Apgūsti senās amatu prasmes Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotā projekta "Satiec savu meistaru! 2017", kas iekļaujas kopīgā Eiropas projektā "Eiropas amatu prasmju dienas" ietvaros no 31. marta līdz 2. aprīlim, aicina apgūt senās amatu prasmes un satikt savu meistaru, kurš ierādīs savu arodu visiem interesentiem.

Priedes kroga telpās varēs apgūt grozu pīšanu, karošu grebšanu, maizes cepšanu, māla svilpaunieku izgatavošanu, aušanu, adīšanu un sveču liešanu. Kurzemes sētā varēs iemācīties salmu rotu gatavošanu un spēlēt senās spēles, bet smēdē iepazīties ar kalēja darbu.

Pirms sākušies lielie pavasara lauku darbi, latviešu zemnieku sētā visi saimes locekļi čakli strādā lielajā saimes istabā, kur katrs dara savus ikdienas amata darbus, ko nu katrs labāk prot: sievas auž dvieļus vai audumu strīpainiem brunčiem, meitas ada rakstītas zeķes un cimdus, cep gardu maizīti; vīri pin grozus tupeņiem un grebj karotes; vecā saimniece darina salmu puzurus; iegātnis taisa svilpauniekus. Pagalmā vecais saimnieks māca bērniem senās lauka spēles, bet kalvē kalējs kaļ pakavus zirgiem. Kādu vakaru atnāks kaimiņš ar ermoņikām, un danči ies vaļā.

Muzeja Priedes krogā tiks radīta īstas saimes dižistabas atmosfēra, kurā ikviens var piedalīties gan kā vērotājs, gan, aktīvi mācoties amatnieku darbus, vai vienkārši parunājoties ar dalībniekiem. Lielajā krāsnī tiks cepta īsta lauku maize, un būs iespējams izveidot pašiem savus kukulīšus. Pie loga, kur vairāk gaismas, strādās adītāja, kura rādīs, kā veidot adījuma rakstu no senām latviešu rakstu zīmēm, pie otra loga būs novietotas stelles, un audēja palīdzēs ieaust savus pirmos dzīparus. Turpat līdzās varēs apgūt pie meistariem grozu pīšanu, svilpaunieku izgatavošanu, sveču liešanu un koka karošu grebšanu.

Priedes kroga telpās darbosies: audēja Edīte Začesta – dvieļu aušana, rokdarbniece Baiba Kabuce – cimdu adīšana, Ance Bamble – maizes cepšana lielajā krāsnī, keramiķis Māris Dubkevičs – svilpaunieki un sīkkeramika, pinējs Juris Milčs – grozu pīšana, kokamatnieks Jānis Jēkabsons – karošu grebšana, bitenieks Jānis Sulutaurs – sveču liešana. Par saviesīgu atmosfēru gādās muzeja runasvīrs Igors Ziemelis ar ziņu un jaunumu lasījumiem.

Nedaudz pastaigājot pa muzeja teritoriju, Kurzemes sētā pie puzuru darinātājas Māras Kuplās varēs iemācīties salmu rotu gatavošanu, bet sētā - paspēlēties pie seno lauku spēļu meistara Aldoņa Baldiņa. Varēs ielūkoties arī Mērsraga smēdē, kur darbosies kalēju studijas "Auseklis" dalībnieki.

Tas vēl nav viss. Brīvdabas muzejā ir tik daudz, ko redzēt un darīt. Var apstaigāt plašo muzeju teritoriju, kurā ir eksponētas pavisam 118 senceltņu un objektu no visiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem. Ziemas sezonā apmeklētājiem ir atvērtas 2 saimniecības – Kurzemes zemnieku sēta un zvejnieku sēta "Lurķi" pie Juglas ezera. Turpat pie ezera ir arī bērnu rotaļu laukums, kur enerģijas pārpilnie mazie resgaļi varēs krietni izkustēties. Gadatirgus laukumā ir arī vairākas šūpoles.

Brīvdabas muzejs pašlaik piedāvā īpaši draudzīgas ziemas sezonas biļešu cenas. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas, skolēniem 0.70 €, studentiem 1.40 €, pensionāriem 1.40 €, pieaugušajiem 2.00 €, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4.00 €.

Brīvdabas muzeja Galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas autostāvvieta pie Galvenās ieejas un pie Rietumu vārtiem. Muzejs ir atvērts katru dienu no 10.00-17.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49050713sec.