«Rīga 810 lielkoncerts» pulcēs kopa komponistu un diriģentu tandēmus

RĪGAI 810 MEISTARS.DZIESMA. LEĢENDA

Sestdiena, 20. augusts, 20.00 Mežaparka Lielā estrāde

Līdz lielkoncertam 8 dienas:

Zigmars Liepiņš un Romāns Vanags.

Lielkoncerts, pulcējot 8 000 dziedātājus, dejotājus un pūtēju orķestru mūziķus, deviņus komponistu un diriģentu tandēmus, piedāvā ne vien klasiskās kora mūzikas repertuāru, bet arī plašu populārās mūzikas programmu.

MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, kas aicinājis ar savām populārajām kompozīcijām programmā piedalīties Rīgas 810. dzimšanas dienas lielkoncertā vairāk nekā desmit komponistu un diriģentu, pats iestudē kopkorim publikas iemīļotākās Zigmara Liepiņa dziesmas.

Koncerta MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA mākslinieciskais vadītājs, virsdiriģents Romāns Vanags diriģēt sācis jau agrā bērnībā – no rītiem gājis vectētiņa un vecmāmiņas istabā un diriģējis pašsacerētus rīta koncertus. Vectēvs jokojot jautājis, vai Romāns būs liels diriģents vai mazs, un mazdēls teicis – protams, liels! Sešu gadu vecumā vecāki Romānu piesaka Dārziņskolas sagatavošanas klasē. «Esmu tipisks zēnu kora produkts!» atzīst virsdiriģents, kas vēl skolā mācījies pie maestro Kokariem un Jāņa Erenštreita. Virsdiriģenta Paula Kveldes rosināts, Vanags iestājas konservatorijas Mūzikas pedagoģijas fakultātē. Un drīz vien pēc studiju beigšanas jauno diriģentu uzaicina strādāt arī par kordiriģēšanas pedagogu Mūzikas akadēmijā. Par dziesmu svētku virsdiriģentu Romāns Vanags kļūst 33 gadu vecumā.

Lielkoncerta programmā izšķirošais kritērijs ir mākslinieciskais uzstādījums, skaņdarbu žanriskā piederība, temperaments un pieredze, kas koncerta sagatavošanas posmā izveidojusi komponistu un diriģentu pārus, saka lielkoncerta mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags. Šie meistaru pāri Rīgas svētku lielkoncertā MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA noteikti pārsteigs publiku ar jaunu repertuāru korim un ekselentu klasiskās kora mūzikas izpildījumu, jo radošajiem tandēmiem tiek dota pilnīga brīvība repertuāra izvēlē, turpina virsdiriģents. Romāns Vanags repertuārā iekļāvis leģendārās komponista dziesmas Vienīgā (Tur korim ir ko darīt – gan soprāniem, gan altiem, piebilst diriģents) un Svētī debesīs šo zemi, kas izskanēs kā noslēguma dziesma ar maestro Gido Kokaru pie diriģenta pults Imanta un Gido Kokaru 90. dzimšanas dienas svinībās lielkoncertā.

Zigmars pirmās dziesmas sācis sacerēt jau septiņu gadu vecumā. Liepiņš bijis ansambļa MODO taustiņinstrumentālists, vēlāk arī vadītājs, popularitātes virsotnē Liepiņš nokļūst astoņdesmitajos gados ar dziesmām Vēl ir laiks, Dziesma par rozīti un Sentiments. Plūcis laurus Latvijas Radio dziesmu aptaujā Mikrofons, ar panākumiem piedalījies starptautiskos estrādes mūzikas festivālos, komponējis mūziku filmām un teātra izrādēm. Vērienīgākie skaņdarbi teātra jomā saistīti ar rokoperām Lāčplēsis un Parīzes Dievmātes katedrāle, Atmodas laika operu Lāčplēsis noskatījušies 160 000 skatītāju. Par Parīzes Dievmātes katedrāli komponists saņem Lielo mūzikas balvu.

Lielkoncerta virsdiriģents Romāns Vanags sadarbību ar komponistu raksturo kā radošu, diriģentam un dziedātājiem saistošu procesu: Man patīk Zigmara Liepiņa mūzika. Mēs labi saprotamies. Viņš ir emocionāls un precīzs. Zigmara mūzika mani uzrunā, un koris to jau uztver kā savu. Tikko bija pieejamas partitūras, mēs jau nopietni sākām gatavoties svētkiem. Koristi dzied ar prieku un mēģinājumus cenšas nekavēt. Viņos ir zinātkāre un vēlme dzirdēt, kā tas visiem kopā skanēs uz Lielās svētku estrādes. Kopkora dziesmām piemīt vārdos neizsakāma varenība, spēks, kas sniedz neiedomājamu kopības sajūtu, līdz asarām aizkustinot un saviļņojot ne tikai publiku, bet arī dziedātājus, diriģentus un komponistus, uzsver Romāns Vanags.

PIEDĀVĀ RĪGAS DOME SADARBĪBĀ AR RĪGAS BRĪVOSTAS PĀRVALDI

Biļetes Biļešu paradīzes kasē www.bilesuparadize.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.87635612sec.