Notiks Otrais starptautiskais tautu draudzības pavasara festivāls «Novruz»

Šo svētdien (26. martā) Rīgā plkst.13:00 (vasaras laiks) Transporta un sakaru institūtā (TSI) notiks Otrais starptautiskais tautu draudzības pavasara festivāls Novruz

Festivāla programmas ietvaros norisināsies koncerts, kurā piedalīsies dažādu valstu un tautu pārstāvji no Uzbekistānas, Azerbaidžānas, Krievijas Federācijas (Jakutijas, Burjatijas, Kabardas-Balkārijas, Dagestānas), Kazahstānas, Gruzijas, Turcijas, Nepālas, Tadžikistānas, Indijas, Bangladešas un citām valstīm, izskanēs tautas un modernās melodijas, uzstāsies deju kolektīvi un individuāli mākslinieki.
Pasākuma viesus sagaida meistarklases, iepazīšanās ar Austrumu kultūru, tradīcijām, amatniecību, tautas tērpu demonstrējumi, konkursi un daudz kas cits.

Festivāla īpašie viesi būs uzbeku tradicionālās mūzikas ansamblis “MANZUR”.

Ansamblis “MANZUR” ir izveidots Buhārā, pilsētā, kas ir viena no Austrumu briljantiem. Vairāk nekā divu tūkstošu gadu laika Buhāra ir bijusi dažādu kultūru un tradīciju krustpunkts.
Tūkstoti gadu atpakaļ Buhāra kļuva par islāma garīgās dzīves centru uzreiz pēc Bagdādes, viduslaikos – pasaules zinātnes un izglītības centru, “māju” daudziem dižiem cilvēkiem, tostarp – Abū Alī ibn Sīnā jeb Avicenna (980-1037). Vēlāk plaukstošā Buhāras haniste kļūst par Lielā Zīda ceļa sirdi, kontrolējot ievērojamu daļu tirdzniecības starp Austrumiem un Rietumiem.
Buhāra gadu simtiem ir bijusi kultūru tikšanās un sajaukšanās vieta – vietējais un ārzemju, viesmīlība un naids, tuvums un tālums. No persiešiem līdz ķīniešiem, no indiešiem līdz ebrejiem, no krieviem līdz korejiešiem… - daudzas etniskās grupas dzīvoja un mira blakus viena otrai, būvēja un grāva un no jauna atjaunoja pilsētas, atklāja, tirgojās un sazinājās.
Mūzikā sajaucās pirmsislāma un islāma periodu elementi. Viens no Buhāras šedevriem šašmakom (shashmaqom) (sarežģīts klasisko daļu cikls) ir iekļauts UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.
Ansambļa “MANZUR‘ sastāvā ir seši profesionāli muzikanti, kuri ir dzimtās un leģendārās pilsētas mantojuma lieliski eksperti. Viņi izpilda “Buhāras sajaukumu” -  uzbeku-tadžiku tradicionālā klasiskā un etniskā mūzika abās valodās.
Koncerta pamatprogrammā ir iekļauts «Bukhoro irogi», «Tulqini Bukhoro», «Bukhorcha», «Mavrigi», «Sulim», «Asarad gardam», «Bukhoro mavjlari», «Shiru-shakar», “Zilola”, «Bukhora guzali» - Buhāras komponistu -  Ulmas Rasulovs, Orifs Atojevs, Ari Bobohanovs, Bahtijors Alijevs – mūžīgie “hīti”.
Klasiskā mūzika, kas pazīstama kā mumtoz, ir sacerēta, ņemot par pamatu klasiskos tekstus, kas attiecas uz Buhāras hanistes uzplaukuma laiku 15 un 16 gs. Rietumu klausītājs šo mūziku klasificē kā klasisko, tautas un pasaules (world) mūziku. Atsevišķas daļas kulminācijas momentā sasniedz līmeni, kas ir tipisks sūfiju tradīcijām un pazīstamas kā “qawwali”.
Grupas “MANZUR” dalībnieki ir uzticīgi aizgādņi unikālajam mūzikas mantojumam, bet tieši inovatīvā apdare un kompozīciju oriģinalitāte izceļ to citu līdzīgu mūzikas grupu vidū Uzbekistānā.
Nodirbeks Toševs – kanun, vokāls;
Mirzohids Abbasovs – nai, dora, vokāls;
Dilmurods Hamrojevs – rubab, vokāls;
Akmals Hamrojevs – doira, vokāls;
Ismats Iskandarovs – ud, vokāls;
Jasurs Muhammedovs – vijole, gidžan, galvenais vokāls

Buhāras un Uzbekistānas kultūras devums Cilvēces nemateriālās kultūras saraksts (UNESC0)
- ŠAŠMAKOM Austrumu irāņu klasiskā mūzika – šašmakom pārvarot vēstures līkločus līdz pat mūsdienām skan Buhārā, Samarkandā, Hidžandā, Isfarā, Istaravšanā, Pendžikentē. Seno mūziku Buhāras ebreji “aiznesa” līdz Eiropai, Izraēlai, Amerikai. UNESCO Šašmakom 2003.gadā atzina par cilvēces mantojuma šedevru 


Izglītojoša informācija:
-   ШАШМАКОМ часть 1 (YouTube)
-   ШАШМАКОМ Часть 2 (YouTube)
-   MAVRIGI
-  Bukharan musical traditions (Uzbeku muzikologs Aleksandrs Džumajevs)
-  Bukhara as the musical crossroad of Central-Asia (extracts from the recordings by the US musicologist Thodore Levin)
- Images of Old Bukhara
- Old Bukhara as UNESCO World Heritage site (Uzbekistāna)
- Bukhara and world science
- Highlights in Central Asia in 2017
- How Bukhara was involved in the birth of the "1001 Arabian Nights"
-  БУХАРА (krieviski)


Ansambļa Manzur koncertu Rīgā atbalsta – Pro Logistic Services, Transporta un sakaru institūts, Latvijas vēstniecība Uzbekistānā, Oxus Culture, Eesti Kultuurkapital, Ramils Kadirovs.
Ieeja pasākumā – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.33530807sec.