Smaidīgi, uzticīgi un reti – iepazīsti Japānas nacionālos dārgumus Ķīpsalā!

Katra pasaules valsts lepojas ar savām nacionālajām suņu šķirnēm un uzskata tās par saviem dārgumiem. Ar ko var lepoties Japāna? Noskaidro to jau 2019. gada 23. un 24. martā pavasara lielākajā dzīvnieku izstādē "PetExpo 2019"!

"Japānas šķirņu suņi šogad izstādē būs apskatāmi kuplā skaitā. Latvijā šīs šķirnes nav pārāk izplatītas, tāpēc "PetExpo 2019" apmeklētājiem būs lieliska iespēja skaistos suņus apskatīt dzīvē," stāsta Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece.

Palīgs meklēšanā – akita

Uzticīgi, paklausīgi, aukstasinīgi – tādi ir akitas. 1603. gadā Akitas rajonā Japānā sāka veidot cīņas suņu šķirni, kuru izmantoja lāču medībām. Sākotnēji tie bija vidēja izmēra suņi, kuru augumu palielināja, krustojot ar citām šķirnēm – tosām un mastifiem. Laika gaitā akitas pilnībā zaudēja špicveidīgajiem suņiem raksturīgās iezīmes. Otrā pasaules kara laikā suņi gandrīz pilnībā tika iznīcināti, jo no viņu ādām šuva apģērbu militārpersonām. Tikai pateicoties šķirnes entuziastiem, kuri suņus slēpa un pēc kara veica ļoti rūpīgu selekcijas darbu, mūsdienās varam priecāties par akitām, kas ir izcili bezvēsts pazudušo meklēšanā un dara to arī Latvijā.

Mazs suns ar lielu spēku – šiba

Lai arī šibas izskats, īpaši galvas forma, atgādina akitu, tomēr šķirne vēsturiski veidota ar pavisam citu mērķi. Vārds "šiba" japāņu valodā nozīmē "mazs". Tas pilnībā atbilst šai šķirnei! Šiba ir neliela auguma suns ar spēcīgiem kauliem un lielisku ožu, kas lieti noder mazu dzīvnieku un putnu medībās. Suņiem raksturīgs īpašs vilnas krāsojums, ko dēvē par "uražiro" – balta krāsojuma izvietojums abās purna pusēs, uz vaigiem, uz apakšžokļa, kakla, krūtīm, vēdera, astes un kāju iekšpusē. Šķirne ir populāra arī Latvijā, tāpēc, iespējams, skaistuli šibu jau esi sastapis!

Smaidīgais skaistulis – japāņu špics

Šis suns vienmēr ir priecīgs! – tā varētu domāt, redzot Japāņu špicu, kas cēli nes savas valsts nosaukumu. Japāņu špicu kā šķirni sāka veidot tikai 1920. gadā, kad Japānā ieveda liela auguma baltus vācu špicus. Vēlāk valstī importēja vēl citus suņus no Kanādas, ASV, Austrālijas un Ķīnas, kā rezultātā šķirne veidojās atšķirīga no vācu špica. Japāņu špics no sava vācu radinieka atšķiras ar biezo, bagātīgo vilnu un stingri uzrautajiem lūpu kaktiņiem, kas atgādina smaidu. Elegants, modrs, efektīgs – tāds ir japāņu špics. Arī Latvijā ir sastopami daži šīs šķirnes pārstāvji.

Latvijā nereģistrēta šķirne – šikoku

Ja iepriekšējās trīs japāņu šķirnes ikdienā var sastapt uz ielas, tad šikoku šķirnes suņi būs redzami tikai izstādē "PetExpo 2019", jo Latvijā šī šķirne nav reģistrēta. Šķirne zināma jau kopš senatnes, jo savulaik šikoku audzēti medībām kalnu apvidos un vietās, kur cilvēkam grūti piekļūt. Šikoku ir vidēja auguma, izturīgs un veikls suns, atsaucīgs un līdz galam uzticīgs savam saimniekam, apveltīts ar izcilu ožu un dedzīgu mednieka instinktu. Sunim raksturīga īpatnēja vilnas krāsa, tā sauktais sezama krāsojums, kur ir sajaukti melni, sarkani un balti vilnas mati.

Šīs un daudzas citas suņu šķirnes jau šajā nedēļas nogalē – 23. un 24. martā – varēs apskatīt izstādē "PetExpo 2019". Pirmo reizi Ķīpsalā norisināsies suņu frīstaila sacensības jeb dejas ar suņiem, bet par sasniegumiem pagājušā gada izstādēs apbalvos Latvijas labākos kaķus. "PetExpo 2019" varēs aplūkot arī kanārijputniņus, trušus, jūrascūciņas, žurciņas, kazlēnus, jēriņus, fazānus, pāvus, nandu, tītarus, pīles, zosis, paipalas un citus putnus! Plašā klāstā būs zooindustrijas preces un pakalpojumi.

Izstādi "PetExpo" rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju "Felimurs". Suņu izstāžu sponsors – "EUKANUBA", kaķu izstāžu sponsors – "ROYAL CANIN".

Norises vieta un laiks:

23. un 24. martā no plkst. 10.00 līdz 18.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

Ņem vērā!

Ja vēlies apmeklēt izstādi kopā ar savu suni, kas nepiedalās izstādē, pirms biļešu iegādes pie Izstāžu centra 11. vārtiem būs jāuzrāda suņa veterinārā apliecība, kā arī jāiziet veterinārā kontrole.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81430888sec.