Rīgas Motormuzejs izstādes «Balttour 2020» apmeklētājus pārsteigs ar unikālu sacīkšu spēkratu

Starptautiskās tūrisma izstādes-gadatirgus "Balttour 2020" apmeklētājus Rīgas Motormuzejs pārsteigs ar unikālu sacīkšu spēkratu – 1912. gada STUTZ series A, kas tiek uzskatīts par ASV sērijveida sporta automobiļu pirmsākumu.

Šis auto ir īsts retums ne vien Latvijas,  bet visas Eiropas seno auto kolekcionāru garāžās. STUTZ series A būs redzams arī Rīgas Motormuzeja izstādē "GARĀŽA", kas tiks atklāta pēc nepilna mēneša.

Simtgadīgais sacīkšu zirgs STUTZ series A ražots amerikāņu Ideal Motor Car Company, kas gadu vēlāk pārtop par Stutz Motor Car Company. Uzņēmuma galvenais konstruktors un vizionārs bija Harijs Kleitons Stacs (Harry Clayton Stutz). Pateicoties viņa apņēmībai un idejām, STUTZ automobiļi kļūst par amerikāņu sacīkšu auto lepnumu.

Jau ar pirmo STUTZ sacīkšu modeli H. Stacs bija trāpījis desmitniekā. 1911. gadā leģendārajās Indianapolis 500 jeb Indy 500 sacīkstes STUTZ kā debitants četrdesmit dalībnieku konkurencē bez īpašām tehniskām ķibelēm finišē augstajā 11. vietā. Šis auto sacensībām tika sagatavots nieka piecu nedēļu laikā. Par šo sasniegumu H. Stacs izteicās: "The Car That Made Good in a Day" "Auto, kas kļuva slavens vienā dienā". Pēc  Indianapolisas 500 jūdžu sacīkstēm STUTZ automobiļi turpina triumfēt – 1912. gadā STUTZ  izcīnīja 25 uzvaras 30 sacīkstēs. Savukārt, 1915. gadā STUTZ automobilis šķērso Ziemeļameriku no Kalifornijas līdz Ņujorkai rekordīsā laikā – 11 dienās, 7 stundās un 15 minūtēs.

Panākumi sacensībās sekmēja STUTZ automobiļu sērijveida ražošanu. Ļoti askētiski būvētais STUTZ iekaro tirgu, amerikāņu sirdis un kļūst par pielūgsmes objektu un statusa apliecinājumu ilgam laikam. Lai gan Rīgas Motormuzeja divvietīgais sporta spīdsters STUTZ series A ražots lietošanai ārpus trases, tajā pamanāmas īsta sacīkšu auto iezīmes. Tas sastāv no šasijas, kurai pievienoti divi sēdekļi, motora pārsegs, dubļu sargi un degvielas bāka auto aizmugurē. Vispamanāmākā sporta auto iezīme ir monostikls, kas pasargāja braucēja seju no vēja un kukaiņiem. Auto aprīkots ar jaudīgu 50 ZS Wisconsin 4 cilindru motoru ar iespaidīgu 6,4 litru tilpumu, aizmugurējā tiltā integrētu pārnesuma kārbu un milzīgiem 34 x 4,5 collu koka spieķu riteņiem. Auto spēja attīstīt ātrumu līdz 116 km/h.

Par Motormuzeja izstādi "GARĀŽA"

Pēc nepilna mēneša izstādē "GARĀŽA" tiks izrādīti spilgtākie 2019. gada Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) biedru un Latvijas seno auto kolekcionāru atradumi. Izstādē būs aplūkojami 7 dažādu laiku un stilu automobiļi; katrs ar savu individuālu stāstu.  

Vēlme meklēt arvien jaunus, izcilus autobūves paraugus Latvijā sakņojas 1972.gadā dibinātā Latvijas Antīko automobiļu kluba būtībā: seno spēkratu meklēšana līdzinās dārgumu medībām. Toreiz plašās Padomju Savienības garāžās, šķūnīšos vai vienkārši pie pakša varēja atrast izcilus autobūves paraugus, kas pārsvarā bija kara trofejas. Daudzi no šiem vērtīgajiem atradumiem tagad apskatāmi Rīgas Motormuzeja ekspozīcijā.

Seno spēkratu medības nav apsīkušas arī mūsdienās. Pateicoties kolekcionāru entuziasmam, jauni  eksemplāri Latvijā parādās ik gadu ne tikai Latvijas AAK, bet arī individuālo kolekcionāru garāžās. Latvijā varam lepoties ar plašu un ekskluzīvu spēkratu kolekciju, sākot no 20. gadsimta auto "vectētiņiem" līdz pat modernās klasikas paraugiem. Šobrīd spēkratu meklēšanas metodes un iespējas ir kļuvušas daudz plašākas, aptverot visu pasauli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4318049sec.