Melngalvju galerijā - personālizstāde «Ielavīšanās dvēselē»

No 2011.gada 19. maija izstāžu zālē „Melngalvju galerija” būs apskatāma Andželas Strupules-Smalkās izstāde „Ielavīšanās dvēselē”. Jutekliski gleznotie ziedi atklāj sirds noslēpumus, izaicina, maigi glāsta un uzjundī kaislības līdz pat ekstāzes sasniegšanai.

Izstāde ”Ielavīšanās dvēselē” ir savdabīgs pētījums par tēmu – sekss un gars, ķermenis un prāts, jutekliskums un garīgums. Divu gadu laikā, kamēr tapa šī kolekcija, māksliniece pētīja ziedu pasauli ar botāniķa cienīgu rūpību un attiecības starp seksuālo un gara dzīvi, nonākot pat līdz kvantu teorijai. Mākslinieces veiktajā pētījumā ķermenis tiek uzlūkots caur ZIEDIEM – reālas puķes, kas transformējušās, pakļaujoties mākslinieces iecerei. Reāls zieds un reizē ne. Gleznotās rozes, gladiolas, orhidejas, kallas, amarillis, magones un ciklamenes atklāj sirds noslēpumus, izaicina, maigi glāsta un ļaujas mulsinošam neprātam un kaislībām līdz sasniedz ekstāzi. Jutekliskums spilgtās krāsās piepilda audeklus un izstaro īpašu enerģiju.

”Enerģija – mežonīgs spēks, ko daudzi sauc par mīlestību. Tās pareizo ķīmiju, bet kas īstenībā ir dzīves pamatviela. Kosmiskā enerģija, no kuras veidots visums. Tā piepilda visu dzīvo, gādīgi mūs vada, ietver visu šīs zemes gudrību un vienlaikus sniedz atbildes uz visām reliģiskajām un filozofiskajām problēmām,” tā to vērtē pati māksliniece.

Plašākai publikai Andžela Strupule-Smalkā pirmo reizi savus darbus parādīja 2005.gada izstādē „Esības saturs”. Zīmīgi, ka pirmās izstādes nosaukums ir kļuvis par savdabīgu atslēgu jaunās mākslinieces daiļradē.

Māksliniece ir diplomēta psiholoģe. Viņa absolvējusi Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu, kur studējusi psiholoģiju – zinātne, kas pēta cilvēku pārdzīvojumus, uzvedību, faktorus, kas nosaka viņa uztveri, domāšanu, jūtas un atmiņu: Tur, kur loģika un parāts paliek bezspēcīgi, uzvar emocionālā suģestija, t.i., lietas tiek pieņemtas zemapziņas centru līmenī.

„Ir acīm redzami, ka zināšanas par pārdzīvojumu mehānismu ļauj viņai labāk saprast, izpētīt un uz audekla izlikt arī savus pārdzīvojumus. Iedziļināšanos savas „esības saturā” māksliniece uzsāk, gleznojot bezpriekšmetiskas kompozīcijas zeltaini sudrabotos, dzeltenos, gaiši zilos un rozā toņos. Šajos darbos krāsa ir „jālasa” kā stāsts par krāsu psiholoģiju un tās iedarbību uz cilvēka zemapziņu. Pētījums turpinās ar asu pagriezienu. Gleznotāja ierauga ZIEDU. Viņu interesē forma, krāsu un to jūtu, pārdzīvojumu gamma ko sniedz saskarsme ar šo brīnišķo dabas rotu. Un arī šeit viņu interesē zemapziņas dzīve – cik lielā mērā ZIEDS iedarbojas uz mūsu maņām.

Andžela nekārto ziedus vāzēs, nenovieto telpā starp lietām klusajās dabās, tā ļaujot nojaust cilvēku klātbūtni. Tie ir ziedi ārpus LAIKA un TELPAS,” mākslinieces Andželas Strupules-Smalkās izvēlēto virzienu raksturo Sarmīte Sīle, izstādes kuratore.

Izstāde „Ielavīšanās dvēselē” būs apskatāma līdz 19. jūnijam.

Melngalvju galerija ir atvērta apmeklētājiem otrdienās–svētdienās no 11.00 līdz 17.00 Slēgta pasākumu laikā.

Izstādes apmeklējums Ls 2.00 (skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1.00)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5451088sec.