Rīgā norisināsies muzejiska pastaiga «Pavisam dzīva, sarkanā mētelī. Mirdzai Ķempei – 110»

Sestdien, 2017. gada 11. februārī, godinot latviešu dzejnieci un tulkotāju Mirdzu Ķempi viņas 110. jubilejā, pieci Rīgas muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Jāņa Akuratera muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Ojāra Vācieša muzejs – vienojušies kopīgā pasākumā “Pavisam dzīva, sarkanā mētelī. Mirdzai Ķempei – 110”. Tā būs interaktīva pastaiga pa Mirdzas Ķempes laikabiedru agrākajām dzīves vietām, kuras glabā stāstus, atmiņas un atklāj dažādās dzejnieces personības un interešu šķautnes. Sākums plkst. 12.00.

Mirdza Ķempe (pilnā vārdā Mirdza Austra Alma Ķempe, precējusies Ādamsone, vēlāk Naikovska, 1907–1974) ir spilgta parādība latviešu literatūrā, harizmātiska un pretrunīga personība. Izcila dzejniece, kuras daiļrades galvenā tematika ir mīlestība. Ar dzeju Mirdza Ķempe aizrāvusies jau pirms Otrā pasaules kara. Viņas pirmais dzejolis “Ne jums!” 1923. gadā tika publicēts laikrakstā “Kurzemes Vārds”, tai pašā gadā jaunā autore pārtulkojusi Aleksandra Puškina traģēdiju “Mocarts un Saljeri”.

No 1928. līdz 1941. gadam Mirdza Ķempe strādājusi Latvijas Radiofonā par diktori un tulkotāju, 1941.–1944. gadā devusies bēgļu gaitās uz Padomju Savienību. Bija precējusies ar rakstnieku Ēriku Ādamsonu (1907–1946). No 1948. līdz 1972. gadam bijusi dzejas konsultante Latvijas Rakstnieku savienībā, dodot padomus un izglītojot vairākas dzejnieku paaudzes. Veicinājusi latviešu literatūras un kultūras sakarus ar Indiju. Latvijas PSR Tautas dzejniece (1967), Indijas Višvabharati universitātes goda doktore (1972), Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle (1973).

2017. gada 9. februārī tiek atzīmēta Mirdzas Ķempes 110. dzimšanas diena. 11. februārī vairāki Rīgas memoriālie muzeji aicinās doties interaktīvā pastaigā pa pilsētu, piedāvājot tuvāk iepazīt dzejnieci kā neordināru radošo personību un skaistu sievieti – ar savām pozīcijām, ilūzijām, priekšstatiem, plašo darbības lauku un interešu loku. Viņa spēja dzīvot dubulto dzīvi: kalpot padomju varai un vienlaicīgi aizstāvēt trimdas autorus, izkārtot pensijas bijušajiem izsūtītajiem, saglabāt kontaktus ar katoļu baznīcu un piekopt hinduismu. Arī savā personīgajā dzīvē Ķempe uzdrošinājās būt neatkarīga un drosmīga.

Akcijas nosaukums “Pavisam dzīva, sarkanā mētelī. Mirdzai Ķempei – 110” aizgūts no rakstnieka Jāņa Petera (dz. 1939) esejas ar tādu pašu nosaukumu. Kāpēc sarkanā mētelī? Par to būs iespēja uzzināt improvizēta ceļojuma laikā. Radot jubilāres klātesamības sajūtu, Mirdzas Ķempes tēlā iejutīsies dzejniece Ērika Bērziņa, kuras izpildījumā visa pasākuma gaitā skanēs Ķempes dzeja un vēstuļu fragmenti.

Plkst. 11.45 pastaigas dalībniekus gaida Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša ielā 48–14), kur plkst. 12.00 muzeja direktore Antra Medne stāstīs par mazāk zināmu Mirdzas Ķempes personības pusi.

Pēc tam visi dosies uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (Brīvības ielā 38–4). Šeit plkst. 13.00 muzeja vadītāja Inese Kaire atklās dzejnieces un Andreja Upīša savstarpējās attiecības, bet plkst. 13.25 Jāņa Akuratera muzeja speciāliste Maira Valtere klausītājus iepazīstinās ar Mirdzas Ķempes un Jāņa Akurateru darbu Latvijas Radiofonā. Muzeja ekspozīcijā interesenti varēs aplūkot Mirdzas Ķempes dāvinātās grāmatas, kurās atrodami personīgi veltījumi.

Akcijas tālākais ceļš vedīs uz Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju (Elizabetes ielā 57a–26), kur plkst. 14.15 muzeja vadītāja Dr. art. Nataļja Jevsejeva pastāstīs par Aleksandras Beļcovas (1892–1981) gleznotajiem un zīmētajiem Mirdzas Ķempes portretiem, kā arī abu radošo sieviešu pazīšanos. Būs apskatāma izstāde “Izgaisušo prieku ainas. Preses balles Rīgā 20. gadsimta 20.–30. gados”.

Pēdējā pieturvieta sestdienas ceļojumā paredzēta Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā (Ojāra Vācieša ielā 19), kur plkst. 15.45 atmiņās par Mirdzu Ķempi dalīsies literāti Lija Brīdaka, Ēriks Hānbergs, Velta Kaltiņa, Roalds Dobrovenskis un Vija Kaņepe. Īpaši šim notikumam muzejs ir sagatavojis ekspresizstādi, kas ļauj ieskatīties jubilāres un Ojāra Vācieša sarakstē un arī noskaidrot, kādus ieteikumus sniegusi dzejniece jaunajiem autoriem.

Ar pasākumu “Pavisam dzīva, sarkanā mētelī. Mirdzai Ķempei – 110” memoriālie muzeji turpina iepriekšējos gados kopīgi rīkotās akcijas / ceļojumus. Šāda formāta tikšanās tiek organizētas divas reizes gadā, aptverot notikumus un personības, kas saistītas ar muzeju-dalībnieku darbības tematiku, katru reizi paverot kādas aizmirstas vai līdz šim pavisam nezināmas, taču vienmēr intriģējošas un saistošas lappuses dažādu ievērojamu cilvēku biogrāfijās.

Pievienoties pastaigai aicināts ikviens interesents!

Dalības maksa: 7,50 EUR (cenā iekļauta katra muzeja ieejas biļete).

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī pirms pasākuma norises Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā Rīgā, Lāčplēša ielā 48–14.

Pasākumu atbalsta Rīgas dome un Rakstnieku muzeju biedrība PILS.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65741396sec.