Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks koncerts «Šūberts un Mendelszons»

23. oktobrī plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā “Šūberts un Mendelszons” satiksies operdziedātāja Evija Martinsone un Sinfonietta Rīga stīgu kvartets. Koncertprogrammā skanēs divi  pasaules mūzikā labi zināmi, bet Latvijas koncertzālēs reti atskaņoti skaņdarbi - kontrastaini smeldzīgie, - Franča Šūberta 14. stīgu kvartets “Der Tod und das Mädchen” un Fēliksa Mendelszona solodziesmas no cikla “…oder soll es Tod bedeuten?”.

Koncerta laikā klausītāji aicināti doties dvēseles meklējumos, uz eksistenciāliem jautājumiem atbildes rodot divos apjomīgos skaņdarbos, kas izskanēs koncerta laikā. Koncerta 1. daļā skanēs Franča Šūberta (Franz Schubert) opuss “Der Tod und das Mädchen” (“Nāve un meitene”). Neilgi pirms šī stīgu kvarteta komponēšanas, Šūberts bija atskārtis, ka viņa veselība ir neatgriezeniski iedragāta, un bezcerīgās domas, par ko liecinājušas pieejamās sarakstes, likušas šaubīties kā par paša ideāliem, tā arī par draudzības un skaistuma sasniedzamības iespēju savā dzīvē. Nāves un jaunas meitenes simboliskās attiecības vācu-austriešu kultūrā sastopamas jau vairākus gadsimtus iepriekš, taču Šūberta skaņdarbs ir kā dialogs ar nāvi, pavedināšana un mešanās dejā ar lielu mūzikā atrodamo simbolismu devu un alūzijām ar kristīgās liturģijas mītu elementiem.

Koncerta 2. daļā – Feliksa Mendelszona (Felix Mendelssohn) solodziesmas izskanēs ebreju izcelsmes mūsdienu komponista Ariberta Reimaņa (Aribert Reimann) aranžētajā dziesmu ciklā “…oder soll es Tod bedeuten?” (“...vai tas nozīmē tikai nāvi?”), kurā komponists papildinājis astoņas Mendelszona dziesmas (ar Heinriha Heines (Heinrich Heine) dzeju) ar sešiem kvarteta intermeco. Lai arī starpspēles ir modernā, brīžiem disonantā mūzikas valodā, tās pārņem un nodod tālāk Mendelzsona vokālās daiļrades romantiskās, niansētās pasaules tēlus, papildinot ar it kā mūsdienīgiem secinājumiem.

Vairāk informācijas: www.peterbaznica.riga.lv 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Nikos Travel
,


Ventspils TIC
,


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.72005105sec.