Lielkoncertā «Rīgai 810» diriģēs arī brāļi Kokari

Savu 90. dzimšanas dienu brāļi Kokari svin pie virsdiriģentu pults Mežaparka Lielajā estrādē, Rīgas svētku 810 lielkoncertā!

Meistars. Dziesma. Leģenda

Sanākam Saskanam Satiekam Saviļņojam Saplūstam

20. augustā plkst. 20.00 Mežaparka Lielajā estrādē Rīgas kultūras iestāžu apvienība aicina uz vērienīgu lielkoncertu, kas piedāvā klasisko Dziesmu svētku repertuāru un 9 komponistu un diriģentu tandēmu populāru dziesmu programmas, kuras publika jau iemīļojusi, tās klausoties un dziedot vairākās paaudzēs. Tie ir skaņdarbi, kas kļuvuši par leģendām. Par leģendām kļuvušas ne vien dziesmas, bet arī komponisti, diriģenti, kori, dziedātāji un dejotāji, kas pieder Rīgas dziesmu un deju meistaru cunftei. Rīga ir meistaru pilsēta, norāda svētku lielkoncerta režisors Uģis Brikmanis, apvienojot lielkoncertā gan kora dziedājumu, gan dejotāju meistarību un bagātīgu vizuālo ekrāna materiālu.

Šogad savu deviņdesmito dzimšanas dienu svin divi izcili meistari - diriģenti, kas vairākās dziedātāju paaudzēs iekarojuši gan klausītāju, gan kolēģu atzinību – maestro Imants Kokars un maestro Gido Kokars. Mūzikas pedagogi, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātāji, dvīņubrāļi Imants un Gido Kokari dzimuši 1921. gadā Gulbenē. Bērnību diriģenti pavada Vecgulbenes pagasta Avotiņos. Vecāki ir lauku cilvēki, brāļu pirmie iespaidi saistīti ar mūziku – tēvs spēlē klarneti, mātei patīk dziedāt. Imants atceras: Mēs jau kopš bērnības bijām nodevušies mūzikai. Bērnībā mums bija brāļu Kokaru vokālais kvartets, orķestris un kapela. Ozolkalna pamatskolā zēni darbojas korī un orķestrī. Mācības turpinās Cēsu, Jelgavas un Rēzeknes Skolotāju institūtā. Tautas konservatorijā Imants apgūst trompetes spēli, spēlē klarneti Jelgavas mūzikas skolā, Rēzeknes Mūzikas skolā apgūst vijoli.

Karš izjauc brāļu tālākos dzīves plānus, līdz viņi atkal tiekas Cēsīs, kur Imants Kokars studē Cēsu Skolotāju institūtā, vada jaukto kori, studijas apvienojot ar mācībām Cēsu mūzikas vidusskolā. Viņš ir arī Cēsu rajona pūtēju orķestra virsdiriģents.

Gido Kokars izglītību turpina Cēsu Mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļā un strādā par dziedāšanas skolotāju. 1950. gadā Cēsu Skolotāju institūta koris iegūst pirmo vietu Dziesmu svētku Dziesmu karos. Tur pirmoreiz izskan talantīgo diriģentu – brāļu Kokaru vārds. Teodors Kalniņš rosina Imantu iestāties Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā. Pēc Kalniņa aicinājuma jaunais diriģents strādā par kormeistaru Latvijas Radio korī. Interese par mūziku no jauna saved brāļus kopā – abi Rīgā mācās vienā augstskolā, vienā fakultātē, vienā nodaļā un vienā kursā. Gido kļūst par Jāņa Ozoliņa audzēkni, Imantu Kokaru uzņem Mendeļa Baša klasē. Mācības augstskolā brāļi Kokari savieno ar darbu Rīgas Pedagoģiskajā institūtā un dibina savus pirmos korus. Kopš sešdesmitajiem gadiem brāļi Kokari ir Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas pasniedzēji, profesori un kopš 1990. gada – Zinātniskās padomes locekļi.

1969. gadā maestro Imants Kokars dibina Rīgas kamerkori AVE SOL un kļūst par tā galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju. AVE SOL guvis panākumus Dziesmu svētku Dziesmu karos, kori raksturo aktīva koncertdarbība visā pasaulē. 2000. gadā AVE SOL māksliniecisko vadību maestro uztic dēlam – Uldim Kokaram. Maestro Imants Kokars vadījis arī korus DZIEDONIS un BEVERĪNA, ir skolotāju koru un studentu kustības Gaudeamus, kā arī Kamerkoru festivāla dibinātājs Latvijā un Starptautiskā kamerkoru festivāla iniciators. Arī Baltijas un Ziemeļvalstu Dziesmu svētki ir Imanta Kokara lolojums, viņš bijis pieprasīts starptautisku kora festivālu žūrijas loceklis.

Gido Kokars ir skolotāju kora DAINA dibinātājs, ilggadējs kora DAILE vadītājs, gaidīts svētku viesdiriģents Zviedrijā, Vācijā, Itālijā un Čehijā. Arī viņš, tāpat kā brālis, ieguvis godpilno virsdiriģenta statusu astoņos Dziesmu svētkos. Imants Kokars un Gido Kokars apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni un ir Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvēji.

Ar savu daudzšķautņaino talantu un pārliecinošo personības pievilcību brāļi spējuši radošam darbam rosināt visus Latvijas kordziedātājus, kā arī nest Latvijas vārdu pasaulē. Mēs dziedam, lai Dziesmā atrastu garīgo brīvību un dvēseles līdzsvaru, lai paceltos pāri ikdienas rūpēm, norāda Imants Kokars. Kopkorī slēpjas latviešu tautas dzīvais gars, tas ir latvietības skaņu cietoksnis.

Savā 90. dzimšanas dienā maestro Imants un Gido Kokari lielkoncertā Rīgai 810- MEISTARS. DZIESMA LEĢENDA, stāsies kopkora priekšā. Imants Kokars diriģēs Raimonda Paula dziesmu Manai dzimtenei. Gido Kokars kāps uz virsdiriģentu podesta ar Zigmara Liepiņa Svētī debesīs šo zemi.

Komponists Mārtiņš Brauns sarakstījis veltījumu brāļiem Kokariem – sasauksmes dziesmu BRĀLI, kas lielkoncerta programmā iekļauta kopkora izpildījumā.

BRĀLI šais svētkos dziedāsim visi kopā!

Biļetes "Biļešu Paradīzes" kasēs.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Biznesa augstskola Turība
,


Novatours
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5195539sec.