Atklās UNESCO LNK izstādi «Krusts – mākslinieka skatījumā»

2011.gada 4. augustā plkst. 16:00 Eiropas Savienības mājas Mākslas istabā tiks atklāta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) organizētā starptautiskā ceļojušā izstāde „Krusts – mākslinieka skatījumā”.


Izstādi veido vairāku Eiropas valstu mākslinieku – Andoras, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Portugāles un Spānijas – darbi, kuros attēlota katra individuālā izpratne par tematu „Krusts”. Latviju tajā pārstāvēs gleznotāja Anitra Bērziņa ar darbu „Krustiem augam bērza saknes, krustiem zvaigznes debesīs” (Latviešu tautasdziesma), Karine Paronjanc ar darbu „Vērša krusts” un Diāna Dimža-Dimme ar darbu „Divas paralēles, kuras krustojās”.


Interesenti tiek aicināti uz atklāšanu 4. augustā, kā arī apskatīt izstādi darba dienās no plkst. 10:00 – 18:00 vai sestdienās no plkst. 10:00 – 14:00 līdz 2011. gada 7. septembrim.


Izstāde „Krusts – mākslinieka skatījumā” ir turpinājums Latvijas veiksmīgajai sadarbībai ar Andoras kultūras institūcijām, kas aizsākās 2010. gadā ar UNESCO Andoras Nacionālās komisijas un vietējās pašvaldības organizētu plenēru „Pasaule – mākslas krāsās” kalnainajā Andoras pilsētā Ordino, kas pulcēja 50 māksliniekus no 27 valstīm. Latviju tajā pārstāvēja gleznotāja Anitra Bērziņa. Pēc plenēra no mākslinieku darbiem tika radīta šī ceļojošā izstāde, kuras kurators un idejas autors ir mākslinieks un aktīvs Andoras mākslas dzīves organizētājs Fausts Kampama (Faust Campama). Ekspozīcija ir apceļojusi Apenīnu pussalas un nonākusi līdz Baltijas valstīm. 19. jūlijā tā tika nodota Viļņas skatītāju vērtējumam un pēc izstādīšanas Rīgā tā ceļos uz Tallinu.


Par izstādes galveno vadmotīvu izvēlēts krusts, jo šis senais simbols katrā reģionā un kultūrā ir ar citādu semantisko slodzi, tajā pašā laikā klātesošs visur un piesātināts ar laika uzslāņojumu un personīgo pieredzi.


„Šī izstāde kā vizuāla kultūras daudzveidības izpausme ir ievērojams notikums gan Latvijas, gan Eiropas mērogā. Tā, izmantojot daudzviet pasaulē tik atšķirīgi vērtēto simbolu – krustu, apbrīnojami atklāj cilvēces kultūrvērtību atšķirības, kuru izpratnes veicināšana ir UNESCO darbības pamatā. Mēs esam ļoti gandarīti, ka, atzīmējot 20 gadus kopš Latvijas pievienošanās UNESCO, varam piedāvāt šo izstādi arī Latvijas sabiedrībai,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.


UNESCO visā pasaulē sevi ir pierādījusi kā nozīmīgāko starpvaldību organizāciju miera uzturēšanā un starpkultūru dialoga veicināšanā, kas tiek balstīta uz cieņu pret kultūras atšķirībām, interesi izzināt kultūras daudzveidību un centieniem saglabāt cilvēces atmiņu un tās materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu. Tieši šie aspekti ir iespēja un pierādījums mierīgai līdzāspastāvēšanai. 2005. gadā UNESCO ģenerālkonferences 33. sesijā tika pieņemta Konvencija par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu, apstiprinot, ka kultūras daudzveidība ir cilvēcei raksturīga iezīme, ko bagātina pastāvīga apmaiņa un mijiedarbība starp kultūrām. Latvija ir pievienojusies šai konvencijai 2007. gadā un apņēmusies veicināt kultūras izpausmju daudzveidību arī Latvijā.

Izstādes laikā tās apmeklētāji tiks iepazīstināti arī informāciju par 20. gadadienu kopš Latvijas pievienošanās UNESCO, kas šogad plaši – ar dažādiem pasākumiem un notikumiem tiks atzīmēta visu rudeni, ne tikai izvērtējot līdzšinējos veikumus un guvumus, bet arī mobilizējot sadarbības partnerus un attīstot sadarbības jomas ar mērķi tālākai darbībai izglītības, zinātnes, kultūras, informācijas un komunikācijas jomās Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.541749sec.