Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejs aicina novērtēt šīs sezonas jaunumus

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs 2011. gada vasaras sezonu ir uzsācis ar vairākiem pārsteigumiem saviem apmeklētājiem, piedāvājot jaunus pakalpojumus un krāšņus notikumus.

Šīs sezonas jaunums ir autovilcieniņa „30 minūtēs apkārt Latvijai” darbības uzsākšana. Tādējādi būs iespējams apskatīt muzeju, braucot pa galveno eju un atpakaļ virzienā pa ceļu gar Juglas ezera krastu. Vilcieniņa pasažieri varēs no tā izkāpt vairākās vietās maršruta laikā un iekāpt nākamajā reisā, lai turpinātu braucienu, uzrādot iepriekš iegādāto brauciena biļeti.

Lielu gandarījumu par Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja šīs sezonas jaunumiem pauž muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Iveta Ārgale: "Apmeklējot mūsu muzeju, ikvienam tas nozīmē pabūt pie dabas, rast harmoniju un uzzināt vairāk par latviešu tautas tradīcijām. Šogad muzejs varēs piedāvāt arī skaistuma un veselības nostiprināšanas virzienu, piedāvājot jau gadatirgus laikā 4.-5. jūnijā ikvienam interesentam apmeklēt pirts pļavu. Turpmāk pēc iepriekšēja pieteikuma profesionāls pirtnieks nopērs īstā latviešu pirtī ekspozīcijas sētā „Jaunsaimniecība”.

Visus aicinu apmeklēt līdz šim nebijušu Jāņu ielīgošanas pasākumu, kas ilgs no 19. jūnija un noslēgsies ar Zāļu vakara balli Jāņu dienas rītā. Centīsimies, lai šajās dienās muzejā "dzīvo" katra māja: visās sētas norisināsies aktīva darbība: pļaus zāli, siens sieru, ravēs dārzu, skaldīs malku, pušķos durvis... Ielīgošanas laikā varēs uzzināt, kā šos svētkus tradicionāli svinēja katrā Latvijas novadā, būs Gardēžu diena, Amatu diena, Sentēvu tradīciju diena, Rotāšanas diena un Zāļu diena. Savukārt īsti latviska līgošana notiks Zāļu vakarā Brīvdabas muzejā 23. jūnijā. Noausim kājas, dancosim un iesim rotaļās. Ļausimies spirgtajam Jāņu nakts garam, lai arī mūsu balsis iedzied gada īsākās nakts dziesmas. Pīsim vainagus no trejdeviņām Jāņu zālēm un lēksim pāri ugunskuram. Zāļu vakarā ikviens varēs baudīt pasākuma atbalstītāja AS Aldara Tradicionālās kolekcijas alu – Dūmaku, Kviešu un Muižnieku, kuri ir izcili ar vietējiem ēdieniem."

Jau šogad muzejs ir uzsācis veikt pasākumus, lai uzstādītu jaunu Ginesa rekordu, veidojot lielāko koka karoti pasaulē. Pirmais posms šī panākuma sasniegšanai būs šogad 4.-5. jūnija gadatirgus laikā, kad gan lieli, gan mazi amatnieka Aināra Vanaga vadībā aicināti piedalīties Baltijā lielākās karotes grebšanā, kuras garums varētu sasniegt 3 metrus.

Šīs sezonas jaunums ir Mūsdienu amatniecības gadatirgus 27. augustā. Ja tradicionālajā jūnija sākuma gadatirgū ir pārstāvēta etnogrāfiskā tautas māksla, tad Mūsdienu amatniecības gadatirgū – šobrīd aktuāli un moderni darinājumi, pulcējot jaunos māksliniekus un amatniekus, kas savos darbos izmanto ne tikai tradicionālus materiālus. Laba ziņa visiem tiem, kas apmeklēs 4.-5. jūnija gadatirgu – uzrādot šī pasākuma biļeti, varēs saņem Ls1,00 atlaidi ieejai Mūsdienu amatniecības gadatirgū.

Kopš š.g. 1. maija ir mainīta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja ieejas maksa. Vasaras sezonā no 1. maija līdz 31. oktobrim biļete pieaugušajiem ir Ls 2,50, studentiem – Ls 1,50, skolēniem, pensionāriem, II un III grupas invalīdiem – Ls 1,00. Patīkams jaunums ir ģimenes biļete, kas maksā Ls 5,00. Tā paredzēta 2 pieaugušajiem un 2-4 bērniem līdz 16 gadu vecumam vai vienai daudzbērnu ģimenei, un samazina kuplāku ģimeņu izdevumus muzeja apmeklējumam.

Ir ieviesta arī Muzeja drauga karte par Ls 3,00 ar derīguma termiņu – 2 gadi. Drauga kartē nodrošina atlaides ieejas biļetēm (vidēji par Ls 0,50 santīmiem lētāk), vienu pārskata ekskursiju īpaši izziņotā laikā bez maksas, divu pasākumu apmeklējums bez maksas (izņemot Gadatirgu jūnijā), bezmaksas dalība izstādes autora vadītā ekskursijā muzeja rīkotajās izstādēs īpaši izziņotā termiņā.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atrodas Juglas ezera krastā un apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00. Muzejā izveidotas latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētas. Visās apskatāma pastāvīgā ekspozīcija – sadzīves un darba priekšmeti, interjera iekārtojums, kas raksturo laika posmu, novadu un mājas saimnieku nodarbošanos.

www.brivdabasmuzejs.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5548439sec.