Sv. Pētera baznīcā atklās mākslinieka Alda Kļaviņa izstādi «Vēl pirms…»

No 2018. gada 22. decembra līdz 2019. gada 13. janvārim Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs apskatāma mākslinieka Alda Kļaviņa retrospektīvā izstāde "Vēl pirms…".

Izstādes nosaukums atklāj būtisko par mākslinieku, proti, savā daudzveidīgajā un piesātinātajā ceļā A. Kļaviņš ievērojis principu − vērtība, radošas personības uzdevumi un mērķi ir jēgpilni tikai tad, kad izdomā, iecer, atklāj, dara un īsteno vēl pirms… Pirms izdoti likumi un aprobētas it kā negrozāmas patiesības, darāmo jau paveikuši citi, un idejas dzīvē un mākslā  kļuvušas "plakanas" un vispārpieņemtas.

Mākslinieks cauri gadu desmitiem Liepājas un Latvijas mākslas norisēs, pedagoģiskajā un sabiedriskajā darbā sevī uzturējis pirmatklājēja svaigumu, risku, visus tos guvumus un arī zaudējumus, kurus iemanto tikai tie, kas spēj būt tik intensīvi un patiesi. No viņa mākslas darbu simtiem – glezniecībā: ainavas, klusās dabas, portreti, figurālas un abstraktas kompozīcijas, teātra izrāžu un mākslas izstāžu scenogrāfijas, visa veida izteiksmes iespējas grafikās − izstādē izraudzīti un reproducēti daži pašportreti. Tie A. Kļaviņam ir kā sava veida dienasgrāmata, kurā koncentrējas viņa pārdomu un mākslinieciskās pilnības meklējumi, atradumi.

A. Kļaviņš dzimis 1938. gadā Madonā. Absolvējis Latvijas mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1967) un ieguvis humanitāro zinātņu mākslas maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā (2003). No 2006. gada ir Liepājas universitātes profesors. Regulāri piedalās grupu izstādes, plenēros, meistardarbnīcās Latvijā un no 1966. gada − arī ārvalstīs. Vairāk nekā 20 personālizstāžu autors. Strādā visās glezniecības tehnikās, scenogrāfijā, grāmatu dizainā. Ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs (1969) un Latvijas Teātra darbinieku savienības biedrs (1979). Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2011), titulu "Goda liepājnieks" (2013) un Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā galvenās balvas laureāts (2017). Mākslinieka darbi atrodas Liepājas muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Madonas  novadpētniecības un mākslas muzeja kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Kanādā, ASV, Zviedrijā, Šveicē, Vācijā, Indijā un Ēģiptē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31984091sec.