Latvijas Naivās mākslas muzejs uzsāks savu 6. sezonu

Latvijas Naivās mākslas muzejs 14 maijā uzsāk savu 6. sezonu ar Izraēlas mākslinieces Irenas Aizen izstādi „Iedomu pasaule”.

Latvijas Naivās mākslas muzejs aicina visus interesentu veldzēties no mākslinieces radīto darbu brīnišķīgās enerģijas, kas parastas lietas pārvērš neparastās, aizvedot skatītājus aizraujoši mītiskā iedomu pasaulē.

Irena Aizen savos darbos izmanto dzīvnieku, galvenokārt, zaķu tēlus, lai pastāstītu par cilvēkiem, īpaši, sieviešu un vīriešu savstarpējām attiecībām.

Mākslas zinātniece O. Marozova par naivisti raksta: „Tā kā Irena Aizen ir apveltīta ar filozofisku prātu un satīrisku lietu uztveri arī viņas darbi ir ar filozofiski- satīriski Vai tieši otrādāk satīriski –filozofiski. Psiholoģija. cilvēcisko attiecību smalka analīze, kā arī nevainojama humora izjūta ir mākslinieces ir izkopto izteiksmes līdzekļu pamatā.

Piemēram, tad kad mēs gribam uzrunāt bērnu, vai sev tuvu un mīļu cilvēku, neviļus mēs reizēm saucam tos par “kaķīti” vai “zaķīti”.

Zaķītis var būt gan maza meitenīte, gan milzīgs tēvainis; zaķis tā ir neviennozīmīga un pretrunīga radība. Ķīnieši zaķi uzskata par dzīvnieku, kurš apveltīts ar mūžības dvesmu. Zaķis ir nolemts dzīvošanai uz Mēness zem kanēļa koka, lai piestā berztu nemirstības pulverīt. Savukārt K. Jungs sauc zaķi par palīgu. Tas ir dzīvnieks, kas norāda aizmigušajiem ceļu uz templi bet neapgaismotajiem ceļu uz dažādu noslēpumu atklāšanu. Turklāt zaķa tēls ir daudzšķautnains, neviennozīmīgs, mainīgs un mānīgs - un vispār, zaķis ar sava tēla daudzveidību ir līdzīgs cilvēkam.

Irenas Aizen darbi sniedz skatītājam to, kas mums ļoti trūkst, sirds siltumu, drošību un stabilitāti. Pieaugot mēs visi iepazīstam un pieņemam “pieaugušo” spēles noteikumus, aizmirstot un pazaudējot to brīnišķīgo zemapziņas sajūtu, ka, galu galā, visam jābeidzas labi.”

Izstāde būs apskatāma arī Muzeju nakts laikā, kad Latvijas Naivās mākslas muzejā ikviens ir aicināts piedalīties pasākumā „Nāc pats un paņem vismaz vienu naivistu līdzi”.

Tāpat būsiet gaidīti uz mākslinieces lekciju par naivismu un simbolismu Izraēlas mākslā , otrdien, 17. maijā plkst. 16:00

Ekspozīcija apskatāma no 14.- 21. maijam.

Latvijas Naivās mākslas muzejā, Rīgā, Andrejostas ielā 4.

Muzeja darba laiks no trešdienas līdz svētdienai, no 12- 19.

Ieeja bez maksas

Izstāde tapusi ar Izraēlas vēstniecības Latvijā un Kultūras un mākslas projekta NOASS atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31550407sec.