Akordeona dienu noslēguma koncerts Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Muzikālās otrdienas Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Akordeona dienu noslēguma koncerts

TRANSKRIPCIJA

24. maijā 18.00

Programmā Johana Sebastiana .Baha koncerts klavierēm ar orķestri f moll, Čakona no 2. partitas vijolei d moll Johana Brāmsa pārlikumā klavierēm tikai kreisajai rokai, Pasakalja ērģelēm c moll, Ferenca.Lista Fantāzija un fūga par tēmu B-A-C-H ērģelēm autora pārlikumā klavierēm, Vidora Tokāta no 5. simfonijas ērģelēm, Pulenka Koncerts ērģelēm ar orķestri g moll, Marģera Zariņa Variācijas par tēmu B-A-C-H ērģelēm.

Koncertā piedalās: Karolīne Vancāne (izvēles sistēmas akordeons Excelsior) un Andis Sinkevičs (klavieres).

Akordeona dienas Rīgā ir unikāls notikums, apvienojot akordeona mūzikas koncertus, seminārus, lekcijas, atklātās stundas, meistarklases un dažādu akordeonu tipu demonstrējumus.

Lai arī akordeons pieskaitāms taustiņu instrumentiem, tas tomēr pieder pūšamo instrumentu grupai. Akordeona skaņu veido gaisa plūsma, kas rodas spēlētājam izplešot un saspiežot instrumenta gaisa rezervuāru, jeb plēšas, kā rezultātā iesvārstās metāla mēlītes un rodas skaņa. Instrumentam labajā pusē ir pogu vai taustiņu klaviatūra melodijas spēlei, kreisajā - basu un akordu atskaņošanai. Pirmie akordeonu XIX gs. sākumā sāk spēlēt vācieši, tas ātri gūst popularitāti visā Eiropā. Toties Latvijā šis mūzikas instruments guvis pielietojumu un izplatījies XX gs. pirmajā pusē.

Akordeonu pirmais uzbūvē austrietis Hekels (Haeckel) Vīnē, kā patentēts mūzikas instruments tas reģistrēts 1829. gadā Beļģijā. Parīze jaunā mūzikas instrumenta būvi pārņem pēc diviem gadiem, par ko arī pašapzinīgi ziņo tā laika franču mūzikas žurnāls "Le Menestrel"

Koncertinstrumenta- akordeona patentu iegūst Hainrihs Bands (Heinrich Band), akordeons ātri vien kļūst populārs arī Argentīnā. Bet Ņujorkā 1880. gadā jau spēlē mehānisko akordeonu, kas darbojas ar kartona strēmelīšu palīdzību.

Pirmo nošu burtnīcu akordeonam 1847. gadā izdod Ādolfs Millers (Adolf Mueller). Bet vecākais akordeona paveids ir harmonika, kā atgādinājums par harmonijas nepieciešamībai it visā. Akordeona harmonijas skan spāņu, grieķu, brazīļu, portugāļu, vācu, ebreju un austriešu tautas dziesmās. Klasiskajā franču estrādē tik populārajās šansonetēs, smeldzīgajās un draiskajās, senajās krievu tautas melodijās. Akordeona dienu noslēguma koncerts ļauj iepazīt akordeonu kā nopietnu klasiskās mūzikas atskaņotājinstrumentu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.26371408sec.