Atklāta rudenim veltīta lietussargu izstāde

Sākoties rudenim, ielās aizvien biežāk parādās lietussargi. Lai arī, iespējams, daudziem tie saistās ar drūmu laiku un lietu, tirdzniecības centrs „Domina” vēlas parādīt, ka ar lietussargu palīdzību dienu var padarīt priecīgāku – šoruden neļauties pelēcībai, bet starot ar krāsainu lietussargu vai jaunu, košu rudens apģērbu zem tā!

Tādēļ līdz pat 11.oktobrim tirdzniecības centra „Domina” centrālajā laukumā ikviens interesents ir aicināts aplūkot rudenim veltītu izstādi „Kas Tevi šoruden pasargās no lietus?”. Tajā ir redzami krāsaini, garastāvokli uzlabojoši, lielākoties 70. līdz 80. gadu lietussargi, kas tā vien aicina – nebēdājies par lietu, labāk staro no prieka! Lietussargu priekštecis ir saulessargs, tādēļ izstādē ir iekļauti arī koķeti saulessargi un dzīvespriecīgi universālie lietussargi-saulessargi.

Mūsdienās lietainas dienas bez lietussarga nav iedomājamas, bet, kā izrādās, īstie lietussargi parādījušies mūsu ēras 4.- 5.gs. Ķīnā un Japānā, kur tie pagatavoti no smaga, saeļļota zīdkoka papīra. No Ķīnas un Japānas saulessargi un lietussargi izplatījušies pa visu Āziju. 16.gs. saulessargs un lietussargs bija pazīstami arī Eiropā – Portugālē, Itālijā, Spānijā un Francijā.

17.gs. pirmajā pusē Eiropā saulessargi bijuši tikai dāmām, kuras tos izmantoja, dodoties medībās. 18.gs. pirmajā pusē tos sāka pielietot arī citviet sadzīvē, turklāt franči bijuši tie, kas praktisko izgudrojumu pārvērtuši modes atribūtā.

Vēl 19.gs. vidū lietussargs nebija kungu iecienīts, jo valdīja uzskats, ka tos nēsā tikai sīkpilsoņi. Savukārt 19.gs. otrajā pusē kungi jau sāka valkāt elegantus lietussargus – spieķus. 19.gs. beigās visi Anglijas džentlmeņi staigāja ar „pilsētas lietussargiem”, un tie kļuva par simbolu pilsētas vīrietim.

20.gs. 30.gados lords Čemberlens Minhenē aizsāka jaunu lietussargu vēsturi – tas no eleganta aksesuāra kļuva par praktisku nepieciešamību lietainā laikā. Bet tieši 1928.gadā parādījās salokāmie „kabatas” lietussargi.

Izstāde „Kas Tevi šoruden pasargās no lietus?” veidota no „Dailes teātra” un „Rīgas Kinostudijas” lietussargu un saulessargu arhīviem. Informācijas avots par lietussargu vēsturi: makslaplus.lv.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42739511sec.