Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz koncertu «Janis Rozentāls. Laikmets. Ellija. Mūzika»

Trešdien, 2016. gada 9. novembrī, plkst. 19:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) notiks koncerts “Janis Rozentāls. Laikmets. Ellija. Mūzika”. Ar šo skaisto un skanīgo pasākumu muzejs noslēdz ievērojamā latviešu glezniecības klasiķa, nacionālās mākslas pamatlicēja Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gada atzīmēšanas programmu.


Noslēdzoties vērienīgai retrospekcijai “Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika”, ko 2,5 mēnešu laikā – no š. g. 13. augusta līdz 30. oktobrim – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā paguvuši apskatīt 57 000 cilvēku, tagad apmeklētāji tiek aicināti palūkoties uz Jaņa Rozentāla gleznām mūzikas acīm un kavēties iespaidos par tām.


9. novembrī muzejā ar īpašu koncertprogrammu uzstāsies operdziedātāja Ieva Parša (mecosoprāns) un pianiste Herta Hansena, kuru sniegumu papildinās muzikologa, mūzikas žurnālista, Latvijas Radio 3 “Klasika” vadītāja un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenā redaktora Oresta Silabrieža komentāri par mūzikas un mākslas saitēm. Koncerta galvenā tēma ir laikmets, kas tērpts romantisma, nacionālromantisma, simbolisma un jūgendstila drānās.


Meklējot mūzikas un vizuālās mākslas paralēles, muzikologu viedokļi palaikam atšķiras, piemēram, par to, kā skaņās iemiesojas simbolisma tēlos paustais misticisms vai jūgenda elegantajās līnijās savalgotā dabasmāte. Koncerta veidotāji riskē piedāvāt savu versiju par šo mākslas virzienu saskarsmēm, un viņu iedvesmas avots ir vecmeistara gleznas, kā arī Jaņa Rozentāla sievas, somu dziedātājas Ellijas Forseles (Elli Forssell, 1871–1943) loma mākslinieka dzīvē.


Programmas saturs ietver dažādas brīvi interpretējamas tēmas. Gadalaiki, Ellijas balss, mīlestība, tapšanas sirdsšķīstums un brieduma rezignētais skaistums vakara gaitā savīsies vienotā rakstā. Gadalaikus, sevišķi pavasara gaismu, iemieso Franča Šūberta un Albana Berga mūzika. Ellijas Forseles leģendāro Rīgas koncertu un viņas balss maģisko iespaidu uz mākslinieku saistām ar Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa un Žana Sibēliusa dziesmām. Mīlestības valodā runā Johanness Brāmss un Emilis Melngailis. Pie Rozentāla pirmsākumiem liekam Baumaņu Kārli, Paulu Dambi un Sergeju Taņejevu, savukārt gleznotāja dzīves beigu posmu iezīmējam ar Klodu Debisī un Alfrēdu Kalniņu.


Uz koncertu laipni aicināts ikviens interesents!


Biļešu cena: 10,00 EUR.

Biļetes nopērkamas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas kasē.

Vietu skaits ir ierobežots (150 biļetes).

Ieeja koncertā no plkst. 18:00, ar iespēju pirms tā norises apskatīt pastāvīgo ekspozīciju 3. stāvā.

Uzziņas pa tālruni (+371) 67 324461 vai e-pastu [email protected].


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Tiesiai.lt
,


L'Ambra Rossa
,


Rija Domus Hotel
,


Friedricho restoranas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.32009101sec.