Ceturtdienās iespēja apmeklēt izstādi LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS, ar atlaidi!

6. janvārī plkst. 17:00 Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA un izstādes “Zīda ceļš. Senās Ķīnas māksla” kuratore Kristīne Milere aicina uz trešo, noslēdzošo pasākumu ciklā “Senās Ķīnas dārgumi” – “Ķīnas nefrīts”.

Vairāk nekā 8 000 gadu nefrīts bija cieši saistīts ar tradicionālo Ķīnas kultūru, un tam ir bijusi īpaša nozīme gandrīz katrā sabiedrības dzīves aspektā. Ķīnas nefrīta izstrādājumu vēsture nosacīti iedalāma trīs posmos: nefrīts dieviem neolīta periodā (ap 10 000–4 000 g. p.m.ē.), nefrīts karaļiem Sja, Šan (ap 21.–11. gs. p.m.ē.) un Haņ dinastijās (206. g. p.m.ē.–220. g. m.ē.) un nefrīts cilvēkiem Sui, Tan (581.–907. g. m.ē.), Min un Cjin dinastijās (1368.–1911. g. m.ē.).

Nefrītu senatnes cilvēki uzskatīja par skaistu akmeni, jo tā kvalitātes sakrita ar viņu estētiskajiem kritērijiem. Šim akmenim tika piedēvēti pieci “tikumi”: 1) spīdums un krāsa asociējās ar labsirdību, 2) nefrīta ārpuse un iekšpuse neatšķiras, tāpēc šis akmens tika saistīts ar taisnīgumu, 3) nefrītam piemīt tālu dzirdama skaņa, kas uztverama kā gudrības izpausme, 4) to nav viegli saliekt, bet var salauzt, tāpēc nefrīts simbolizēja drosmi, 5) to ir iespējams uzasināt, bet tas nevar savainot cilvēku, tāpēc šajā akmenī tika saskatīta arī savaldības tikuma izpausme.

Ķīnas teritorija ir šūpulis vienai no senākajām civilizācijām pasaulē. Savas attīstības gaitā Senās Ķīnas kultūra radījusi neskaitāmus priekšmetus, kurus būtībā varam dēvēt par meistardarbiem. Izstādē “Zīda ceļš. Senās Ķīnas māksla” apskatāma tikai neliela daļa no plašā Ķīnas vēsturiskā mantojuma, tāpēc Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA aicina kopā ar izstādes kuratori Kristīni Mileri iepazīt šo apbrīnojamo, noslēpumiem pilno kultūru, apmeklējot pasākumu ciklu “Senās Ķīnas dārgumi”. Cikla ietvaros trīs nodarbībās apmeklētājiem būs iespēja uzzināt vairāk par Ķīnas bronzas izstrādājumiem, keramikas un porcelāna evolūciju cauri gadsimtiem, kā arī atklāt to, kāpēc nefrīts Ķīnā tiek uzskatīts par tik īpašu un nozīmīgu akmeni.

Mērķauditorija: skolēni, studenti, pieaugušie, pensionāri. Aicināti visi interesenti!

Norises vieta: Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA / Lielā izstāžu zāle (1. stāvā).

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušajiem: 3,50 EUR, skolēniem, studentiem un pensionāriem: 2,00 EUR, ģimenes biļete: 5,00–7,00 EUR).

Vietu skaits ierobežots (30 dalībnieki).

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 357534 vai e-pastu [email protected].

Plašāk: http://www.lnmm.lv/lv/presei/jaunumi/773-makslas-muzejs-rigas-birza-aicina-tuvak-iepazit-senas-kinas-dargumus

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3752079sec.