Rīgas Zooloģiskais dārzs sāks simto sezonu

1912.gada 14.oktobrī dibinātais Nacionālais zooloģiskais dārzs savu deviņdesmit devīto dzimšanas dienu svinēja gan atklājot lūšu mītni un zoodārza pirmās iemītnieces mežacūkas Trīnes skulptūru, gan brīvdienās īpaši aicinot ciemos apmeklētājus, kuru vārdā vai (un) uzvārdā dzīvnieka nosaukums.

SLAVENA CŪKA UN LEGENDĀRI LŪŠI

2011.gada 13.oktobrī tika atklāta mežacūkas Trīnes skulptūra un lūšu mītne. Pasākuma laikā tika prezentēts arī 2012.gada kalendārs "Rīgas Zooloģiskais dārzs pirms simts gadiem", kurā apkopoti pirmo zinātnisko vadītāju F.E.Štolla un K.H.Grevē stāsti par zooloģiskā dārza dzīvniekiem. Pasākumu kuplināja Siguldas mākslas skolas "Baltais flīģelis" audzēkņi.

Pētot Rīgas zoodārza vēsturi, atklājās, ka pirmais zoodārza iemītnieks bijusi mežacūka, vārdā Trīne. Tad nu gandrīz gadsimtu vēlāk cūka Trīne atkal priecēs zoodārza apmeklētājus - šoreiz gan iemūžināta varenā akmens skulptūrā (tēlniece Gaida Grundberga) līdzās vēsturiskajai "Baložu mājai". Tas, protams, nenozīmē, ka šī būs vienīgā mežacūka zoodārzā. Joprojām pie labas veselības ir Trīnes radinieki, zoodārza mežacūku pāris Jolka un Pēcis.

Kad 1933.gada 24.septembrī Rīgas zoodārzs atsāka 1.Pasaules kara juku laikā pārtraukto darbību, viens no pirmajiem dzīvniekiem bija Latvijas Valsts prezidenta A.Kvieša dāvinātais lūsis Incis. Alūksnes virsmežniecībā noķerto lūsēnu mājās bija uzaudzinājis mežzinis J.Kronītis. Vēsturiski lūsis kā Latvijas faunas dzīvnieks vienmēr ir bijusi zoodārza kolekcijas prioritāte. Pirmie Rīgas Zooloģiskā dārza veidotāji un zinātniskie vadītāji F.E.Štolls un K. H.Grevē uzskatīja, ka zoodārza galvenais uzdevums ir rādīt apmeklētājiem tieši vietējos, mērenās joslas zvērus un putnus.

Diemžēl pēdējos gados lūši bija apskatāmi vien Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi" (Kalvenē), kur mīt lūšu pāris Margo un Marģeris. Saskanīgajā kopdzīvē pasaulē nāca 15 lūsēni, kas nu priecē apmeklētājus Igaunijas, Spānijas un Ungārijas zoodārzos, kā arī Līgatnes dabas takās. Daļa mazuļu tika nosūtīti sugas atkalatjaunošanas projektu atbalstam Lietuvā un Polijā.

Nu, sākot 100.sezonu, zoodārzs atkal aicina vērot Latvijas "dižkaķus" arī Rīgā. Jaunajā, divdaļīgajā lūšu ekspozīcijā jau 13.oktobrī iejutās jauku lūsēnu pāris. Lūsenīte ir šopavasar dzimusi "Cīruļos", bet viņas vienaudzis lūsēns - šovasar ieklīdis Smiltenes mežniecības apkaimē un sācis rotaļāties ar suni... Zīmīgi, jo arī prezidenta A.Kvieša dāvātais Incis ir "tālais vidzemnieks".

15. UN 16.OKTOBRĪ BŪS DZĪVNIEKU DIENAS 2011

Jau daudzus gadus zoodārzs uz savu dzimšanas dienu īpaši aicina apmeklētājus, kuru vārdā vai uzvārdā ir dzīvnieku nosaukums. 2010.gadā šādu viesu bija vairāk kā tūkstotis. Pasēs un vadītāja apliecībās saskatījām 45 sugu putnus, 36 sugu zīdītājus (arī Žirafes), 16 dažādas zivis un 15 kukaiņus. Ieradušās bija arī Ķirzaku, Vēžu un Zirnekļu ģimenes.

Arī šogad 15. un 16.oktobrī visiem apmeklētājiem, pierādot sava vārda vai uzvārda saistību ar dzīvnieka nosaukumu, (uzrādot līdzpaņemto personas apliecinošu dokumentu) - ieejas biļešu cenai 50% atlaide. Ja vārda un dzīvnieka nosaukums nav latviešu, bet citā valodā, tad papildus der nokopēt atbilstošo vārdnīcas lapu, kurā ir pierādāma tulkojuma saistība ar dzīvnieka nosaukumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46091199sec.