Norisināsies starptautisks simpozijs «Salabot to, kas nav salauzts. Kā rekonstruēt laikmetīgo mākslu?”

Sestdien, 2016. gada 3. decembrī, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju rīko starptautisku simpoziju “Salabot to, kas nav salauzts. Kā rekonstruēt laikmetīgo mākslu? / Fixing What Isn't Broken. What Is Reconstruction In Contemporary Art?”. Simpozijā piedalīsies nozares eksperti no Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas, Polijas, Igaunijas un Latvijas. Norises vieta: LNMM galvenās ēkas Konferenču zāle (1. stāvā; K. Valdemāra ielā 10, Rīgā). Sākums plkst. 10:30.


Simpozijā tiks aplūkotas dilemmas, ar ko saskaras, mēģinot rekonstruēt laikmetīgās mākslas darbus, īpašu uzmanību pievēršot instalācijām, performancēm, kinētiskiem un multimediju mākslas darbiem. Dalībnieki no sešām Eiropas valstīm runās gan par mākslas darbu rekonstrukcijas materiālo aspektu un fizisko atjaunošanas procesu, gan par autora, kuratora un restauratora lomu, darba autentiskumu un atkārtotu interpretāciju.


“Svarīga ir ne tikai topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēka, bet arī jaunā muzeja struktūra un saturs, tādēļ simpozijs aktualizēs jautājumu, kā skatīties uz to laikmetīgās mākslas segmentu, kurš veido Latvijas mākslas vēstures nozīmīgu daļu, taču līdz mūsdienām ir saglabājies daļēji vai zudis. Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) darbības būtiska sastāvdaļa kopš centra dibināšanas 1993. gadā ir bijusi mākslas procesu arhivēšana un to jautājumu risināšana, kas saistīta ar darbu saglabāšanu. Iegūtā pieredze kopā ar starptautisko ekspertu atziņām tiks apspriesta simpozijā “Salabot to, kas nav salauzts. Kā rekonstruēt laikmetīgo mākslu?” stāsta LLMC direktore Solvita Krese.


Starptautiskā forumā tiks meklētas arī atbildes uz jautājumiem, kas pacēlušies, Latvijas Laikmetīgās mākslas centram organizējot izstādes “Juris Boiko. Sāls kristāli” (skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā no 2016. gada 3. decembra līdz 2017. gada 5. februārim) un “Kinētikas arheoloģija” (aplūkojama līdz š. g. 12. decembrim Rīgas mākslas telpā). Viens no LLMC atjaunotajiem eksponātiem ir “Sālspūtējs” (1990) – sarežģīta videoinstalācija, kuru Juris Boiko izveidoja pirms divdesmit sešiem gadiem izstādei “Latvija – XX gs. kūlenis. 1940–1990”. Mākslas darbs sastāv no trīs tonnu sāls kaudzes ar videoprojekcijā slīdošiem mākoņiem, astoņiem televizoriem bez skaņas, kas pārraida televīzijas raidījumus, un instalācijas skaņas fona. Objekta rekonstrukcijas gaitā radās virkne neparedzētu jautājumu, saistītu ar restaurāciju un kuratora darbu. Piemēram, sākotnēji izmantoto televizoru vairs nav – vai būtu jāatrod oriģinālajā mākslas darbā izmantotās ierīces vai tās varētu aizstāt ar citiem analogiem televizoriem? Vai mākslas darba izpratnei ir svarīga sākotnējā izstādes vieta un sociāli politiskie notikumi, kas iedvesmoja tā tapšanu, un kā atainot šo kontekstu?


“Veidojoties kolekcijai, kas mājos Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejā, nav grūti pamanīt, ka mūsdienu mākslas darbiem būtiska komponente mēdz būt mainība. Šī parādība mudina pārvaicāt agrāk ierastās nostādnes attiecībā uz mākslas darbu restaurāciju. ABLV Charitable Foundation grantu programmā atbalstot attiecīgajiem jautājumiem veltītu simpoziju, jūtamies gandarīti, ka vairāki no referentiem ir izvēlējušies runāt par restaurācijas projektiem, kas saistīti ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā iekļautajiem mākslas darbiem,” pasākuma aktualitāti iezīmē Kaspars Vanags, labdarības fonda ABLV Charitable Foundation mākslas programmu vadītājs.


Simpozijā piedalīsies dažādu Eiropas institūciju profesionāļi, kuri iepazīstinās ar savu pieredzi mainīgu mākslas darbu restaurēšanā: Stefānija Vēbere (Stephanie Weber, Minhenes pilsētas muzejs Lenbachhaus, Minhene, Vācija), Daniel Muzyczuk (Muzeum Sztuki, Lodza, Polija), Luīze Losone (Louise Lawson, Tate Modern, Londona, Lielbritānija), Hilkka Hiiop (Igaunijas Mākslas muzejs, Tallina), Ieva Alksne un Evita Melbārde (restauratores, Rīga), Astrīda Rogule (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīga), Ieva Astahovska (Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Rīga), Frančeska Bertoloti-Beilija (Francesca Bertolotti-Bailey, Liverpūles biennāle, Lielbritānija), Viviana van Sāze (Vivian van Saaze, Māstrihtas Universitāte, Nīderlande) un Kaspars Vanags (ABLV Charitable Foundation, Rīga). Simpozija laikā tiks arī prezentēta publikācija “Salabot to, kas nav salauzts. Kā rekonstruēt laikmetīgo mākslu? Nepilnīgs ceļvedis” – laikmetīgās mākslas restaurācijas vārdnīca, kuras redaktors ir Simon van der Weele no Nīderlandes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.016541sec.