Gudra un zaļa – vai Rīga kļūs par nākamo Eiropas viedpilsētu?

Pēc zinātnieku aplēsēm 2050. gadā par pilsētniekiem varētu kļūt jau ap 70% planētas iedzīvotāju. Lai padarītu pilsētvidi un infrastruktūru iedzīvotājiem draudzīgāku un drošāku, bet to pārvaldi – efektīvāku, daudzas valstis jau tagad pievēršas gudrās pilsētas (smart city) konceptam. Arī jaunā Rīgas domes koalīcija vairākkārt uzsvēra, ka tālredzīgas pašvaldības domā ne tikai par šodienu, bet arī par rītdienu, un lika uzsvaru uz vērienīgu investīciju piesaisti, t.sk., lai ieguldītu pilsētvides sakārtošanā. Viens no attīstības virzieniem nenoliedzami ir 5G un viedo tehnoloģiju ieviešana, jo datu pārraides ātrums un jaunās paaudzes tīkla stabilitāte paver vērienīgas iespējas.

 

Turklāt tehnoloģiju eksperti norāda, ka viedpilsētas ne tikai veicinās urbāno ilgtspēju, bet arī cīnīsies ar tādām nopietnām vides problēmām kā gaisa un trokšņu piesārņojums. Šis problēmas nopietnību apliecina arī jaunākais Eiropas Vides aģentūras ziņojums, kurā norādīts, ka zemas kvalitātes vides apstākļi vainojami pie katra astotā jeb aptuveni 13% nāves gadījumu Eiropā, un tieši pilsētām raksturīgais gaisa piesārņojums un troksnis nodara vislielāko kaitējumu iedzīvotāju veselībai.


Nākotnes pilsētas - gudrākas un zaļākas?

Lielās pilsētas nekad neguļ, tāpēc automatizēts ielu apgaismojums, kas nodrošina tā centralizētu pārvaldību, elektrības patēriņa monitoringu un enerģijas taupīšanu ir ieviests daudzās Eiropas pilsētās. Mākslīgā intelekta (MI) risinājumi automatizē atkritumu savākšanu un pārstrādi, rūpējoties par pilsētu ielu tīrību un mazinot degvielas patēriņu un kaitīgos izmešus. Viedie sensori, kas izvietoti dažādās pilsētas vietās, spēj uzraudzīt gaisa kvalitāti un noteikt piesārņojuma avotus. Visbiežāk par šo piesārņojumu galveno iemeslu kļūst intensīva satiksme un sastrēgumi, kuros vienlaicīgi var atrasties simtiem automašīnu. Arī šo problēmu spēj risināt tehnoloģijas, jo MI un padziļinātās mācīšanas funkcija ir izmainījuši video novērošanas standartus. Informējot atbildīgas iestādes par situāciju uz ceļa reālajā laikā, koordinējot luksoforu darbību un identificējot pārkāpumus, videonovērošanas tehnoloģijas palīdz uzlabot situāciju uz ceļiem, veicināt gaisa kvalitāti un samazināt nelaimes gadījumu skaitu.

 

Gudro pilsētu koncepts lielā mērā saskan arī ar tehnoloģiju uzņēmuma Huawei redzējumu un ilgtspējīgas attīstības stratēģiju. “Mūsu mērķis – sniegt ikvienam tehnoloģiju priekšrocības, paturot prātā arī rūpes par mūsu planētu. Tāpēc Huawei piedāvā videi draudzīgos produktus un risinājumus, samazinot elektrības patēriņu un oglekļa izmešus visā produkta dzīves ciklā. Mums ir uzkrāta ilggadējā pieredze arī viedo pilsētu attīstībā. Viens no izcilākajiem sadarbības piemēriem ir spāņu pilsēta Barselona, kas tiek uzskatīta par vienu no attīstītākajām un progresīvākajām viedpilsētām Eiropā. Tai par galveno tehnoloģiju sadarbības partneri bija izvēlēts tieši Huawei, nodrošinot plašu IT resursu un risinājumu klāstu,” uzsver Rikijs Čens, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā.


Rezultātā Barselonā ir ieviestas vairākas tehnoloģiskās inovācijas. Viedā trasnporta vadības sistēma regulē satiksmes plūsmu un autovadītāji tiek efektīvi novirzīti uz brīvajām stāvvietām, samazinot izmešu daudzumu gaisā un nodrošinot labāku auto kustību stāvvietu tuvumā. 5G risinājumi ļāvuši sakārtot arī atkritumu izvešanas sistēmu un sabiedriskā transporta tīklu. Tagad pilsētā viedās atkritumu urnas gružus novada pazemē, samazinot smakas uz ielām un trokšņus no atkritumu savācēju automašīnām. Savukārt hibrīda autobusi un transporta pieturas, kas aprīkotas ar saules paneļiem ekrānu darbināšanai, padara arī sabiedriskā transporta lietošanu ērtu un dabai draudzīgu. Tāpat pilsētā izveidotā LED apgaismojumu sistēma, kas savienota ar sensoru tīklu, ļauj ietaupīt izdevumus Barselonas izgaismošanai.


Šie un daudzi citi piemēri pierādījuši, ka urbānā ilgtspēja vairs nav iedomājama bez jauno tehnoloģiju risinājumiem, kuru strauju attīstību lielā mērā veicinās nākamās paaudzes mobilo sakaru tīkla 5G ieviešana. Tas sekmēs digitalizāciju daudzās nozarēs, t.sk. veicinot inovatīvu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem – lietu internetu, bezpilota automašīnas, attālināto veselības aprūpi, gudrās mājas un arī gudrās pilsētas. Latvijai ir visas tehnoloģiskās priekšrocības, kā arī kvalificēti eksperti un zināšanas, lai kļūtu par līderi šajā jomā.

 

Par Huawei:

Huawei ir pasaulē vadošais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras un viedo ierīču piegādātājs. Izmantojot integrētus risinājumus četrās galvenajās jomās - telekomunikāciju tīkli, IT, viedierīces un mākoņpakalpojumi - mēs esam apņēmušies ieviest digitālus risinājumus ikviena cilvēka dzīvē, mājsaimniecībā un organizācijās, veidojot savienotu un viedu pasauli. Huawei kopējais produktu, risinājumu un pakalpojumu portfelis ir konkurētspējīgs un drošs. Atklātā sadarbībā ar ekosistēmas partneriem radām paliekošu vērtību mūsu klientiem. Mēs strādājam, lai sniegtu cilvēkiem iespējas, uzlabotu mājas dzīvi un iedvesmotu visu veidu organizācijas jaunām inovācijām. Huawei inovācijas ir vērstas uz klientu vajadzībām un pētījumos tiek ieguldīts ļoti daudz, koncentrējoties uz tehnoloģiskiem sasniegumiem, kas virza pasauli uz priekšu. 2018. gada beigās Huawei nodarbināja 188 000 darbiniekus un darbojās vairāk nekā 170 valstīs un reģionos. 1987. gadā dibinātais Huawei ir privāts uzņēmums, kas pilnībā pieder tā darbiniekiem.

 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39193797sec.