV Charitable Foundation nodibināja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu ar mērķi par dibinātāju līdzekļiem partnerībā ar Latvijas Republikas valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību.

Vairāk par programmu: www.tat.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


Avis
,


1st-studio.com
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43673897sec.