Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga atskaņos Tigrana Mansurjana Rekviēmu

Latvijas Radio koris un valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ceturtdien, 1. martā pl. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā atskaņos armēņu komponista Tigrana Mansurjana Rekviēmu.

Divkārtējais Grammy balvas nominants un Starptautiskās klasiskās mūzikas balvas (ICMA) 2018. gada laureāts savu monumentālo darbu veltījis armēņu genocīda upuru piemiņai. Rekviēma atskaņojumu Rīgā ar savu klātbūtni pagodināts arī pats komponists Tigrans Mansurjans. Programmā iekļauti arī Mansurjana iedvesmotāja – armēņu priestera, mūsdienu armēņu klasiskās mūzikas aizsācēja un komponista Komitasa skaņdarbi.

Mūslaiku pazīstamākais armēņu komponists Tigrans Mansurjans (1939) uzsver, ka garīgā tradīcija ir dzīvotspējīga un pārlaicīgie mierinājuma vārdi atmodināmi jaunā vēstījumā. To apliecina arī 2011. gadā radītā sēru mesa, kurā dramatiskās dimensijas sakausētas ar dzidru klusumu un savdabīgi sintezēti armēņu un Rietumeiropas kultūras slāņi.

Rekviēms veltīts armēņu genocīda (1915-1917) upuru piemiņai un tā rašanās impulsi meklējami Tigrana Mansurjana dziļi personiskās atmiņu dzīlēs. Zaudējot tuviniekus 20. gadsimta armēņu genocīda laikā, skaudrajās armēņu tautas vēstures lappusēs ierakstīta arī komponista dzimtas vēsture.

Klasiskā latīņu liturģiskā teksta iedzīvināšana laikmetīgā skanējumā Mansurjanam prasījusi milzīgus radošos resursus. Desmit gadu laikā komponists Rekviēmu uzsācis vairākkārt, tomēr ikreiz to nolicis atkal malā. Vien līdz ar Berlīnes kamerkora (RIAS Kammerchoir) un Minhenes kamerorķestra pasūtījumu Mansurjana rokās nonāca Rekviēma īstenā muzikālās partitūras atslēga, kas meklējama kora un orķestra arhitektoniskās uzbūves harmonijā. Opusa pamatnoskaņa ir meditatīva, tā sakņojas armēņu tradicionālās mūzikas valodā, kurā ievīti 200 gadus seni motīvi, kā arī jēdzieni, kas skaņu rakstā spēj spilgti un pārliecinoši atklāt armēņu nacionālo kolorītu.

Pasaules pirmatskaņojumu Mansurjana Rekviēms piedzīvoja 2011. gadā  Berlīnes filharmonijā Berlīnes kamerkora un Minhenes kamerorķestra izpildījumā un diriģenta Aleksandra Lībreiha (Alexander Liebreich) vadībā.

Rekviēms iemieso ilgas pēc labākas pasaules, līdzās ciešanām un izmisumam tajā ieskanas arīdzan ticība, paļāvība un cerība. Kanoniskie teksti latīņu valodā korelē ar Austrumu baznīcai raksturīgo aizlūgšanu par mirušajiem, minimālisma repetīciju tehnika – ar monodiskajiem armēņu dziedājumiem, savukārt sēras – ar apliecinošu dzīvības spēku.

Armēnijas vēstnieks Latvijā Tigrans Mkrtčjans pauž neviltotu prieku un gandarījumu par iespēju klausītājus iepazīstināt ar armēņu komponistu koru mūziku “vienā no muzikāli visprogresīvākajām valstīm ― Latvijā”.

Armēņu kultūras tradīcijas ir gadsimtiem senas, taču šis ir vienīgais armēņu Rekviēms, kas ir savdabīgs tradicionālā latīņu teksta un armēņu mūzikas tradīcijas sakausējums.

2017. gada rudenī Rekviēms tika nominēts prestižajai Grammy balvai kategorijās Labākā laikmetīgās mūzikas kompozīcija un Labākais kora sniegums. 2018. gadā Rekviēms saņēma ICMA (International Classical Music Awards) balvu Modernās mūzikas kategorijā, kura tika pasniegta Luksemburgā šī gada janvārī.

Tigrana Mansurjana Rekviēma atskaņojumu atbalsta Armēnijas vēstniecība Latvijā.

Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā, kā stundu pirms koncerta norises vietā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30094004sec.