CSDD Rīgas motormuzeja eksponāts Krastin Auto uzvar elegances konkursā Anglijā

Nedēļas nogalē viens no Rīgas Motormuzeja unikālākajiem eksponātiem latvieša būvētais 1903. gada Krastin auto devās uz Londonu, lai svētdien, 6.novembrī rīta agrumā startētu pasaules senākajā, joprojām notiekošajā motorizēto transportlīdzekļu braucienā "Bonhams London to Brighton Veteran Car Run".  

Dienu pirms slavenā brauciena dalībnieki piedalījās Londonas centrā notiekošajā Regent Street Motor Show Concours d'Elegance, kur kategorijā Overall Winner uzvaras laurus plūca tieši Krastin auto. Zīmīgi, ka no 400 brauciena dalībniekiem tikai 100 unikālākajiem spēkratiem ir ļauts piedalīties Regent Street seno spēkratu izstādē. 20.gadsimta sākumā latvieša Augusta Krastiņa ASV būvētais auto pārsteidza žūriju ar tā vēsturi, neticamo atrašanas stāstu, profesionālo restaurāciju, kā arī faktu, ka tas ir vienīgais saglabājies eksemplārs pasaulē. Žūrijas komisijā bija Royal Automobile Club biedri, kā arī populārā britu raidījuma Wheeler Dealers vadītājs Edd China.

Galvenais pārbaudījums Krastin auto komandu sagaidīja svētdien, 6.novembrī, kad vēsā Londonas rīta tika dots starts 96 km garajam Londona - Braitona braucienam, kas šogad norisinājās jau 120. reizi. Pie stūres - auto īpašniece Latvijas Antīko automobiļu kluba biedre Austra Priede-Kļaviņa. Pēc apmēram 8 stundām, pievarot 96 kilometrus, Krastin auto komanda gandrīz pēdējās minūtēs šķērso finiša līniju Braitonā.

Motormuzeja galvenais restaurators un Krastin auto komandas dalībnieks Gunārs Dortāns atzīst, ka "šis ir neticams sasniegums un emocijas pēc finiša līnijas šķērsošanas ir neaprakstāmas. Ņemot vērā, ka braucienā piedalās autobūves vēstures pionieri, proti, auto, kas būvēti pirms 1905.gada, tad bieži gadās, ka dalībnieki nemaz nesasniedz Braitonu. Braucienu sarežģīja dzīvā satiksme un sastrēgumi, bet Krastin auto un Austra turējās godam un esam lepni par paveikto".

Braucienā šogad startēja ap 400 seno spēkratu, tai skaitā arī agrīnie tvaika automobiļi. Dalībnieku vidū šogad bija arī bijušais F1 komandas īpašnieks Ross Brauns (Ross Brawn) un Edijs Džordans (Eddie Jordan), kā arī Pink Floyd bundzenieks Niks Meisons (Nick Mason). Zīmīgi, ka braucienā atļauts piedalīties tikai spēkratiem, kas ražoti līdz 1905. gadam.

Krastin auto ražots 1903. gadā Krastin Automobile Company Klīvlendā, ASV. Izgatavoti vien daži eksemplāri un šis ir vienīgais zināmais saglabājies Krastin automobilis pasaulē. Pirmo Krastin markas automobili publika ieraudzīja 1902. gadā un turpmākajos gados tika saražoti ap 10 unikāli spēkrati. Diemžēl 1904. gadā  jaunuzceltā 1000 kvadrātmetru plašā ražotne nodega. Ugunsgrēkā gāja bojā arī vairākas jauno, neuzbūvēto automobiļu virsbūves. Vienīgais saglabājies Krastin auto tika uziets 2011. gadā Nebraskas štatā. 2012. gadā to iegādājies seno spēkratu kolekcionāre no Latvijas un automobilim tika veikta pilna profesionāla restaurācija. Tagad automobilis apskatāms Rīgas Motormuzejā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Grand Palace Hotel
,


Jūrmalas TIC
,


Daugavkrasti
,


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31105185sec.