Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz pastaigu

2018. gada 6. oktobrī, plkst. 12.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja, mākslas zinātniece Dr. art. Nataļja Jevsejeva aicina uz pastaigu "Aleksandra Beļcova LNMM muzejos".

Aleksandras Beļcovas (1892–1981) – Krievijā dzimušās un augušās gleznotājas, kura uz Latviju pārcēlās 1919. gadā pēc sava nākamā vīra, mākslinieka Romana Sutas (1896–1944) uzaicinājuma, – daiļrade kļuva par Latvijas kultūras neatņemamu sastāvdaļu. Aleksandra Beļcova tiek saukta par vienu no pirmajām modernisma māksliniecēm Latvijā, bet viņas 20. gadsimta 20. gadu otrajā pusē tapušie jaunreālisma ievirzes darbi pārstāv spilgtu Latvijas mākslas vēstures epizodi.

2019. gads būs Aleksandras Beļcovas gads, kad Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) notiks liela autores retrospekcija, un apgāda "Neputns" paspārnē iznāks apjomīga monogrāfija par godu meistarei. Lai Beļcovas dzīvi un daiļradi iepazītu jau tagad nedaudz dziļāk, interesentiem tiek piedāvāta pastaiga pa trīs muzejiem jeb vietām, kur viņas mākslu var baudīt ik dienas. Šī tikšanās noteikti būs vērtīga tiem, kuri vēlas atklāt sev Latvijas modernisma klasiku.

Ekskursija sāksies LNMM galvenajā ēkā, kur pastāvīgajā ekspozīcijā gan pirms, gan pēc muzeja rekonstrukcijas ir skatāmi vairāki Aleksandras Beļcovas darbi, piemēram, gleznas "Baltā un melnā" (1925), "Tenisiste" (1927), "Sukubs. Dekoratīvs panno Nr. 2" (1922) un "Pašportrets" (1923). Izstādītās kompozīcijas ir izcili 20. gadsimta 20. gadu mākslas piemēri gan Beļcovas, gan Latvijas mākslas kontekstā. Pastaigas laikā Dr. art. Nataļja Jevsejeva sniegs ieskatu atsevišķu mākslas darbu vēsturē un radīšanas procesā, paskaidros, kādēļ tie ir tik nozīmīgi un atklās dažādus interesantus faktus par tiem. Autores tēmu un sižetu loks, stilistika un tehniskais izpildījums tiks analizēts mijiedarbībā un ietekmē ar citiem māksliniekiem un mākslas parādībām Latvijā un pasaulē.

Tālāk stāstījuma ceļš vedīs uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju (DMDM), kura pastāvīgajā ekspozīcijā atspoguļota cita Aleksandras Beļcovas daiļrades šķautne – darbība slavenajā porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" (kopā ar Romanu Sutu un Sigismundu Vidbergu). Kaut gan "Baltars" pastāvēja pavisam neilgi – no 1924. līdz 1928. gadam, tas savā laikā guva ļoti lielu atzinību. 1925. gadā "Baltara" trauki ar panākumiem (divām zelta un vienu bronzas medaļu) tika eksponēti Starptautiskajā modernās dekoratīvās un industriālās mākslas izstādē Parīzē, tāpat notika izstādes Lietuvā, Igaunijā, Somijā, ASV (Ņujorkā un Vašingtonā).

Porcelāna apgleznojumos Aleksandra Beļcova vairāk pievērsās reliģiskiem tematiem, motīviem no dažādu tautu folkloras vai veidoja ģeometriski abstraktas kompozīcijas. Plašāk par šo darbu tapšanu, "Baltars" darbību un panākumiem, kā arī par to, ko Beļcova vēl attēloja uz porcelāna, varēs uzzināt DMDM apmeklējuma laikā.

Sestdienas pastaiga turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (SBM) – dzīvoklī, kur kādreiz dzīvoja abu mākslinieku ģimene (kopš 1935. gada). Šeit būs iespēja iepazīties ar Beļcovas glezniecību – gan modernisma perioda, gan vēlāka laika darbiem, grafiku un porcelāna apgleznojumiem. Paralēli SBM vadītāja Nataļja Jevsejeva pavērs labi un mazāk zināmas Aleksandras Beļcovas biogrāfijas lappuses, jo katra muzeja telpa stāsta par dažādiem divu spilgtu personību privātās un radošās dzīves aspektiem.

Noslēgumā dalībnieki varēs sasildīties ar garšīgu tēju un omulīgā atmosfērā uzdot visus interesējošos jautājumus pasākuma vadītājai.

20. oktobrī plkst. 12.00 pastaiga "Aleksandra Beļcova LNMM muzejos" kopā ar mākslas zinātnieci Dr. art. Nataļju Jevsejevu notiks krievu valodā.

Grupas pulcēšanās pie LNMM galvenās ēkas kasēm. Dalībnieku skaits ierobežots.

Interesentus lūdz pieteikties iepriekš pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot e-pastu [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48157597sec.