Vēstures muzejā stāstīs par 700 verdzības gadu mītu

28. februārī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā saruna ar vēsturnieku Kasparu Kļaviņu par 700 verdzības gadu mītu

2017. gadā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aizsācis rīkot jaunu pasākumu ciklu pieaugušajiem interesentiem “Vēlās otrdienas. Saruna ar pētnieku”. Aicinātie vieslektori ir sabiedrībā cienīti un pazīstami speciālisti, kuru zinātniskā darbība saistīta ar vēsturi un kultūru.

Otrā tikšanās paredzēta 28. februārī, plkst. 18.00, un tās viesis būs vēsturnieks Dr. hist. Kaspars Kļaviņš, kurš runās par tēmu: “”700 verdzības gadu” mīts. Latvijas vēstures interpretācijas 18.-21. gs.”.

Pasākums notiek LNVM, Brīvības bulv. 32, Rīgā, izstādē “Versija – latvieši: 1896. gada latviešu etnogrāfiskā izstāde.” Ieeja pasākumā bez maksas.

1896. gadā sarīkotā Latviešu etnogrāfiskā izstāde kļuva par pirmo plašāko pasākumu, kurā populārzinātniskā veidā tika piedāvāts latviešu skatījums uz vēsturi un tagadni. Latviešu nacionālās kustības tapšanas laikā 19. gs. otrajā pusē vēsture bija kļuvusi par vienu no latviešu sabiedrību apvienojošajām vērtībām. Svarīga tās sastāvdaļa bija romantizēts stāsts par senajiem latviešu brīvības laikiem, latviešu “paverdzināšanu” pēc vācu krustnešu ierašanās un sekojošajiem “verdzības gadsimtiem”, un jaunajiem brīvības laikiem pēc dzimtbūšanas atcelšanas 19. gs. sākumā. “Verdzības gadsimtu” izcelšana priekšplānā kļuva par svarīgu latviešu vēstures redzējuma daļu un vēl mūsdienās ir atstājusi iespaidu uz to, kā izprotam Latvijas viduslaiku un jauno laiku vēsturi.

Ņemot vērā, ka latviešu nācija 19. gadsimtā piedzīvoja sarežģītu sociāli-ekonomisku, politisku un intelektuālu transformāciju, radās arī dažādas, atšķirīgas vēstures izpratnes un interpretācijas. Kāds šajos apstākļos bija plašāk pieņemto priekšstatu (tai skaitā minētā “700 verdzības gadu” mīta) liktenis? Kā tapis “700 verdzības gadu” mīts? Vai tas vispār ir mīts vai varbūt pagātnes realitāte? Kāpēc stāsts par “verdzības gadsimtiem” bijis ilgstoši noturīgs un kā ietekmējis Latvijas sabiedrību līdz mūsdienām? Vai Latvijas vēsturi vēl joprojām rakstām kā “ciešanu vēsturi”, vai varam citādāk? Atbildes centīsimies rast sarunā ar vēsturnieku Dr. hist. Kasparu Kļaviņu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Cēsu TIC
,


Ventspils TIC
,


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4602139sec.