Orķestris «Rīga» atklāj koncertu sezonu

21. septembrī plkst. 19.00 Lielajā Ģildē Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” atklās jauno koncertu sezonu. Koncertā piedalīsies pianists Vestards Šimkus, soliste Gunta Davidčuka un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

2011./2012. gada sezonas atklāšanas koncerta programmā diriģents Mārtiņš Ozoliņš iekļāvis ne tikai populāro Džordža Geršvina „Rapsodiju blūza stilā”, kuru kopā ar orķestri „Rīga” atskaņos pianists Vestards Šimkus, bet arī oriģinālmūziku pūtēju orķestrim. Koncertā skanēs trīs mūsdienu amerikāņu komponistu – Džeimsa Bārnsa, Frenka Tičeli un Erika Vitekra skaņdarbi.

Džeimsa Bārnsa (James Barnes, dzim. 1949.) daiļradē mūzika pūtēju orķestriem ieņem īpašu vietu. Skaņdarbus Bārnsam pasūtījuši vai visi labākie pasaules pūtēju orķestri, ieskaitot Koninklijke Militaire Kapel Nīderlandē un Tokyo Kosei Wind Orchestra Japānā. 1989. gadā sacerētajās Fantāzijvariācijās par Nikolo Paganīni tēmu izmantota Paganīni slavenā 24. kaprīzes melodija, lai radītu spožu un virtuozu koncertskaņdarbu pūtēju orķestrim.

Frenka Tičeli (Frank Ticheli, dzim. 1958) darbi iemantojuši plašu klausītāju atzinību. Tičeli skaņdarbs „Eņģeli arhitektūrā” savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 2008. gadā Sidnejas operā, kur to atskaņoja apvienotais Austrālijas un ASV jauniešu orķestris. Skaņdarbs atklāj konfliktu starp diviem cilvēka eksistences pretmetiem – dievišķo un ļauno. Kompozīcijas sākumā ieskanas eņģeļa balss, kas atspoguļo dievišķo un kuru izdziedās Gunta Davidčuka. Dievišķais mūzikā tiek attēlots arī ar ebreju miera dziesmu, psalmu un pašsacerētu korāli, kas uzbur gaismu un attēlo cilvēciskos ideālus – mieru, cerību un mīlestību. Pretstatā dievišķajam, vētraina un ātra mūzika simbolizē tumsu, nāvi, šaubas. Tumsas ēnas lēni aizsedz gaismu un pārspēj to, bet gaisma vienmēr atgriežas. Šo pretmetu miju muzikāli veido rondo, kas sastāv no piecām daļām.

Eriks Vitekrs (Eric Whitacre, dzim. 1970) savu pirmo kompozīciju uzrakstīja 21 gada vecumā, bet viņa lielākais panākums ir virtuālā kora 2.0 skaņdarbs „Sleep”, kas apvienoja 2000 balsis no 58 valstīm un Amerikā iemantoja lielu popularitāti. Vitekra debijas albums „Light & Gold” iznāca 2010. gadā un nedēļas laikā iekļuva Amerikas un Lielbritānijas klasiskās mūzikas topu pirmajā vietā. Skaņdarbs „Equus”, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē zirgs, tapa pēc Maiami universitātes pūtēju orķestra aicinājuma. Savu pirmatskaņojumu tas piedzīvoja 2000. gadā. Skaņdarbs ir dinamisks minimālisms, kurā izmantotie motīvi bieži atkārtojas, radot moto perpetuo iespaidu.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. „Biļešu paradīzes” kasēs, uzrādot apliecību, pieejamas atlaides studentiem un pensionāriem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.63260102sec.